gefeliciTAART.nl - Black Friday

Een kind opvoeden is een hele opgave. Vaak twijfelen ouders of ze het wel goed doen en of het allemaal wel goed komt. In de meeste gevallen is dat gelukkig wel het geval. Maar let op: deze 10 dingen moet je nooit doen in je opvoeding omdat ze gevaarlijk zijn voor je kind

 

Kinderen opvoeden

Een kind op de wereld zetten is voor de meeste mensen niet zo moeilijk. Maar vanaf het moment dat een kind geboren is begint het opvoeden. En dat zien veel mensen nog als een hele uitdaging. Tel daarbij het feit dat er ouders zijn die denken dat ze perfect zijn en neerkijken op ouders die wat opvoeding betreft afwijken en je snapt dat opvoeden nog best lastig kan zijn.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: perfecte ouders bestaan niet! Iedereen maakt fouten tijdens de opvoeding. Laat je dus vooral niet gek maken door alle schoolpleinmoeders die alles zo perfect voor elkaar lijken te hebben. Of door gezinnen die op Youtube staan. Ook daar loopt niet alles zo perfect als ze voordoen. Ook daar worden fouten gemaakt in de opvoeding.

Overigens horen fouten maken gewoon bij de opvoeding. Je moet als ouder groeien in je rol en dat kan alleen met vallen en opstaan. Zelfs al bedenk je vantevoren precies hoe je alles gaat doen, uiteindelijk zie je dat dingen anders lopen en je dus ook heel anders reageert. Het belangrijkste in de opvoeding is wederzijds liefde en respect.

 

Deze 10 dingen moet je nooit doen in je opvoeding omdat ze gevaarlijk zijn voor je kind

Alhoewel je dus niet naar een perfecte opvoeding moet streven zijn er wel dingen waarvoor je op moet passen. Dingen die je kind kunnen schaden, zowel op korte als op lange termijn.

 

1. Geweld

Een inkoppertje, maar geweld is hoe dan ook een no go. Dit kan zowel fysiek als psychisch geweld zijn. Beide zijn uiterst schadelijk voor het opgroeiende kind. Let dus op dat je geen kwetsende opmerkinge maakt of minachtend praat tegen je kind. Je kind verliest hierdoor zelfvertrouwen en respect. Dit kan er op lange termijn voor zorgen dat je kind dit gedrag overneemt en naar andere kinderen toe uit. Uiteindelijk kan dit ook een reden zijn waarom je kind een pester wordt.

 

 

2. Geen liefde geven

Dat klinkt bijna onmogelijk, toch gebeurd het geregeld dat kinderen geen liefde ontvangen van de ouders. Bijvoorbeeld door een (vecht)scheiding, waarbij één ouder er alleen voor komt te staan. Een kind mist dan de liefde van de andere ouder. Door ouderliefde krijgt je kind zelfvertrouwen en kan het groeien als persoon.

 

3. Desinteresse

We leven in een jachtige maatschappij waar we 40 uur moeten werken, daarnaast hobby’s dienen te hebben, een perfect huishouden moeten zien te draaien en we tussen neus en lippen door genoeg tijd vrij moeten maken voor het gezin. Niet zo gek dat niet alle ballen in de lucht gehouden kunnen worden, hoe goed we ons best ook doen.

Helaas worden kinderen hiervan vaak de dupe door desinteresse van de ouders. Ons hoofd loopt vol en tijd om aandachtig naar de kinderen te luisteren is er niet. Kinderen hebben de goedkeuring van ouders hard nodig. Heeft je kind iets gedaan waar het trots op is, dan is het belangrijk dat jij als ouder dit gevoel onderstreept en ook aangeeft dat je trots bent.

Als je als ouder alleen halfslachtig luistert of naar de tekening kijkt, waar je kind zo trots op is, dan voelt je kind dat je desinteresse hebt. Daarmee kwets je je kind en zul je op den duur het zelfvertrouwen van je kind kapot maken.

Zorg er daarom voor dat je altijd een open oor hebt en even de tijd neemt om goed te luisteren of te kijken. Een oprecht compliment maken maakt echt een groot verschil voor je kind.

Deze 10 dingen moet je nooit doen in je opvoeding omdat ze gevaarlijk zijn voor je kind desinteresse

 

4. Verkeerd voorbeeld geven

We maken ons er allemaal een keer schuldig aan. Je verbiedt je kind om te snoepen en even later komt je kind ongemerkt de keuken in en ontdekt dat je een stukje chocolade snoept. Hiermee geef je het kind het signaal dat dingen stiekem doen normaal is. Dat geldt ook voor leugens. Als je kind doorheeft dat je leugens verteld dan zal het dit overnemen. Een kind neemt namelijk makkelijker gedrag over dan woorden. Aan mooie woorden heeft je kind niets, het gaat echt om daden. En daarin moet je een voorbeeld zijn voor je kind.

 

5. Kind gebruiken als statussymbool

In een maatschappij waarin een groot deel van het leven zich online afspeelt zie je dat veel ouders hun kind gebruiken als een soort van statussymbool. Kleine kinderen die opgesmukt worden, alleen merkkleding kopen en moeten poseren als model. Ja, inderdaad, moeten, want kinderen doen dit niet uit zichzelf, tenzij de ouders model zijn.

Vergeet niet: je kind is een klein individu en geen statussymbool! Als jij als volwassene influencer wil zijn, prima, maar laat je kind gewoon kind zijn en genieten! Als je kind ouder wordt zijn er al zoveel dingen die het MOET doen.

Leestip: Zijn kinderen de moderne slaven van ouders?

 

6. Concurreren met andere ouders en kinderen

Eigenlijk ligt dit in het verlengde van het vorige punt: kinderen zijn geen statussymbool en er is geen reden om de concurrentie aan te gaan met andere ouders en kinderen. Elk kind is uniek en ontwikkelt zich op eigen wijze, snelheid en kunnen.

Vanaf het moment dat je je kind met anderen gaat vergelijken is de kans groot dat je je alleen focust op de dingen die minder goed gaan. In plaats van je te focussen op de dingen die je kind wel goed kan en goed doet. Dit kan ertoe leiden dat je kind zelfvertrouwen verliest en op den duur psychische schade aanricht.

Vergelijk jezelf ook niet met andere ouders. Wat zij doen hoef jij niet te doen. Laat je deze druk niet opleggen door schoolpleinmoeders! Niet alleen kinderen zijn uniek, maar jij ook.

 

7. Te veel eisen stellen aan het kind

De lat ligt niet alleen hoog voor ouders, maar ook voor kinderen. In deze prestatiemaatschappij voelen kinderen voortdurend druk om maar te blijven presteren. Dit kan erin resulteren dat jij als ouder ook te veel eisen stelt aan het kind. Kinderen moeten niet te veel druk ervaren. Laat je kind kind zijn.

Zorg voor voldoende vrije tijd, zonder sport, clubs of andere verplichtingen. Ook al heb je het beste voor met je kind, zeker met het oog op de toekomst, voor een goede en stabiele ontwikkeling is spel en spontaniteit een must. Laat je kind dus geregeld buiten spelen, zonder verdere verplichtingen.

Als je te veel eisen stelt aan je kind zul je zelf gestresst of gefrustreerd worden. Dit kan in het slechtste geval er zelfs voor zorgen dat je kind in plaats van beter alleen nog slechter gaat presteren.

 

8. Te weinig eisen van je kind

Te weinig eisen van je kind is net zo funest als te veel eisen te stellen. De wereld ontdekken behoort tot de basisrechten van je kind. Als je nooit iets onderneemt met je kind, dan zal je kind een heel vertekend beeld krijgen van de wereld en alles wat zich om hem of haar heen afspeelt. Dit zorgt er dan weer voor dat je kind niet geprikkeld wordt en ondermaats zal presteren.

Overigens zie je dit ook op andere vlakken terug. Een kind dat nooit iets hoeft te doen in huis, nooit mee hoeft te helpen en alles maar in de schoot geworpen krijgt zal ook niet opgroeien tot een stabiele persoon. Het kind dat ooit volwassen wordt zal er altijd vanuit gaan dat alles maar aan komt waaien en opgeknapt wordt door anderen.

Juist door het geven van taken en uitdagingen groeit je kind en zal het later een volwassen persoon vol zelfvertrouwen zijn.

Deze 10 dingen moet je nooit doen in je opvoeding omdat ze gevaarlijk zijn voor je kind afwassen

9. Overprikkeling door digitale media

Of het nu om tv, game console of de smartphone gaat: we leven in een wereld vol prikkels. Prikkels die zelfs te veel zijn voor volwassenen. Als jij je kind te veel achter het scherm laat zitten, waarbij het niet uitmaakt om welk medium het gaat, dan zorg je voor overprikkeling. Hierdoor wordt je kind overspoelt met informatie die je kind niet goed kan verwerken. Dit kan resulteren in nachtmerries en onvoorspelbaar gedrag.

Daarnaast kan je kind zich niet goed ontwikkelen volgens de leeftijd. Veel kinderen worden geconfronteerd met dingen die niet passen bij de leeftijd. Hierdoor wordt je kind snel groot, maar dit is voor de ontwikkeling juist heel slecht.

 

10. Een vriendschappelijke relatie met je kind

Een grote fout die door veel ouders gemaakt wordt: je kind zien als een maatje. Dit gebeurd vooral wanneer het kind begint te puberen. Ouders stellen zich ineens niet meer op als ouder, maar als maatje, vriend of vriendin. Deze houding komt vaak voort uit de hoop dat het kind daarmee toegankelijk blijft.

Experts raden dit echter ten zeerste af. Het is weliswaar zo dat (pre)tieners zich afzetten tegen de ouders en proberen hun eigen plek op deze aarde te vinden. Een vriendschappelijke relatie zal je kind echter geen stap vooruit helpen. Sterker nog: een kind heeft juist in deze levensfase zijn of haar ouders nodig.

De hersenen van je kind zijn nog volop in ontwikkeling. Dat betekend dat roekeloos gedrag niet opgelost kan worden door met je kind een vriendschappelijk gesprek aan te gaan. Je kind heeft dan een ouder nodig die duidelijk maakt waar de grenzen liggen. Overigens geldt dat voor alle leeftijden: je kind heeft niets aan ouders die geen regels opstellen en het kind zien als een maatje in een klein formaat.

Kinderen en tieners hebben nu eenmaal behoefte aan structuur en leiding. Ook als dit betekend dat je zo nu en dan streng moet zijn, in moet grijpen of straf uit moet delen. Zolang hier geen geweld aan te pas komt en je dit doet uit liefde om je kind op te voeden tot een zelfstandig persoon vol zelfvertrouwen is het goed.

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel9x De leukste spelletjes voor de achterbank
Volgend artikelZo creëer je een kinderproof interieur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in