gefeliciTAART.nl - Black Friday

Voor veel ouders is de ochtend één van de meest stressvolle periodes van de dag. Het lijkt alsof er altijd een race tegen de klok is om op tijd de deur uit te gaan. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je ochtendstress kunt verminderen en je dag op een rustigere en positievere manier kunt beginnen. Lees snel verder en ontdek 10 effectieve tips om ochtendstress met kinderen te voorkomen.

 

1. Creëer een gestructureerd avondroutine

Eén van de beste manieren om ochtendstress te verminderen, begint eigenlijk de avond ervoor. Zorg voor een gestructureerde avondroutine waarin je kinderen op een vast tijdstip naar bed gaan, hun kleren en schoolspullen alvast klaarleggen. Moeten de kinderen zelf hun lunch en tienuurtje klaar maken? Laat ze dit dan al de avond ervoor doen, dat scheelt heel veel stress in de ochtend. Hiermee bespaar je kostbare tijd en zorg je ervoor dat iedereen goed uitgerust aan de dag kan beginnen.

 

2. Sta zelf eerder op

Probeer zelf iets eerder op te staan dan je kinderen, zodat je rustig de tijd hebt om jezelf klaar te maken en voor te bereiden op de dag. Dit geeft je de mogelijkheid om eventuele onverwachte situaties op te vangen zonder in paniek te raken.

 

3. Maak een ochtendroutinekaart voor jonge kinderen

Kinderen zijn gebaat bij structuur en dan vooral zichtbare structuur. Maak daarom een kleurrijke ochtendroutinekaart met afbeeldingen en stap voor stap instructies voor je kinderen. Hierdoor kunnen ze zelfstandig hun ochtendroutine volgen, zoals opstaan, tandenpoetsen, aankleden en ontbijten. Dit helpt de kinderen niet alleen om verantwoordelijkheid te nemen, het vermindert bovendien de chaos in de ochtend.

 

4. Bereid ontbijt en lunches de avond ervoor

Eén van de meest tijdrovende taken in de ochtend is het voorbereiden van het ontbijt en de lunch voor je kinderen. Probeer dit de avond ervoor te doen. Snijd fruit, doe alvast de boterhammen die meegaan naar school in de broodtrommel en zet ontbijt zover als mogelijk is alvast klaar. Dit bespaart tijd en maakt het gemakkelijker om een gezond ontbijt en lunch samen te stellen. En dat zonder gestress in de vroege ochtend.

 

5. Zorg voor voldoende tijd

Plan voldoende tijd in voor de ochtendroutine, zodat er geen haast ontstaat. Sta iets eerder op dan normaal, zodat er ruimte is voor onverwachte gebeurtenissen zoals een zoekgeraakte schoen of een onverwacht toiletbezoek. Een ontspannen ochtendroutine zet namelijk de toon voor de rest van de dag.

 

6. Bepaal kledingkeuzes de avond ervoor

Zorg ervoor dat je kinderen hun kledingkeuze de avond ervoor maken. Dit voorkomt discussies en tijdverlies in de ochtend. Leg samen met je kinderen de kleren klaar, inclusief sokken en schoenen, zodat ze zichzelf makkelijk en snel aan kunnen kleden.

 

7. Stel grenzen aan schermgebruik in de ochtend

Het lijkt zo leuk en makkelijk, maar beperk het schermgebruik in de ochtend. Laat je kinderen weten dat ze pas na gebruik mogen maken van schermen als ze alles hebben gedaan wat moet gebeuren (aankleden, tanden poetsen…).  Een telefoon of de televisie zijn afleiding en zorgen voor chaos, waardoor de ochtendstress toeneemt.

Leestip: 6 Redenen waarom kinderen onder de 12 jaar geen mobiel moeten hebben

 

8. Maak van het ontbijt een gezamenlijk moment

Als ouder moet je in alles het goede voorbeeld geven, zeker ook als het op eten aankomt. Probeer daarom tijd vrij te maken voor een rustig en gezamenlijk ontbijt. Daarmee zorg je niet alleen voor een waardevol moment met elkaar, maar heb je met z’n allen een rustmoment. Dit is ook de perfecte gelegenheid om de nieuwe dag met elkaar door te nemen, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is

.

9. Gebruik positieve woorden en beloningen

Beloon je kinderen met positieve woorden en beloningen als de ochtendroutine zonder problemen verlopen is. Dit kan variëren van een simpel compliment tot kleine beloningen, zoals stickers of een extra verhaaltje voor het slapengaan. Door er op een positieve manier in te staan stimuleer je  gewenst gedrag en verminder je automatisch stressvolle situaties.

 

10. Blijf zelf rustig en positief

Kinderen pikken snel de stemming van hun ouders op. Blijf rustig en positief, zelfs als dingen niet volgens plan verlopen. Door een kalm en positief voorbeeld te geven, help je je kinderen om stress te verminderen en zich beter voor te bereiden op de dag.

 

Het voorkomen van ochtendstress met kinderen vergt enige planning en organisatie, maar het is zeker mogelijk. Door een gestructureerde avondroutine te creëren, voldoende tijd te plannen, positiviteit te gebruiken en zelf rustig te blijven, kun je de ochtendstress verminderen en je dag op een rustige manier beginnen.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelVaderdag tips: van cadeau tot wat te doen met Vaderdag
Volgend artikelTips voor de eerste keer vliegen met je baby

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in