gefeliciTAART.nl - Black Friday

Anno 2020 merken we dat heel wat dingen die wij van onze ouders geleerd hebben eigenlijk achterhaald zijn. Denk aan ziek worden door kou of van chocolade krijg je puistjes. Hieronder vind je 10 Fabels die onze ouders ons geleerd hebben.

 

10 Fabels die onze ouders ons geleerd hebben

De volgende zin komt je vast wel bekend voor: ‘Let op dat je niet in de kou naar buiten gaat, daar wordt je ziek van.’ Een bekende zin die veel van ons gehoord hebben in onze jeugd. En zo zijn er nog heel wat zaken die we tot in de treure van onze ouders aan hebben (moeten) horen, als vastomlijnde feiten. Maar, niet alles wat onze ouders ons geleerd hebben blijken daadwerkelijk feiten te zijn. In dit artikel een aantal van deze fabels en uitleg over het hoe en waarom deze feiten fabels zijn.

 

1. Van de kou wordt je ziek

Hoor je het jouw moeder nog zeggen? Alles liever dan in de kou staan of zitten, want daar wordt je verkouden/grieperig van. Misschien dat je deze zin je eigen kind(eren) nog steeds naar het hoofd slingert als zoonlief of dochterlief weer eens veel te luchtig gekleed (naar jouw zin) uit huis gaat. Helaas blijkt dit een hardnekkige fabel te zijn, die nog lang niet de wereld uit geholpen is. Niets is echter minder waar. Verkoudheid en griep krijg je niet door kou, maar simpelweg door virussen. Het is natuurlijk wel zo dat je weerstand minder wordt als je het koud hebt en dan ben je daadwerkelijk vatbaarder voor virussen.

2. Als je met nat haar in de kou naar buiten loopt word je ziek

Eigenlijk een aanvulling op de eerste fabel en evenmin waar. Je kunt dit gerust doen, al is het natuurlijk de vraag of het lekker is als je kou op je hoofd krijgt, terwijl je haar nat is. Ziek wordt je er echter niet van, wel kan je weerstand achteruit gaan. Dat komt omdat je lichaam zich moet concentreren op het extra opwarmen van het hoofd, in plaats te kunnen strijden tegen virussen die het lichaam wellicht binnen willen dringen.

 

3. Keelpijn? Dan moet je iets heets drinken

Wie kent het niet? Je bent ziek, hebt last van je keel en dan komt iemand goed bedoelt opdraven met een dampend kopje thee. Het liefst moet je die dan meteen al slurpend zo heet mogelijk drinken. Immers, juist doordat het zo lekker heet is, is het goed voor de zere keel. Mijn advies: laat het kopje thee volgende keer afkoelen tot het warm/lauw is. Niet alleen is het drinken van bijvoorbeeld hete thee als je een zere keel hebt een fabel, het is ook nog eens zeer slecht voor de zere en gevoelige keel, de slokdarm en maag.

Leestip: 12 natuurlijke tips tegen keelpijn

Dit kun je doen tegen verkoudheid en hoesten bij kinderen

 

4. Van brood wordt je dik

De meest uiteenlopende diëten vervangen broodmaaltijden door ander voedsel, omdat algemeen aangenomen wordt dat je dik wordt van brood. Je kunt gerust brood blijven eten, het is namelijk niet zozeer het eten van brood dat mensen dikker maakt, maar… juist ja, het beleg wat op het brood gaat. Dus in plaats het brood te laten staan, kun je beter nadenken wat je op jouw boterham neemt. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. Heb je last van glutenallergie? Dan kun je brood misschien beter laten staan. En een teveel aan brood is ook niet goed. Maar: dat geldt voor alles waar TE voor staat.

 

5. Melk is goed voor elk

Melk is niet meer weg te denken uit het hedendaagse voedingspatroon, maar is melk echt goed voor elk? De wetenschap is hier erg verdeeld over: terwijl sommigen beweren dat melk gewoon goed is voor elk, staan er steeds meer wetenschappers op die denken dat melk helemaal niet zo goed is voor de mens. Melk wordt al in verband gebracht met diarree, migraine, allergie en zelfs met bepaalde vormen van kanker. Of dit nu een fabel is, zal dus voorlopig nog onduidelijk blijven. Misschien is het goed de consumptie van melk na de peuterperiode te beperken tot normale proporties van hooguit een glaasje per dag.

 

10 Fabels die onze ouders ons geleerd hebben melk drinken

 

6. Alleen 10% van onze hersenen worden gebruikt

Slecht nieuws voor een ieder die zich graag verschuilt achter deze veelgehoorde fabel. Het is namelijk niet waar. Alhoewel ons brein nog amper doorgrond is, gebruiken we wel degelijk het grootste deel van onze hersenen voor onze dagelijkse activiteiten. Zelfs in onze slaap is ons brein nog hartstikke actief.

 

7. Van chocolade krijg je puistjes

Chocoladeliefhebbers opgelet: van het eten van chocolade krijg je GEEN puistjes. Puistjes worden door andere dingen veroorzaakt. Denk daarbij aan je hormonen, slechte huidverzorging en een slecht voedingspatroon. Hormonen zijn daarbij overigens de grootste veroorzakers van puistjes.

 

8. Als je vet eet, word je dik

Natuurlijk is het nu niet de bedoeling dat iedereen massaal vet gaat eten, maar elk grammetje vet vermijden is het tegenovergestelde van gezond. Ons lichaam heeft vet nodig en dat vet zit in onze voeding. Zogenaamde goede vetten (de meervoudig onverzadigde vetzuren) in de vorm van bijvoorbeeld visolie verhogen zelfs de ruststofwisseling waardoor indirect ook de vetverbranding stijgt. Onvoorstelbaar maar waar: je hebt vet nodig om vet te kunnen verbranden.

 

9. Snoepen is ongezond

Voordat je nu meteen naar de winkel rent en een berg snoep in gaat slaan, graag eerst verder lezen. Het ene snoepje is het andere niet. Bepaalde snoepjes en snoepgoed zijn werkelijk niet aan te raden, zeker als deze bol staan van de (chemische) kleur – en geurstoffen. Chocolade is een voorbeeld van gezond snoepgoed. Drop is zeker ook niet slecht en dan heb je ook nog vruchtensnoepjes.

Natuurlijk moet alles met mate gebeuren, maar snoepen verbieden en te bestempelen  compleet ongezond is een fabel. Als je je kind(eren) verbiedt om te snoepen bereik je vaak het tegenovergestelde van wat je eigenlijk wilde. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat je kind later doorslaat en zich gaat volstoppen met allerlei zoetigheden, met alle gevolgen van dien.

 

10. Sinterklaas komt uit Spanje

Als neusje van de zalm: we hebben altijd geleerd dat Sinterklaas uit Spanje komt, maar niets is minder waar: oorspronkelijk kwam Sint Nikolas uit … Turkije.

 

Welke van bovenstaande fabels geloofde jij en heb jij ook doorgegeven aan je kinderen? 

10 Fabels die onze ouders ons geleerd hebben sinterklaas spanje

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelBloedverlies tijdens de zwangerschap
Volgend artikelBuikgriep bij kinderen symptomen en wat te doen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in