gefeliciTAART.nl - Black Friday

Geduld en wachten zijn dingen die voor veel kinderen moeilijk zijn. Vaak omdat ze op jonge leeftijd nog geen besef van tijd hebben en op latere leeftijd omdat ze gewend zijn dat ze volwassenen mogen onderbreken. Daarom deel ik vandaag 5 tips om je kind te leren wachten.

 

Wachten duurt heel lang

Voor ons als volwassenen kan wachten al een beproeving zijn, laat staan voor kinderen. En dat wachten kan overal gebeuren: wachten op de bus, op het vliegtuig, in de auto, bij de kassa in de winkel of gewoon wachten tot het kind mag praten. Geduld en wachten zijn dingen die een kind moet leren, dat gaat niet vanzelf. Gelukkig zijn er tal van tips en tricks om je kind te helpen, zodat het geduldiger wordt en wachten niet afzien wordt.

 

5 Tips om je kind wachten te leren

Het beste is om je kind al vroeg geduld te leren. Hoe vroeger je kind dit leert hoe beter het is. Daarnaast zal het voor veel rust zorgen. Je kunt dan probleemloos in de rij voor de kassa staan, zonder dat je kind vervelend wordt. Wachten op de bus wordt zelfs spannend en een spel.

 

1. Maak tijd visueel voor je kind

Tijd is voor een kind een abstract begrip. Je kunt natuurlijk je kind al vroeg klok leren kijken, maar nog beter is het als je tijd visueel maakt. Dan kun je doen door bepaalde tijden op de klok in te kleuren. Als jullie van half 6 tot 6 aan tafel zitten dan kleur je deze tijdsperiode rood. Van 8:00 – 15:00 uur is school, geef dit een gele kleur enz. Je kunt dit zo uitgebreid doen als je zelf wilt. Door met kleuren te werken leert je kind dat dingen nu eenmaal tijd kosten. En tijd kan best wel lang duren. Voor kleine dingen kun je ook heel goed een zandloper gebruiken.

5 Tips om je kind wachten te leren tijd

 

2. Leer je kind om zichzelf te vermaken

Als je kind gewend is om altijd vermaakt te worden, dan kan wachten heel lang duren. Leer je kind daarom al vroeg om zichzelf te vermaken. En dan bedoel ik niet vermaken met een tablet of smartphone, maar echt vermaak. Laat je kind puzzels maken, rollenspel, laat ze een sprookje bedenken, geef ze Lego of Playmobil om mee te spelen. Alles om de eigen fantasie te prikkelen en zichzelf te vermaken.

Als een kind leert zijn of haar eigen fantasie te gebruiken dan wordt wachten ook een stuk makkelijker. Je kind ziet dan namelijk geen wachttijden, maar door naar de dingen om zich heen te kijken kan het kind een heel eigen wereld creëren. Dat maakt wachten een stuk makkelijker.

 

3. Onderweg: speel spelletjes met je kind of laat ze samen spelen

Natuurlijk hoef je niet overal speelgoed mee te zeulen om je kind te laten spelen. Er zijn ook hele leuke spelletjes die je gewoon onderweg kunt spelen. Moeten jullie op de bus wachten? Of sta je op de luchthaven en lijkt er maar geen einde te komen aan het wachten? Dan is het volgende spelletje een uitkomst:

Je kind(eren) bedenken een leuke ‘beloning zoals bijvoorbeeld een ijsje halen of de winnaar mag bepalen welk liedje als volgende afgespeeld wordt in de auto… Als iedereen een beloning in gedachten heeft wordt de opdracht bepaald. Denk aan opdrachten zoals: wie ziet als eerste 20 dingen in de kleur geel. Of wie heeft als eerste 10 dingen opgenoemd die in de omgeving te zien zijn met de letter A. Je kunt hierbij de leukste opdrachten verzinnen. De opdrachten pas je gewoon aan aan de leeftijd van je kind(eren).

Je kunt natuurlijk ook gewoon het spelletje: ik zie ik zie wat jij niet ziet spelen. Daarmee kun je kinderen ook een hele lange tijd bezig houden. Jij neemt een voorwerp van de omgeving in gedachten en de kinderen moeten raden. Hoe drukker de omgeving of hoe meer er te zien is hoe beter.

 

Leestip: de leukste tips om kinderen in de auto bezig te houden

5 Tips om je kind wachten te leren 1

 

4. Leer je kind om volwassenen niet te onderbreken met deze tip

Is je kind ongeduldig en heeft het er een handje naar om volwassenen te onderbreken? Vind je het lastig om je kind geduld te leren? Met de volgende truc lukt het om je kind geduldig te wachten. Tegelijkertijd weet je kind ook dat het gehoord is, wat heel belangrijk is voor het vertrouwen van je kind.

Spreek met je kind af dat als het iets wil zeggen dat het dan niet een gesprek tussen volwassenen mag onderbreken. Laat je kind in plaats daarvan een hand op je arm leggen, zodat jij weet dat je kind iets wil zeggen. Om je kind te laten weten dat je weet dat hij of zij iets wil zeggen, plaats je kort jouw hand op die van je kind. Op die manier leert je kind vertrouwen en geduld te hebben.

 

 

5. Wachten op verjaardag en feestdagen

Tja, net als iedereen is je kind maar 1x per jaar jarig. Ook de Sint komt maar 1x per jaar. Andere leuke hoogtijdagen zoals vakantie waar elk kind naar uitkijkt of de geboorte van een broertje of zusje, het zijn allemaal dingen die erg lang duren. Om het wachten voor je kind te verkorten en het begrip tijd weer visueel te maken kun je het beste werken met een zelfgemaakte kalender. Je kunt simpelweg werken met stickers voor elke dag. Of maak een aftelkalender gevuld met kleine cadeautjes. Of bedenk voor elke dag een leuke activiteit, waardoor de tijd sneller lijkt te gaan voor je kind.

Wat doe jij om je kind te leren wachten?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelVeilig gebruik van zitverhoger en autostoel
Volgend artikelNagelbijten – zo leer je het af

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in