gefeliciTAART.nl - Black Friday

De zomervakantie staat voor de deur en juist in de laatste schooldagen wordt je kind overladen met prikkels. Op school worden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd; van verkleden en een toneelstuk tot een picknick en een watergevecht. Bij de sportvereniging, zwemles en muziekles wordt er ook een extra leuke laatste les ingepland. Sommige kinderen vinden dat allemaal geweldig en genieten volop van deze extra activiteiten, maar voor andere kinderen zijn al die prikkels net even teveel en gaan volledig overprikkeld de vakantie in.

 

Minder prikkels en meer rust in de vakantie

Gelukkig is het daarna vakantie en kan je kind dan goed uitrusten en ontprikkelen. Of toch niet? In de vakantie kiezen veel ouders ervoor om de regels en afspraken een beetje los te laten. Je kind mag wat later naar bed, of er is helemaal geen bedtijd meer. Er mag meer gespeeld worden met beeldschermen, misschien gaan jullie op vakantie of mag je kind vaker ongezond eten. Misschien gaan jullie ook een dagje naar een pretpark, of gaan ze logeren bij opa en oma. Dat kan heel gezellig en leuk zijn, maar het kan er ook voor zorgen dat je kind rust, duidelijkheid en grenzen mist.

 

Hoe gevoelig is jouw kind voor prikkels en verandering?

Kinderen met een emotionele functiebeperking, zoals ADD, ADHD, autisme of een trauma, hebben nog meer moeite met het verwerken van prikkels, dan de meeste kinderen. Ook vinden ze het vaak lastiger als regels en grenzen veranderen. Zij kunnen wel wat extra ondersteuning van jou als ouder gebruiken. Maar hoe kun je ze helpen met het verwerken van prikkels en het omgaan met andere regels? In deze blog deel ik 5 tips met je.

 

Tip 1: Maak het overzichtelijk, met een kalender

Aan het begin van de zomervakantie hang ik altijd een kalender op de deur. Daarop kunnen de kinderen zien welke activiteiten wanneer gepland zijn. Wanneer gaan we op vakantie, wanneer gaan ze uit logeren en welke dagen blijven we rustig thuis? Je kunt werken met kleine tekeningetjes of met kleuren, om jouw kind meer inzicht en rust te geven. Juist voor kinderen met ADD, ADHD of autisme is het heel fijn om te zien waar ze aan toe zijn.

 

Tip 2: Gooi niet alle regels overboord

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de teugels wat te laten vieren, deze vakantie. Maar je hoeft niet meteen alle regels los te laten, om er een fijne vakantie van te maken. Je kunt er ook voor kiezen om speciale vakantieregels met je kind af te spreken. Bijvoorbeeld door bedtijd een uurtje te verlaten, schermtijd een half uurtje te verruimen of een leuke gewoonte toe te voegen, zoals elke avond een kwartier extra voor te lezen. Op die manier geef je je kind wel het speciale vakantiegevoel, maar bied je hem ook rust en duidelijkheid over de grenzen.

 

Tip 3: Plan ontprikkel-momenten in

Kies bewust een aantal momenten in de vakantie in, waarop je kind zo min mogelijk prikkels krijgt. Ga dan samen op de bank liggen en luisteren naar rustige muziek, of maak een wandeling in een bos. Je kunt ook kiezen voor een beeldschermvrije dag. Uiteraard geldt die regel dan ook voor jezelf. Als je je telefoon een dag weg legt, zul je zelf ook veel meer rust ervaren en dat geeft ruimte voor creativiteit.

 

Tip 4: Experimenteer met nieuwe fidgets

Kinderen die veel last hebben van prikkels, met name kinderen met ADHD, ADD, autisme of een trauma, kunnen heel veel baat hebben bij fidgets. Fidgets zijn een soort speeltjes waar je fijn mee kunt wriemelen. Door de handen bezig te houden, krijgen ze meer rust in hun hoofd en lichaam. Je kunt speciale speeltjes kopen, er zijn zelfs fidget sieraden voor oudere kinderen en volwassenen.

Je kunt ook kiezen voor een gewone stressbal, of zelf een lapje naaien met knoopjes en lintjes. Er zijn veel producten op de markt die jouw kind kunnen helpen om te ontprikkelen. Heb je al eens gedacht aan een verzwaringsdeken, een app met geleide meditaties of een warmtekussen? De zomervakantie is een ideale tijd om een aantal van deze dingen rustig uit te testen. Wat werkt goed voor jullie?

 

Tip 5: Vergeet jezelf niet

Juist als je een kind hebt met een emotionele functiebeperking, is het belangrijk dat je jezelf als moeder niet vergeet. Voor jou is de vakantie ook een goed moment om op te laden. Als je als moeder regelmatig oplaadt, heb je meer energie en plezier in het begeleiden van je kinderen. Het is dus niet egoïstisch om in de vakantie af en toe ook een momentje voor jezelf te plannen; het maakt je juist een betere moeder.

En tot slot, vergeet niet om regelmatig nee te zeggen. Je kind hoeft niet naar alle feestjes en clubjes, je kind hoeft niet verkleed naar school als hij dat niet wil en jij hoeft niet te helpen bij elke activiteit. Het is belangrijk dat je kind goed zijn grenzen aanvoelt en bewaakt. Aan jou de taak om je kind te laten zien hoe dat werkt.

Deze blog is geschreven door Pauline de Vries. Pauline is pedagoog, coach voor moeders en zelf ook moeder van twee tieners. Wil je meer tips en inspiratie lezen van Pauline? Neem dan een kijkje op haar website: https://paulinedevries.com/.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelZwanger en op vakantie? Met deze tips kun je zorgeloos genieten
Volgend artikel10 Leuke spelletjes voor de achterbank

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in