gefeliciTAART.nl - Black Friday

Veel kinderen willen vroeg of laat een huisdier hebben. Niet alle ouders zullen hier direct enthousiast over zijn. Daarom geef ik je vandaag 6 redenen om een huisdier te nemen als je kinderen hebt.

 

‘Mam/Pap mag ik een….’

Het is een vraag die veel ouders vrezen: de vraag of je kind een huisdier mag. Waar het ene kind om een hond vraagt zal een ander kind misschien al snel tevreden zijn met een goudvis. Veel ouders vragen zich af of een huisdier wel zo goed is voor kinderen. Deze vraag kan ik volmondig met ja beantwoorden. Het hebben van een huisdier heeft zo veel positieve effecten op een kind dat ik het iedereen van harte aan kan raden.

6 Redenen om een huisdier te nemen als je kinderen hebt 2

6 Redenen om een huisdier te nemen als je kinderen hebt

Hieronder vind je 6 redenen waarom het echt wel goed is om een huisdier te nemen. Welk huisdier je neemt is vooral afhankelijk van de tijd die je hebt, je budget (ja, ook een huisdier kost veel geld) en wat je wensen en eisen zijn. Een goudvis kost nu eenmaal bijna niets en daar heb je weinig omkijken naar. Kies je voor een hond, dan komt er heel wat bij kijken.

 

1. Een huisdier betekend verantwoordelijkheid leren

Geef je je kind een huisdier, dan zal het al heel snel verantwoordelijkheid (moeten) leren. Het huisdier heeft namelijk ook gewoon honger en dorst. Daarnaast moet het op tijd naar de dokter en komt er heel wat kijken bij de verzorging. Zelfs een goudvis moet elke dag gevoerd worden en ook het aquarium moet om de zoveel tijd verschoond worden. Naast al deze basisbehoeften heeft een dier ook liefde en aandacht nodig. Allemaal dingen die het verantwoordelijkheidsgevoel van je kind kunnen versterken.

 

2. Een huisdier versterkt het zelfvertrouwen van je kind

Klinkt apart? Toch is het niet zo gek als je er goed over nadenkt. Of je kind nu een viervoeter of tweevoeter in huis heeft, het is bewezen dat kinderen met huisdieren meer zelfvertrouwen hebben. Kinderen zorgen voor hun dier en krijgen daarvoor heel veel liefde terug. Dit heeft effect op het zelfvertrouwen van je kind. Je kind weet dat er iemand is die onvoorwaardelijk van hem of haar houdt. Want de liefde van een dier is onvoorwaardelijk. Wist je trouwens dat het ook helpt als je kind voor gaat lezen aan zijn of haar hond/kat/vogel? Door hardop te lezen krijgt het zelfvertrouwen van je kind ook een boost.

 

3. Huisdier is goed tegen allergie

Het is algemeen bekend dat kinderen die opgroeien met huisdieren veel minder last hebben van het ontwikkelen van een allergie. Dit komt doordat je kind al heel vroeg in aanraking komt met allerlei bacteriën. Het lichaam maakt hier antistoffen tegen en is beter weerbaar tegen allergieën. Overigens wordt niet alleen de kans op een allergie beperkt: dat geldt ook voor ziek worden in het algemeen. Mocht je kind wel allergisch zijn, dan kun je overwegen om bijvoorbeeld een kat te nemen die wel geschikt is voor mensen met allergie.

4. Huisdieren verminderen stress

Heel eerlijk: huisdieren brengen veel stress mee. De zorg, de kosten, als een huisdier ziek is en het regelen van een oppas tijdens de vakantie. Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden. Toch zorgt een huisdier ervoor dat een kind veel minder stress ervaart. Het aaien van een huisdier werkt namelijk stress reducerend. Zelfs het kijken naar vissen in een aquarium kan ervoor zorgen dat je stresslevel daalt, evenals je bloeddruk.

 

5. Veel meer beweging

Dit geldt natuurlijk niet voor alle huisdieren. Maar een kat en een hond zorgen er wel voor dat je kind veel meer in beweging is. Katten en vooral honden zijn dol op spelen en kunnen dit in sommige gevallen zelfs urenlang volhouden. Een hond zorgt er bovendien voor dat je kind geregeld buiten komt, wat zeker een positieve invloed zal hebben op je kind.

 

6. Oorzaak en gevolg ontdekken

Voor veel (kleine) kinderen zijn zaken als oorzaak en gevolg behoorlijk abstract. Een huisdier kan helpen om dit duidelijker te maken. Als je de kattenbak niet verschoont, dan gaat het stinken. Als je met de hond naar buiten gaat om te spelen, dan wordt hij blij. Als je het water van de drinkbak niet ververst wordt het water vies. Op die manier leert je kind wat oorzaak en gevolg nu echt betekenen.

 

Helaas betekend het hebben van een huisdier ook dat er vroeg of laat afscheid genomen moet worden. Toch zit ook hier een waardevol les voor je kind: niets is voor eeuwig en soms moet je afscheid nemen van iets of iemand die je lief is.

 

Heb jij een huisdier thuis?

6 Redenen om een huisdier te nemen als je kinderen hebt 1

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelReisziekte? Tips voor als je kind wagenziek is
Volgend artikel5 Tips om tijd vrij te maken voor elkaar als je kinderen hebt

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in