Vandaag geef ik je 6 redenen waarom kinderen onder 12 jaar geen mobiel moeten hebben. Het lijkt tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld: kleine kinderen die een mobiel hebben. Toch zijn er zat redenen waarom kinderen onder 12 jaar juist geen mobiel zouden moeten hebben. Mobieltjes beperken namelijk de fantasie, zijn een gevaar voor de gezondheid en kunnen verslavend werken.
Table of Contents
De opmars van mobiele telefoons onder kinderen
Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd een mobiel van hun ouders. Aan de ene kant heel begrijpelijk: het hoort bij deze tijd waarin alles snel moet gaan en kinderen al op jonge leeftijd zelfstandig moeten zijn. Daarnaast is de veiligheid al lang niet meer wat het ooit was en veel ouders voelen zich veiliger als het kind een mobiel heeft. Dan zijn de kinderen altijd bereikbaar en andersom kunnen de kinderen altijd hun ouders bereiken.
Leestip: Spreek regels met je tiener af voor het gebruik van de telefoon
Maar zoals dat het zo vaak het geval is: het gebruik van een mobiele telefoon heeft een keerzijde. Steeds vaker worden onderzoeken uitgevoerd naar de invloed van mobiele telefoons op zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid. De resultaten van deze onderzoeken zijn schokkend: hoeveel voordelen een mobiele telefoon ook heeft, de nadelen wegen behoorlijk zwaar.
6 Redenen waarom kinderen onder 12 jaar geen mobiel moeten hebben
Zeurt je kind om een telefoon, terwijl het pas 8 jaar oud is? Vind je dat je zoon of dochter met 10 best al een mobiel kan hebben? Misschien is het een idee om je eerst te verdiepen in de redenen waarom een mobiel tot een jaar of 12 echt niet raadzaam is.
1. Mobiele telefoons geven straling af
Steeds meer onderzoeken laten zien dat mobiele telefoons straling afgeven. Deze straling zorgt ervoor dat cellen in het lichaam opwarmen wat tot een abnormale celdeling kan leiden. Kanker staat erom bekend te ontstaan door abnormale celdeling.
Alhoewel er nog veel meer onderzoeken nodig zijn, zou de toename in kinderkanker ook het resultaat kunnen zijn van de toename in het gebruik van mobiele telefoons. Overigens geldt dit niet alleen voor kinderen, maar ook voor zwangeren en moeders die contstant met de telefoon bezig zijn in de buurt van hun baby.
2. Onder 12 jaar is verantwoordelijkheidsgevoel nog niet optimaal
Je kind kan nog zo volwassen lijken, het is en blijft een kind. Voor kinderen onder de 12 jaar is het hebben van een mobiele telefoon een grote verantwoordelijkheid. Dat begint al met het toestel zelf dat zeker in kinderogen bijzonder waardevol is.
Daarnaast hebben kinderen vaak geen besef wat een limiet inhoudt en kunnen zij buitensporig lang bellen, internetten enz. Ten slotte is het voor kinderen vaak ook heel moeilijk om in te schatten of een website geschikt is voor hun leeftijd. Dit zorgt ervoor dat zij wellicht op websites terechtkomen waar je je kind liever niet op hebt.
3. Kinderen hebben een abstract voorstellingsvermogen
Juist door het abstracte voorstellingsvermogen snappen kinderen niet dat berichten verkeerd over kunnen komen ook al bedoelen ze het misschien gewoon als een grap. Vroeger zou men gezegd hebben: ‘papier is geduldig’, met andere woorden: niemand spreekt je tegen. Was dit vroeger geen probleem, want alleen een selecte groep zou een brief lezen, tegenwoordig verspreidt een geschreven woord zich in een mum van tijd over de hele wereld.
Ook dit besef hebben kinderen niet: zij overzien niet hoeveel mensen de berichten lezen. Andersom geldt hetzelfde als zij berichten ontvangen. Er zit geen filter op en kinderen vatten de dingen anders op dan ze misschien bedoelt zijn. Hierin schuilt een groot gevaar voor cyberpesten, iets waar je je kind niet aan bloot wilt stellen.
4. Nieuwe AVG wil kinderen beschermen
Sinds de invoering van de nieuwe AVG (algemene verordening gegevensbescherming) mogen kinderen onder 16 jaar niet meer zomaar een account aanmaken op social media. Vanaf 13 jaar mag dat wel, maar dan alleen met expliciete toestemming van de ouders.
Er zijn al voorbeelden van kinderen van 11 jaar waarvan het account op Instagram geblokkeerd werd omdat ze te jong waren. Een mooie reden om kinderen weg te houden van mobiele telefoons in combinatie met toegang tot internet en social media.
5. Gevaar voor verslaving aan de mobiele telefoon al op jonge leeftijd
Internet speelt een grote rol in het dagelijkse leven van jong en oud. Hierin schuilt dan ook een groot gevaar: steeds meer mensen kunnen niet meer zonder hun telefoon. Ouders, een oudere broer of zus, kinderen kijken naar mensen die ze het meest na staan en als deze mensen zo veel uren met de mobiele telefoon bezig zijn dan nemen zij dat voorbeeld over. Steeds vaker raken ook kinderen verslaafd aan de telefoon en dat op steeds jongere leeftijd.
6. Fantasie van kinderen wordt beperkt door gebruik mobiele telefoon
Spelen zorgt ervoor dat de creativiteit en fantasie van kinderen aangewakkerd wordt. Door kinderen een mobiel te geven wordt alles voorgekauwd, zowel in spelletjes als in films. Er is geen prikkeling meer om zelf na te denken en iets te verzinnen. Door deze afleiding komen ze ook veel minder toe aan spelen en spelen is nodig om de fantasie te prikkelen.
Dit kan er ook voor zorgen dat kinderen zich veel vaker en sneller vervelen: zij hebben de telefoon nodig om vermaakt te worden. Het vermaak beperkt zich echter tot het scherm. Ook de interactie met anderen neemt daardoor af. Socializen is nodig om het karakter van een kind te vormen en door een mobiel gaat dit verloren.
Voor- en nadelen
Natuurlijk is het altijd goed om de voor- en nadelen tegen elkaar op te wegen. Misschien geef je je kind wel een mobiel, maar alleen om te bellen/smsen. Of maak je de afspraak dat je kind alleen een mobiel krijgt wanneer hij of zij weggaat (voor de bereikbaarheid).
Maar wat je ook doet: houd deze 6 redenen waarom kinderen onder 12 jaar geen mobiel moeten hebben altijd in je achterhoofd. De meeste van ons zijn ook groot geworden zonder mobiel en wij zijn er ook gekomen.
Leestip: wel of geen schermtijd voor kinderen
Heeft jouw kind een mobiel? Zo ja, hoe oud is jouw kind en waarom heb je ervoor gekozen om je kind een mobiel te geven?
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Ontdek MGA’s Miniverse Make It Mini Spa – perfect voor jonge spa-fans - 3 december 2024
- 6x de leukste VTech cadeautips voor de feestdagen - 23 november 2024
- Review: DEPLAY Kindertablet – leerzaam en leuk cadeau voor kinderen - 22 november 2024
[…] je jouw kind beschermen tegen cybergrooming? De beste manier is natuurlijk om je kind voor het twaalfde jaar geen mobiele telefoon te geven. Helaas is dit echter in de praktijk voor de meeste kinderen niet meer haalbaar. Daarom is het […]
[…] Veel ouders zullen in eerste instantie vooral aan de veiligheid van hun kind denken als het aankomt op het hebben van een eigen telefoon. Niet zo gek, want met een telefoon en diverse apps voor ouders kun je je kind volgen, ook als het onderweg is. Daarnaast ben jij en het kind altijd bereikbaar. Ideaal als je kind een bus gemist heeft of er andere problemen zijn waarbij je kind jouw hulp kan gebruiken. Toch is het niet altijd raadzaam om een eigen telefoon te hebben. Vooral voor kinderen onder 12 jaar is het hebben van een mobiel af te raden. […]
[…] ermee lopen, filmen, foto’s maken, appen en nog veel meer. Toch is het niet verstandig om je kind voor zijn 12e een mobiel te geven. Dat komt onder andere door het feit dat kinderen nog niet verstandig genoeg zijn om goed met een […]
[…] Leestip: 6 Redenen waarom kinderen onder de 12 jaar geen telefoon moeten hebben […]
[…] Leestip: 6 Redenen waarom kinderen onder de 12 jaar geen mobiel moeten hebben […]
goede punten maar, ik neem liever een sleutelpunt