gefeliciTAART.nl - Black Friday

Het is belangrijk om kinderen van jongs af aan om te leren gaan met geld. Daarom deel ik vandaag 6 tips om je kinderen de waarde van geld te leren. Als je kind de waarde van geld kent, zal het op latere leeftijd minder moeite hebben om de financiƫn op orde te hebben.

 

De tijd van ATMā€™s

Door de komst van pinautomaten komen kinderen amper nog in aanraking met geld. Een kleine plastic kaart is voldoende om alles te kunnen kopen wat je wilt en nodig hebt. Voor kinderen is de plastic kaart abstract en wordt in verband gebracht met oneindige mogelijkheden en een onuitputtelijke bron van geld. Mocht er toch geld nodig zijn, dan is de ATM niet ver en ook daar komt met de mysterieuze plastic kaart geld uit de muur. Om het abstracte hiervan weg te halen, is het dus noodzakelijk om daadwerkelijk geld te gebruiken. Daarbij moet je kind het besef krijgen dat er geen onuitputtelijke stroom met geld is en dat je geld maar 1x uit kunt geven.

6 Tips om je kinderen de waarde van geld te leren 1

 

6 Tips om je kinderen de waarde van geld te leren

Hieronder vind je 6 verschillende tips om kinderen de waarde van geld te leren. Welke tips je gebruikt hangt van jezelf, je kind en de leeftijd van je kind af. De meeste tips zijn echter voor alle kinderen toe te passen.

 

1. Betaal je kinderen voor kleine klusjes in huis

Of je kind nu 2 jaar of 4 jaar is, als je kind bepaalde klusjes doet kun je hem of haar ervoor betalen. Hoe ouder het kind is hoe hoger het bedrag en hoe groter de hulp kan zijn die ertegenover staat. Zorg er wel voor dat je kind niet het idee krijgt dat het voor alles wat het in huis doet betaald krijgt. De vaatwasser leegruimen kun je misschien wel betalen, de eigen kamer opruimen dan weer niet. Zo leert je kind dat werken beloond wordt, maar sommigen dingen ook gewoon onbetaald moeten gebeuren.

 

2. Gebruik reclamefolders als leermateriaal

Gebruik reclamefolders of de catalogus van een speelgoedwinkel om je kind meer over geld te leren. Knip samen met je kind dingen uit de folder waarvan hij of zij vindt dat het nodig is om te hebben. Plak deze dingen vervolgens op een stukje karton ter grootte van een speelkaart. Laat je kind deze kaart vervolgens op volgorde van belangrijkheid leggen. Kinderen hebben een korte termijn geheugen.

Leg de kaarten in de door je kind opgelegde volgorde weg en haal ze binnen een paar dagen weer tevoorschijn. Laat je kind de kaarten vervolgens weer op volgorde leggen: het belangrijkste bovenaan, het minst belangrijke onderop. Op die manier leert je kind om in te zien dat dingen niet altijd belangrijk blijven. Had je kind het direct gekocht, dan zou het binnen een paar dagen al niet meer tevreden zijn geweest.

 

3. Neem je kind mee shoppen

Shoppen met kinderen, het kan behoorlijk stressvol zijn. Toch is het belangrijk om je kind mee te nemen. Niet alleen tijdens het shoppen, maar vooral ook gewoon voor het boodschappen doen. Betrek je kind bij de koop van bepaalde producten. Als je kind iets wil, leg dan uit dat je misschien ook het een en ander zou willen, maar dat het geld voor andere dingen nodig is. Wat zou je kind ervan vinden als je een ijsje koopt en er dan in de avond geen eten op tafel komt? Of leg uit waarom je voor een bepaald merk kiest en laat zien wat je daardoor bespaart door je kind het te laten zien. Bijvoorbeeld: koop een huismerk en er blijft nog geld over voor iets lekkers of koop een merk en het geld is op.

 

4. Leer je kind te sparen

Als je kind geld krijgt voor klusjes die het gedaan heeft of geld krijgt voor een verjaardag, het is belangrijk om je kind te leren sparen. Dat sparen kan in een leuk spaarvarkentje of bij de bank. Draag je kind niet op hoeveel het moet sparen, maar leg de nadruk op het sparen zelf. Misschien voel je je er zelf beter bij als je je kind een bepaald percentage laat sparen. Leg uit dat het noodzakelijk is om iets achter de hand te houden voor een cadeautje of als het straks iets in de winkel ziet wat het wil hebben.

6 Tips om je kinderen de waarde van geld te leren

 

5. Speel met geld

Je kind heeft vaak geen flauw benul wat de waarde van geld is, zelfs niet als er cijfers op staan. Vooral kleine kinderen zullen eerder voor een grote munt kiezen, dan een meer waardevolle munt. Het is daarom belangrijk om je kind kennis te laten maken met geld en ze de waarde ervan te leren. Laat zien dat een 10 euro biljet evenveel is als 2 x 5 euro biljetten, 5 x 2 euro muntstukken en 10x 1 euro muntstukken. Dat kun je ook doen met munten natuurlijk. Hierdoor krijgt je kind meer besef van wat geld nu eigenlijk is.

 

6. Leer je kind te geven

Kinderen moeten de waarde van geld leren, maar daar hoort geven ook bij. Leer je kinderen dat ze best zo nu en dan speelgoed wat niet meer gebruikt wordt weg kunnen geven aan kinderen die minder hebben. Ook hierin is een belangrijke les weggelegd voor je kind. Vrijgevigheid en delen met anderen is namelijk ook zeer waardevol en geeft minstens evenveel voldoening als niet meer als het uitgeven van geld voor zichzelf.

 

Heb jij nog een leuke tip om een kind de waarde van geld te leren?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips om te verhuizen met kinderen
Volgend artikelDe leukste adventskalenders 2021 voor kinderen

17 REACTIES

  1. Heel goed om hier aandacht aan te besteden. Ik merk zelf ook dat gewoon geld in mijn portemonnee bijna niet meer voorkomt, al pin ik geld om zakgeld te kunnen geven. Ze leren hier ook sparen en verdienen ook af en toe wat bij. Vooral als ze weer eens model staan of iets reviewen voor mijn blog šŸ™‚ Het is zo goed om ze te laten beseffen dat het geld dat uit de muur komt niet onuitputtelijk is, maar dat dit op je rekening staat.

  2. hier zijn ze 15 en 16 en werken en sparen en geven geld uit en weten heel goed hoe ze met hun geld om moeten gaan. en op is op en dan moeten ze wachten op hun salaris of weer opnieuw gaan sparen

  3. Ik denk dat het zeker op een speelse manier, middels folders, handig is om kinderen bij te brengen dat niet alles even snel opgehaald kan worden bij de winkel en dat je er in de meeste gevallen voor moet sparen.

  4. Hmmm, betalen voor klusjes vind ik zelf niet zo’n goede, omdat ik wil dat ze inziet dat helpen gewoon ‘normaal’ is. Zo hebben we haar aangeleerd om eenvoudige dingen als vuile was in de wasmand, speelgoed na het spelen opruimen iedere dag te doen. Onbetaald dus. We spelen af en toe samen met (nep)geld en ik leg haar ook vaak uit dat ze best wel veel van ons krijgt. Verder sparen wij voor haar, maar heeft ze sinds kort ook zelf een (spaar)rekening waar ze zakgeld op krijgt. Een spaarpot (fysiek) is voor als ze bijvoorbeeld muntjes voor haar rapport krijgt. Soms wil ze graag iets kopen en dan kijken we samen wat ze uit mag geven. En dan leert ze ook dat sommige items te duur zijn en dat het dus gewoon niet kan. Ach, iedereen doet het op zijn eigen manier. Wel een mooi overzicht met tips!

    • Het gaat hier niet om betalen van gewone klusjes die inderdaad nodig zijn zoals zelf speelgoed opruimen. Eigenlijk gaat het meer om klusjes die hier buiten vallen, denk daarbij aan de tuin vegen of iets waarbij je niet direct aan denkt dat het je kinderen ook zouden kunnen doen. Maar ik snap je punt hoor.

  5. Wat een goede tips! Geld maakt het leven een stuk makkelijker en het is belangrijk dat je er goed mee om khnt gaan, een goed begin is het halve werk dus

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in