Vandaag geef ik je 7 tips om je kind zindelijk te krijgen. Wil jij dat je kind eindelijk van die luier afkomt en gewoon naar het potje gaat? Lees dan vooral snel verder en doe er je voordeel mee. Een kind zindelijk krijgen vergt vooral geduld, doorzettingsvermogen en de juiste manier om alles op te pakken. Met deze tips kun je jouw kind zindelijk krijgen.
Table of Contents
Kinderen worden op steeds latere leeftijd zindelijk
Het feit dat moeders veelal buitenshuis een baan hebben, heeft ervoor gezorgd dat kinderen op steeds latere leeftijd zindelijk worden. Was het vroeger noodzaak om een kind zo snel als mogelijk zindelijk te krijgen omdat de volgende alweer onderweg was en de wasbare luiers nodig waren, tegenwoordig maakt dat niet meer uit.
Wegwerpluiers maken het de ouders nog makkelijker en de tijd die ouders met hun kind doorbrengen wordt vaak aan iets anders besteedt dan aan zindelijkheidstraining.
‘Uit onderzoek blijkt dat kinderen de laatste tijd steeds later zindelijk worden. In vergelijking met 30 jaar geleden scheelt het al zo’n 7 maanden. Waren kinderen rond 1970 gemiddeld met 23,7 maanden zindelijk (25,9 maanden voor de jongens, en 21,5 maanden voor de meisjes), inmiddels is dat verschoven naar 31,2 maanden (32,6 maanden voor de jongens, en 29,7 maanden voor de meisjes).’ (bron ouders.nl)
Over het algemeen geldt dat kinderen met een leeftijd van 3 overdag zindelijk zijn. Voor 25 – 30% geldt echter dat zij pas met 4 jaar zindelijk zijn. Daarnaast is er ook nog een verschil tussen jongens en meisjes: jongens worden gemiddeld genomen later zindelijk dan meisjes. Als stelregel geldt dat kinderen pas met 5 echt zindelijk moeten zijn en voor bedplassen geldt de leeftijd van 6 jaar.
Natuurlijk is het fijn als je kind vroeg zindelijk is. Dat bespaart niet alleen in kosten, maar zorgt er ook voor dat je kind een stuk zelfstandiger is. Met onderstaande 7 tips wordt het zindelijk maken van je kind een stuk makkelijker.
7 Tips om je kind zindelijk te krijgen
Voordat je verder leest nog even dit: elk kind is anders, vergelijk daarom ook nooit broertjes en zusjes met elkaar. Een kind dat er klaar voor is zal echt wel zindelijk worden, misschien niet op het tijdstip dat jij in gedachten hebt, maar op zijn/haar tijd.
1. Laat een ander kind het voordoen
Een veelgebruikte methode in bijvoorbeeld Amerikaanse kinderdagverblijven: laat een ander kind het voordoen. Gaat op een kinderdagverblijf iets makkelijker aangezien hier genoeg kinderen zijn, maar je kunt het thuis ook proberen. Vraag een vriendje, neefje, nichtje, broer of zus om te laten zien dat het heel normaal is om naar de wc (potje) te gaan.
Laat het kind vertrouwd worden met de wc: wissel daar de luier, laat je kind het toilet doorspoelen (doe desnoods gewoon water in het potje en laat zien hoe alles werkt) en laat je kind toiletpapier afscheuren. Wil je kind het proberen? Moedig hem of haar dan aan, maar raak niet gefrustreerd als het bij een spelletje/proberen blijft.
2. Geef je kind de keuze: potje of toilet
Het ene kind vind een toilet maar beangstigend, terwijl een ander kind niet begrijpt wat het op een potje moet doen. Zorg dat je zowel een potje als een toiletbrilverkleiner in huis hebt. Laat je kind zelf aangeven wat het meest prettig is. Er is gelukkig enorm veel keuze wat betreft de motieven, kleur enz. Ook leuk: ga samen met je kind een leuk potje uitzoeken.
3. Ongelukjes kunnen gebeuren
Ongelukjes horen bij het zindelijk worden. Natuurlijk kun je hier als ouder gestresst van worden, vooral als je dacht dat je eindelijk op de goede weg was. Je kind heeft er echter niets aan als je gefrustreerd wordt. Stel je kind gerust, verschoon het en ga door met jullie bezigheden.
Alleen dan krijgt je kind vertrouwen dat het niet erg is (kan gebeuren) en zal het weer sneller teruggaan naar het toilet/potje. Mocht het vaker gebeuren dan is het misschien goed om te kijken of er een onderliggende oorzaak is (ziek, niet lekker in zijn vel, verandering in omstandigheden).
4. Beloon je kind
Een beloning kan een goed hulpmiddel zijn om je kind sneller zindelijk te krijgen. Sommige ouders slaan hier helaas in door en geven hun kind bij elke boodschap een echt cadeau. Vergeet hier niet: een kinderhand is snel gevuld en het hoeft geen grote beloning te zijn.
Maak samen een stickervel en spreek af dat je kind iets kleins krijgt als het vel vol is. Of houdt het simpelweg bij een knuffel en de woorden: ‘Goed gedaan’. Met anderen bespreken hoe groot je kind wel niet is dat hij/zij al naar het toilet gaat op het moment dat je kind dit kan horen is ook een goede beloning (stimulans).
5. Timing is alles
Zeker in het begin staat en valt alles met de juiste timing. Zorg ervoor dat je weet wanneer je kind naar het toilet moet. Dat kan in het begin even wat meer werk zijn, maar het verhoogd de kans op succes. Een kind dat op het verkeerde tijdstip naar het potje moet zal niets doen en kan gefrustreerd raken.
Door de tijd in de gaten te houden kun je je kind bij voorhand al voorbereiden op het feit dat hij/zij zo meteen naar het potje moet. Kinderen hebben veel baat bij de drie ‘r’-en en de regelmaat mag bij het zindelijk worden zeker niet ontbreken.
6. Geen luiers, maar gewoon ondergoed
Als je in de gelegenheid bent: laat je kind lekker in zijn/haar ondergoed rondlopen. Laat de luier liever direct weg, dat vergemakkelijkt de training. Kinderen hebben al snel door dat het niet lekker is om met nat ondergoed te lopen, waardoor er sneller naar een potje gegrepen zal worden. Daarnaast kan mooi ondergoed met prinsessen, Paw Patrol of een andere afbeelding ook inspirerend werken voor je kind.
7. Grote boodschap
De meeste kinderen zullen met een kleine boodschap beginnen en dat al dan niet redelijk snel onder de knie hebben. Wat de grote boodschap betreft ligt het vaak iets gevoeliger. Kinderen kunnen het idee hebben dat het vies is, dat ze een lichaamsdeel kwijtraken of dat ze iets niet goed doen. Ook hier is liefde en geduld het sleutelwoord.
Door de juiste timing te kiezen kun je je kind al een heel eind op weg helpen. Daarnaast kan het helpen als je je kind afleiding geeft als hij/zij op het potje of toilet zit. Een leuk prentenboekje in de hand gedrukt en je kind kan helemaal vergeten dat er een grote boodschap aankomt.
Daarna laten zien dat het er allemaal bijhoort en niet erg is zal je kind helpen om voortaan ook de grote boodschap op het potje/toilet te doen.
Zindelijk worden? Met liefde en geduld
Bij het zindelijk worden van je kind draait het eigenlijk vooral om liefde en geduld in combinatie met de juiste timing. Boos worden, gefrustreerd raken, het werkt allemaal averechts en zal ervoor zorgen dat het nog langer duurt voordat je kind zindelijk is. En is je kind er nog niet ready voor? Probeer het dan over een paar weken nog een keer.
Heb je zelf nog een goede tip om je kind zindelijk te krijgen? Laat het me weten.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Pandabeer in Afrika + winactie - 7 oktober 2024
- De Club van Sinterklaas film: Het Grote Sneeuwavontuur + winactie - 27 september 2024
- 7 praktische timemanagement tips voor drukke moeders - 24 september 2024
[…] verleden. Kun je nog wel wat tips gebruiken om je kind sneller zindelijk te laten worden? Met deze 7 tips om je kind zindelijk te krijgen lukt het […]
[…] tip is alleen van toepassing als je kind nog niet zindelijk is. De meeste toiletten onderweg hebben de beschikking over een verschoontafel. Toch is het handig om […]
[…] aantal maanden duren, probeer er vooral niet om te stressen, want dat kan het verergeren. Met deze tips om zindelijk te worden kun je in elk geval weer aan de slag […]
[…] heb er al eerder een blog aan gewijd, waarin ik 7 tips om je kind zindelijk te laten worden deelde. Voor de meeste kinderen geldt dat zij met 3 jaar overdag in elk geval zindelijk zijn. Let […]
[…] proberen. Zeker de eerste maanden toen de kids nog gewoon borstvoeding kregen. Een ook bij het zindelijk krijgen van je kind lijkt het me hartstikke handig om wasbare luiers te […]
[…] een gegeven dag is het tijd om je kind dan ook echt zindelijk te krijgen. Om je kind zindelijk te krijgen kun je allerlei tips en tricks toepassen. Helaas lukt dat bij lange na niet zoals je meestal van tevoren voorgesteld hebt. Overdag je kind […]
[…] stickervel als beloning wordt vaak al gebruikt voor het zindelijk maken van een kind. Ditzelfde principe kun je ook toepassen om je kind nagelbijten af te leren. Elke dag dat je kind […]
[…] doet als je kind een bepaalde leeftijd heeft bereikt: wasbare luiers zijn ideaal als het gaat om zindelijk worden van je kind. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die wasbare luiers gemaakt van katoen of bamboe veel […]