gefeliciTAART.nl - Black Friday

Het einde van de zomervakantie nadert en in sommige delen van het land gaan de eerste kinderen alweer naar school. Kijk jij hier ook zo tegenop? Dankzij deze 7 tips voor een ontspannen start van het nieuwe schooljaar hoef je veel minder te stressen. Zorgeloos back to school dus!

 

Back to school

Niet alleen kinderen kijken op tegen het begin van het nieuwe schooljaar, dat geldt ook voor ouders. Zeker als je peuter of kleuter voor het eerst naar school gaat. Je kind moet wennen en krijgt ineens met een heel ander ritme te maken. Of als je kind voor het eerst naar de middelbare school gaat als brugklasser. Ineens is je kind niet meer de oudste van het schoolplein, maar juist de jongste.

Allemaal spannende momenten die voor extra stress kunnen zorgen. En stress is het laatste dat je wil in je gezin, want door de spanningen kan ruzie ontstaan en dat zorgt voor nog meer spanning. Tijd dus back to school te gaan op een ontspannen manier. En ja, dat kan als je maar weet hoe!

 

7 Tips voor een ontspannen start van het nieuwe schooljaar

Het was zo lekker: 6 weken zomervakantie en lekker doen en laten wat je wil. Misschien ben je zelfs nog op vakantie geweest met je gezin of heb je genoten van heerlijke dagjes uit. En ineens geeft de kalender aan dat het weer tijd is om terug te keren naar het dagelijkse ritme van vroeg opstaan, kids naar school brengen, doorgaan naar je werk enz. Weg met de stress, want deze 7 tips helpen jou en je kind om ontspannen het nieuwe schooljaar tegemoet te gaan.

 

1. Terug in het ritme

Het belangrijkste is om niet tot het einde van de vakantie te wachten om terug in het ritme te komen. Je kunt het beste al twee weken van tevoren beginnen met het laten wennen aan het schoolritme. Dat betekend in de avond weer eerder naar bed en in de ochtend weer op tijd opstaan. Doe dit geleidelijk, zodat zowel jij als je kind kunnen wennen.

 

2. Bereid je kind voor op het einde van de vakantie

Hoe jonger het kind hoe abstracter tijd is. Maak een aftelkalender voor je kind om het begin van het nieuwe schooljaar tastbaar te maken voor je kind. Herinner je kind er ook regelmatig aan dat dit de laatste vakantieweek is en dat school bijna (weer) begint.

 

3. Praten, praten en nog eens praten

Of je kind nu 4 of 8 is, zodra het einde van de vakantie nadert is het belangrijk dat je met je kind praat over het komende schooljaar. Laat je kind weten wat het kan verwachten. Geef aan dat je er zal zijn om te helpen als dit nodig is. Vergeet ook niet om je kind te laten praten. Wat zijn de verwachtingen? Kijkt je kind uit naar het nieuwe schooljaar? Maakt je kind zich ergens druk over? Weet je kind al wie de nieuwe juf of meester wordt en wat vind je kind hiervan?

 

4. Maak je kind klaar voor school

Heb je nog niet alle schoolspullen in huis? Betrek je kind dan bij de aankoop van de laatste schoolspullen. Op die manier wordt het direct veel tastbaarder. Bovendien weet je dan zeker dat je kind de spullen echt leuk vindt.

 

5. Bedenk alvast een goede ochtendroutine en oefen deze

Bij veel gezinnen begint de stress in de ochtend direct na het opstaan. Kleren voor de nieuwe schooldag moeten uitgezocht worden, broodtrommels gevuld, kinderen moeten zich klaarmaken enz. Dit kun je voorkomen door een goede ochtendroutine te hanteren. Deze kun je ook alvast oefenen samen met je kind, zodat hij of zij weet wat er verwacht wordt.

Zoek kleding de avond ervoor uit en doe dit eventueel in samenspraak met je kind. De broodtrommel kun je de avond ervoor al klaar maken en in de koelkast zetten. Heeft je kind geen zin om elke dag brood te eten? Check dan deze broodtrommel tips. Geef ten slotte duidelijk aan wat je kind in de ochtend moet doen en in welke volgorde.

 

6. Ruim de kamer op

School brengt vooral voor jonge kinderen erg veel stress met zich mee. Zeker als ze in een totaal nieuwe omgeving terechtkomen. Maar ongeacht of je kind heel jong is of al wat ouder: een opgeruimde kinderkamer zorgt voor minder stress. Ga daarom samen met je kind aan de slag om de kamer op te ruimen voor een vlotte start van het nieuwe schooljaar.

 

7. Sluit de vakantie op een leuke manier af

Of je nu veel of weinig gedaan hebt, het is belangrijk om de zomervakantie op een leuke manier af te sluiten. Dat kan met een etentje, thuis of in een restaurant, met een uitje of gewoon door samen thuis te zijn en te tutten, gamen of bingewatchen. Mijn kinderen nam ik traditioneel elk jaar aan het einde van de vakantie mee naar een restaurant om de vakantie af te sluiten en dat gaf heel veel rust.

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTed & de magische smaragd + winactie
Volgend artikelVerzekeren van je huis: hierop moet je letten

6 REACTIES

  1. Leuke tips! Wij zijn de zaterdag voordat de school weer begon uit eten geweest. Maar dat ritme is nog ver te zoeken 🙈 mijn zoontje valt soms in slaap in de middag waardoor hij savonds later op bed komt

  2. Tip: de avond ervoor al de kleren voor de eerste schooldag uitzoeken. Ik had altijd een nieuw setje voor ze om het extra feestelijk te maken.

  3. Nog een tip die kan helpen zijn dagritme kaarten. Las na schooltijd even een rustmoment in voor je kind. Voor hooggevoelige kinderen is dit zeker belangrijk en kijk vooral naar waar je kind op dat moment behoefte aan heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in