gefeliciTAART.nl - Black Friday

Vanaf het moment dat je een kind krijgt verandert je leven voorgoed. In de meeste gevallen zijn de oudste kinderen het meest verantwoordelijk en betrouwbaar. Daarom deel ik vandaag 8 redenen waarom het oudste kind het meeste respect verdient.

 

De geboorte van je eerste kind

Je eerste kind maakt jou ouder. Dat op zich is al een hele bijzondere ervaring. Was je daarvoor nog met z’n tweetjes, vanaf nu staat je leven in het teken van je kind. Jij bent verantwoordelijk voor een nieuw leven dat onder jouw toezicht op mag groeien. Van individu en partner ben je nu gepromoveerd naar ouder met alle lusten en lasten die daarmee gepaard gaan.

 

8 Redenen waarom het oudste kind het meeste respect verdient

Of je nu zelf het oudste kind bent of dat je zelf een kind hebt, dit zijn de redenen waarom het oudste kind het meeste respect verdient. Natuurlijk mag er geen verschil zijn in liefde en opvoeding, het is vooral voor de buitenwereld die meer respect op moet brengen voor het oudste kind. Vaak wordt het oudste kind echter over het hoofd gezien, want ‘hij/zij redt zich wel’.

 

 

1. Het oudste kind heeft jou een nieuwe levensles geleerd

Of je nu oud of jong moeder (of vader wordt) op het moment dat je eerste kind geboren wordt krijgt je leven een heel andere betekenis. Voor sommigen is het zelfs een tweede kans in het leven, waarvan ze niet gedacht hadden die nog te krijgen. Je staat aan de vooravond van een heleboel veranderingen en levenslessen die je tot nu toe niet kende. Je maakt veel fouten, maar corrigeert deze ook, puur en alleen vanwege je kind. Als ouder heb je veel obstakels overwonnen die onmogelijk leken, maar met het oog op je kind is het jou gelukt. Terwijl jij je kind heel veel geleerd hebt, heeft jouw kind jou waarschijnlijk een nog veel grotere levensles geleerd.

 

 

2. De oudste kinderen moeten snel opgroeien

Op het moment dat er een tweede kind in het spel komt heeft het oudste kind geen andere keuze dan op te groeien. Dit is het moment dat het oudste kind in een versneld tempo groot wordt en zijn of haar verantwoordelijkheid als grote broer of zus op zich neemt. Vaak krijgen de eerstgeborenen ook zinnen als ‘Jij bent de oudste/grootste nu’ te horen. Hoe vaker een kind dit te horen krijgt, hoe meer het ernaar zal handelen.

 

 

3. Vaak zijn de oudste kinderen wijzer dan ze zouden moeten zijn

De drang om sneller op te groeien leidt ertoe dat het oudste kind vaak veel wijzer en slimmer is dan het behoort te zijn. Deze kinderen kijken op naar volwassenen omdat zij een soort van verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Ze zitten gevangen tussen volwassenheid en kind zijn en dienen vaak als een mediator tussen beide. In sommige gevallen leidt dit ertoe dat volwassenen kinderen bij hun problemen betrekken. Het gevolg is dat kinderen dienen als raadgever en ouders niet alleen luisteren, maar ook prijs stellen op de mening van het oudste kind.

 

4. Ze doen vaak meer dan nodig is

Kinderen die jongere broers of zusjes hebben doen vaak veel meer dan leeftijdgenoten. Zij hebben meer taken en verantwoordelijkheden in en rondom het huis. Daarnaast moeten zij hun vrije tijd vaak delen met andere kinderen. In gezinnen met slechts 1 kind kan een jongen of een meisje makkelijker relaxen na het afwassen of opruimen van de kamer. Dit in tegenstelling tot kinderen met broertjes en zusjes. Zij kunnen niet zomaar relaxen, want er is altijd iemand met die ze moeten spelen, bezig moeten houden of op moeten letten.

8 Redenen waarom het oudste kind het meeste respect verdient helpen

 

5. Ze helpen zo veel ze kunnen

Jij bent maar alleen en hebt 2 handen en 2 ogen. Gelukkig heb je je oudste kind nog, waardoor je ineens meer handen en ogen ter beschikking hebt. Zij kunnen een oogje in het zeil houden op het moment dat dit nodig is. Vaak zijn de oudste kinderen ook de beste oppas voor hun jongere broertje(s) en zusje(s). Terwijl jij even de keuken induikt, zal de oudste op de jongste letten zonder te mopperen.

 

 

6. Oudste kinderen zijn het voorbeeld voor jongere kinderen

Als oudste kind moet je alles zelf uitzoeken. Jongere kinderen kunnen voor heel veel dingen bij hun broer of zus terecht. Veel oudere kinderen delen hun lessen die ze geleerd hebben met hun broertje en zusje om te voorkomen dat ze dezelfde fouten maken. Dat leren varieert van wat ouders wel en niet toestaan en wat de consequenties zijn van bepaalde handelingen tot helpen met schoolwerk. En wat is beter dan een grote broer of zus om mee te praten en die je beter begrijpt dan je ouders?

 

 

7. Oudste kinderen zijn onbaatzuchtig

Het is bijna onmogelijk om als oudste kind van een gezin om egoïstisch te zijn. Ze zijn zo gewend om aan anderen te denken (jongere kinderen in het gezin), dat dit kenmerkend is voor de rest van hun leven. Als kinderen hebben ze hun (favoriete) speelgoed met hun broertje en zusje gedeeld, evenals tijd en aandacht. Ze zijn dol op hun jongere broertje(s) en zusje(s) en zijn blij voor ze. Dit komt misschien niet altijd naar voren, want ze plagen de jongere kinderen ook, maar uiteindelijk zijn de oudste kinderen vaak degenen die anderen het meest aanmoedigen.

 

8. Ze zijn de beste broer en zus

Als oudste kind ben je de beste broer of zus die je maar kunt zijn. Terwijl de oudsten zelf nog kind zijn zorgen ze voor de kleinere kinderen, houden ze van hun broertje(s) en zusje(s) en spelen ze werkelijk met hen. Dit in tegenstelling tot veel volwassenen die door een druk leven vluchtig de tijd nemen om met de kinderen tijd door te brengen.

Leestip: de leukste tips voor quality time met je dochter

 

Oudste kinderen zijn vaak gul, zorgzaam, grappig en leuk. Daarbij zijn ze een rolmodel voor hun jongere broertjes en zusjes. Zij geven het goede voorbeeld en dat wordt natuurlijk opgevolgd. Daarom verdient het oudste kind meer respect.

 

Heb je een broer of een zus? Deel jouw ervaringen en liefde voor hem of haar in de comments hieronder.

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelSpermadonatie, als zwanger worden niet lukt
Volgend artikelDit is de reden dat jongens meer emotionele aandacht nodig hebben dan meisjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in