gefeliciTAART.nl - Black Friday

Is het tijd om de speen de deur uit te doen? Ik heb 8 tips om de speen af te leren. Vind je het tijd worden om je dreumes of peuter de speen af te leren? Geen idee waar je aan moet beginnen? Met deze 8 tips heb je genoeg opties om de speen af te leren.

 

Fopspeen gebruiken of niet?

Er zijn tal van voordelen waarom je een kind wel een speen zou moeten laten gebruiken. Volgens het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid is de speen een preventief middel om de kans op wiegendood te verminderen. Daarnaast biedt een fopspeen rust en kan deze een positieve invloed hebben op de slaap van je kind.

Voor het gebruik zijn wel enige aandachtspunten:

  • Gebruik de speen alleen in de nacht; speen de hele dag gebruiken kan leiden tot middenoorontsteking
  • Met het oog op de ontwikkeling van het gebit speen afleren vanaf 12 maanden
  • Speen pas geven wanneer borstvoeding naar wens verloopt
  • Kook spenen regelmatig uit en vervang deze als ze kapot zijn

8 tips om de speen af te leren 2

 

8 Tips om de speen af te leren

En dan is het ineens tijd om je baby/dreumes de speen af te leren. Voor sommige kinderen is dat zo gebeurd, terwijl het bij andere kinderen langer duurt. Consequent zijn is een groot sleutelwoord, evenals geduld hebben. Een kind moet hier klaar voor zijn, net als voor het zindelijk worden. Met onderstaande 8 tips om te stoppen met de speen zul je gegarandeerd succes hebben

1.Timing is sleutelwoord

Een speen is vaak een rustpunt en troostmiddel, daarom is het onverstandig om de speen af te leren als er een grote verandering op stapel staat. Gaat je kind naar een kinderdagverblijf? Zitten jullie midden in een verhuizing? Of maakt je kind momenteel een spurt in zijn of haar ontwikkeling? Wacht dan nog even met het stoppen van de speen. De ideale leeftijd om te stoppen met de speen is 10 – 12 maanden.

2. Cold turkey methode

De speen van de ene op de andere dag wegnemen is een beproefde methode die ook wel bekend staat als cold turkey. Hiervoor heb je echter een lange adem nodig, want je moet geduld opbrengen om consequent te kunnen blijven. Bereid je voor op wat strijd, gezeur, geschreeuw en gehuil als je op je strepen blijft staan en je kind de speen niet terug krijgt.

 

3. Rustig afbouwen

De fopspeen is vaak een troostmiddel en abrupt wegnemen kan aan beide kanten voor veel frustraties zorgen. Door de speen af te bouwen en steeds langer weg te nemen raakt je kind er langzaam aan gewend dat het zonder ook kan. Dit is de perfecte oplossing als je geen zin hebt in een gefrustreerd, huilend kind. Ideaal ook als je het moeilijk vindt om consequent te blijven.

 

4. De spenen fee

Natuurlijk ken je de tandenfee al, maar er is ook zoiets als een spenen fee. Laat je kind zijn/haar speen in de nacht op een prominente plek in de kamer leggen en vertel dat er in de nacht een fee komt die iets leuks in de plaats van de speen brengt. Een klein cadeautje of een bedankkaartje met geld erop werkt gegarandeerd. Let op: zorg er wel voor dat je de speen goed verstopt weggooid!

 

5. Knip de speen door

In een onbewaakt ogenblik kan de schaar je beste vriend zijn als het gaat om het afleren van de speen. Knip de speen door en laat je kind zien dat de speen onbruikbaar is geworden. Geef de speen in geen geval terug en zorg er ook voor dat je kind voldoende afleiding heeft. Vermijd een bezoek aan winkels zoals Kruidvat en Trekpleister, want daar zou je kind zomaar op het idee kunnen komen om een nieuwe speen te kopen.

 

6. Bereid je kind voor

Begin je kind erop voor te bereiden dat je de speen weg gaat doen. Een week van te voren beginnen met waarschuwen is ruim voldoende. Maak je kind er elke dag op attent dat het bijna tijd is om de speen weg te doen. Een afteldkalender in combinatie met de spenenfee is natuurlijk ook eeen optie. Door erover te praten kan je kind zich hierop instellen en komt het niet als een onverwachte gebeurtenis.

 

7. Zoek een vervangend troostmiddel

Hoe minder je de speen aanbiedt hoe beter. Mocht je kind behoefte hebben aan een troostmiddel, maak dan de overstap naar een knuffel of zet een rustige muziekje op als je kind moet slapen. Probeer de speen als troostmiddel af te leren.

 

8. Maak de speen onaantrekkelijk

Als laatste redmiddel kun je ervoor zorgen dat de speen niet meer gewenst is. Dompel de speen in citroen of azijn en je kind zal er zeker geen behoefte meer aan hebben. Let wel: dit kun je alleen tot een bepaalde leeftijd doen, want als je kind doorheeft dat de speen gewassen kan worden dan wordt het een heel ander verhaal.

 

Ik hoop dat je iets hebt aan deze 8 tips om de speen af te leren. Daarnaast ben ik heel nieuwsgierig hoe jij jouw kind de speen af hebt geleerd. Laat het me weten.

8 tips om de speen af te leren 1

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel7 Tips om je kind zindelijk te krijgen
Volgend artikel10 Tips tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in