gefeliciTAART.nl - Black Friday

Heb je een middagje shoppen gepland en was het geen succes? Met deze 8 tips om stressvrij te shoppen met kinderen wordt het volgende keer zeker wel een succes. De tips zijn toe te passen voor alle kinderen tot een jaar of 10.

 

Shoppen met kinderen

Of je nu één, twee of meer kinderen hebt, shoppen met kinderen kan een hele uitdaging zijn. Je moet ogen voor, achter en naast je hebben om ze altijd in de gaten te kunnen houden. Daarnaast kan het een hele opgave zijn om kinderen de ene winkel in en de andere winkel uit te krijgen. Kinderen worden overladen met indrukken en dat kan zijn weerslag hebben op hun humeur. Afhankelijk van de leeftijd van de kinderen kun je ook nog eens te maken krijgen met kinderen die bepaalde dingen al dan niet willen hebben. Kortom: shoppen met kinderen is en blijft een uitdaging.

 

8 Tips om stressvrij te shoppen met kinderen

Als jij je herkent in de bovenstaande situaties dan zijn deze tips jou op het lijf geschreven. De tips kun je gebruiken voor peuters, kleuters, maar ook schoolgaande kinderen.

 

 1. Maak een goede planning

Niets gaat boven een goede planning en dat begint al met het maken van een gedetailleerde lijst van alle dingen die je wilt kopen. Ga je naar een winkelcentrum, zorg dan dat je vooraf een makkelijke en snelle route uitstippelt. Op je briefje zet je elke winkel die je wilt bezoeken en ook wat je er wilt kopen. Hiermee voorkom je dat je kriskras van de ene naar de andere shop holt met je kinderen in je kielzog. Daarnaast voorkom je dat je vergeet wat je wilde kopen.

 

2. Ga niet op pad met een lege maag

Deze tip geldt zowel voor jou als je kinderen. Op het moment dat honger in het spel komt, wordt het shoppen een ware beproeving. De kinderen zullen al gauw uitkijken naar een McDonald of andere fastfood keten en voor je het weet loop je met een jengelend kind aan de hand. Niet alleen heeft honger invloed op jullie humeur, eten buitenshuis kost extra geld. Geld dat je misschien liever kunt besteden aan een leuk shirtje voor jezelf of een broek voor je kind.

 

3. Ga niet winkelen als jij of de kinderen moe zijn

Lijkt heel logisch, maar soms kom je ongewild in tijdnood en denk je dat je toch nog even een paar boodschappen tussendoor kunt doen. Eigenlijk ben je er te moe voor (of je kind), maar ja, het komt nu eenmaal goed uit. Mijn tip? Het is veel beter om even rust in te lassen, dan stressend door de winkel te rennen met een humeurig kind. En eerlijk is eerlijk: maar als je als moeder zijnde moe bent dan wordt je er ook niet gezelliger op. Gooi je schema om en pak de benodigde rust gewoon even. Wedden dat het winkelen daarna 5x sneller gaat?

 

4. Zorg dat je alles wat je nodig hebt bij de hand hebt

Deze tip is vooral bedoelt voor ouders met een jonger kind. Zorg dat je luiers, doekjes, flesje, speen, speelgoed enz. binnen handbereik hebt. Een extra setje kleren is een aanrader: zul je net zien, ziet je ergens even bij te komen, gooit je kind zijn drinken over zich heen. Een klein ongeluk schuilt in een hoekje, maar jij als moeder bent overal op voorbereid. Ook een kleine snack en drinken is nooit overbodig. Als je een klein kind hebt kun je alles kwijt in een stijlvolle luiertas. Voor oudere kinderen kun je een kleine rugzak aanschaffen die ze eventueel zelf kunnen dragen.

5. Praat met je kind(eren)

Dit is een tip voor als je wat oudere kinderen hebt vanaf een jaar of 3-4. Voordat je gaat winkelen: praat met je kind(eren). Leg precies uit wat jullie gaan doen en wat je van je kinderen verwacht. Dat geldt zeker als je bepaalde rijen in de supermarkt of warenhuis niet over kunt slaan. Je kunt nu al beginnen met uitleggen dat je alleen geld hebt voor noodzakelijke dingen en dat je geen extraatjes zoals speelgoed, snoep enz. kunt kopen. Maak je kind ook duidelijk dat hij/zij bij jou moet blijven en geen ruzie mag maken met zijn broertje/zusje.

 

6. Laat je kinderen helpen

Als je met je kinderen praat kun je ook direct afspraken maken waarmee zij kunnen helpen. Dat kun je ook al winkelend doen. Laat kinderen producten pakken die binnen handbereik zijn. Of laat ze de dingen in de winkelwagen zetten. Ben je in een bepaalde rij dan kun je opdracht geven om een specifiek product te zoeken (ideaal als je kind al iets ouder is en bijvoorbeeld kan lezen). Of ga samen op zoek naar het meest goedkope product. Tijdens het inladen in de auto zou je een ouder kind ook kunnen laten helpen. Heb je van een product de keuze uit meerdere kleuren of smaken? Betrek je kind dan bij het maken van een keuze.

 

7. Vertel je kinderen wat goed ging

Zitten jullie weer in de auto? Maak je kind(eren) dan duidelijk wat er goed ging. Natuurlijk kun je even aanhalen wat niet zo liep als afgesproken/verwacht/gehoopt, maar focus niet alleen op negatieve dingen. Benadruk als je kind goed geholpen heeft, als hij/zij bij je is gebleven, er geen ruzie was enz.

 

8. Wees flexibel

Deze tip lijkt tegenstrijdig te zijn met punt 1, maar komt erop neer dat je geen ijzer met handen moet breken. Je kunt dingen nog zo goed plannen, met kinderen weet je maar nooit wat er gebeurd. Het kan zomaar gebeuren dat je langer onderweg bent dan gepland. Je kind kan ineens honger krijgen ook al heeft het pas gegeten. Je kunt de boodschappenlijst vergeten zijn… Kortom: er kan van alles gebeuren waardoor je ineens van je plan af moet wijken. Maak hier geen punt van, maar wees flexibel en speel hier zo goed mogelijk op in. Haal een happy meal voor je kind of probeer je voor de geest te halen welke boodschappen je echt dringend nodig hebt. Soms kun je inspelen op de omstandigheden en verder winkelen, soms is het beter om je plannen af te breken en gewoon naar huis te gaan om de rust te bewaren/herstellen.

 

Boodschappen doen en winkelen met kinderen is een hele klus. Ik hoop dat deze 8 tips om stressvrij te shoppen met kinderen jou helpen om voortaan iets relaxter naar de winkel te kunnen gaan.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelGeef je borstvoeding? Dit moet je eten en drinken
Volgend artikel25 Tips voor reizen met een kind

17 REACTIES

  1. Stressvrij shoppen met kinderen.. het lijkt mij een hele uitdaging haha! En snap nu heel goed waarom mijn ouders niet vaak met ons gingen winkelen 😉

    • Hahaha… nou, eerlijk is eerlijk: ik heb nooit last gehad met mijn kinderen. Vonden ze het altijd leuk? Dat niet, maar ze hebben nooit voor stress gezorgd gelukkig.

  2. Ik heb er nog geen ervaring mee, want heb zelf nog geen kinderen. Maar volgens mij was ik vroeger heel braaf en rustig tijdens het winkelen. Werk zelf ook in een winkel en dan merk je wel veel verschil tussen kinderen, maar gelukkig kunnen de kinderen komen tekenen als de ouders aan het winkelen zijn.

  3. Vooral de tip om kinderen te laten helpen vind ik een goede. Vaak als je ze een eigen lijstje geeft en het lekker samen doet is boodschappen doen een stuk relaxter en nog een leuk gezinsuitje ook.

  4. Handige tips! Na 23 jaar ervaring als moeder van 3 kinderen is elke situatie anders maar je kan inderdaad veel ellende voorkomen als je je goed voorbereid. Alleen komt het vaak voor dat je ‘even’ spontaan de deur uit moet en je weinig tijd hebt om je voor te bereiden haha.

  5. Hele goede tips! Vooral nummer 2 haha, ik merk dat dat een hoop geld kan besparen als je met een gevulde maag naar de winkel gaat

  6. Hier heb ik nog geen ervaring mee want ik ben geen moeder haha. Maar wellicht een handig artikel voor de mama’s hier

  7. […] Shoppen met kinderen, het kan behoorlijk stressvol zijn. Toch is het belangrijk om je kind mee te nemen. Niet alleen tijdens het shoppen, maar vooral ook gewoon voor het boodschappen doen. Betrek je kind bij de koop van bepaalde producten. Als je kind iets wil, leg dan uit dat je misschien ook het een en ander zou willen, maar dat het geld voor andere dingen nodig is. Wat zou je kind ervan vinden als je een ijsje koopt en er dan in de avond geen eten op tafel komt? Of leg uit waarom je voor een bepaald merk kiest en laat zien wat je daardoor bespaart door je kind het te laten zien. Bijvoorbeeld: koop een huismerk en er blijft nog geld over voor iets lekkers of koop een merk en het geld is op. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in