gefeliciTAART.nl - Black Friday

De zomervakantie is volop gaande en dat betekent dat de meeste kinderen 6 weken thuis zijn. Geen school, een afwijkende routine en ouders die stressen. Gelukkig heb ik 8 tips voor een onvergetelijke en relaxte zomer voor het hele gezin.

 

De stress die zomervakantie heet

Sommige ouders kijken ernaar uit, voor andere betekent het niets anders dan improviseren en stressen: de stress die zomervakantie heet. Maar liefst 6 weken lang worden kinderen uit hun dagelijkse routine gehaald. Ouders die werken moeten kijken wat ze kunnen regelen om hun kinderen 6 weken lang bezig te houden. Dat kan onder hun eigen toezicht of met oppas, logeerpartijtjes en nog veel meer.

Voor zowel de ouders als de kinderen betekent het echter aanpassen en afwijken van de routine die het gezin gewend is. En helaas brengt dat stress met zich mee. Om jou als moeder of vader te helpen in deze periode heb ik 8 tips voor een onvergetelijke en relaxte zomer voor het hele gezin.

8 Tips voor een onvergetelijke en relaxte zomer voor het hele gezin 2

8 Tips voor een onvergetelijke en relaxte zomer voor het hele gezin

Hieronder vind je een aantal handige tips die je als een leidraad kunt gebruiken om de zomer door te komen. Bij het samenstellen van de tips is rekening gehouden met de kinderen, maar ook met jou als ouder.

1. Vervelen mag en is zelfs goed

Veel ouders ervaren de zomervakantie als stress, omdat ze ervan uit gaan dat ze hun kinderen 6 weken lang bezig moeten houden. En dan het liefst van de vroege ochtend tot de kinderen eindelijk op bed liggen. Dat is misschien een nobele gedachte, maar zo werkt het niet. Hiermee help je jezelf niet, maar vooral ook je kind niet. Vervelen is een belangrijk onderdeel van het opgroeien. Doordat een kind zich verveelt en niet van minuut tot minuut vermaakt wordt, wordt het gestimuleerd om zelf op zoek te gaan naar bezigheden.

Een kind dat zich wel eens verveelt is niet afhankelijk van het entertainment van anderen en zal daardoor later als volwassene ook beter kunnen presteren. In veel gevallen leidt verveling zelfs tot creativiteit en dat wil je alleen maar stimuleren.

 

2. Werken en spelen

Hoe vaak gebeurt het wel niet dat jij je als ouder schuldig voelt omdat je te weinig tijd met je kind doorbrengt? Om dit te compenseren mag je kind eindeloos achter de tv, computer of game console hangen of mag je kind veel te laat naar bed. In veel landen werken de kinderen tijdens de zomervakantie gewoon samen met hun familieleden (bijvoorbeeld op het land, in het familiebedrijf) en zij beleven daar veel plezier aan.

Natuurlijk hoef je je kind niet aan het werk te zetten, tenzij je kind een krantenwijk wil doen of oud genoeg is om een vakantiebaan te nemen. Maar, je kunt je kind hoe jong dan ook betrekken bij allerlei klusjes. Leg je kind ook uit dat hoe sneller de klussen gedaan zijn, hoe sneller jullie samen leuke dingen kunnen doen. En zorg er vooral voor dat wat je je kind ook laat doen dat het er met plezier aan werkt. Denk bijvoorbeeld aan het dekken van de tafel, in- en uitruimen van de vaatwasser, opruimen en nog veel meer.

 

3. Wijk niet teveel af van routine en regels

Ook al is er geen strikte noodzaak om in de ochtend vroeg op te staan, toch is het goed om niet al te veel af te wijken van de bekende routine en regels. Kinderen zijn vaak een bepaald ritme gewend en vooral voor kleine kinderen is het lastig om hier vanaf te wijken, zeker voor een korte periode (al lijken 6 weken lang). Veel ouders hebben niet de mogelijkheid om 6 weken lang verlof op te nemen en juist daarom is het goed om bepaalde routines aan te houden.

Jonge kinderen kennen het begrip uitslapen ook nog niet. Dat betekent dat als afgeweken wordt van de normale bedtijd, hun bioritme helemaal in de war komt. Dat heeft dan weer zijn weerslag op jou als ouder, met als gevolg irritatie, stress en slaapgebrek. Kinderen hebben behoefte aan geduldige, liefdevolle ouders, daarom is het goed om bepaalde routine en regels ook in de zomervakantie gewoon aan te houden.

 

4. Maak lezen een vast onderdeel van de zomervakantie

Of het nu gaat om voorlezen of zelf lezen: de zomervakantie is geen reden om hiermee te stoppen. Door de technologische vooruitgang hebben veel kinderen moeite met lezen. De zomervakantie is daarom de uitgelezen tijd om hieraan te werken samen met je kind. Ga eens samen naar de bibliotheek om een paar leuke boeken uit te zoeken. Lees je kind voor en ga daarna in gesprek over het boek, zodat je zeker weet dat je kind het verhaal begrepen heeft. Kortom: gebruik de zomervakantie om het lezen te stimuleren.

 

5. Ga naar buiten

Of het nu in een park of gewoon je eigen achtertuin is, zorg ervoor dat je kind zo veel tijd als mogelijk buiten doorbrengt. Het is niet nodig om de hele tijd achter een scherm te hangen. Laat je kind buiten spelen. Trek er samen met je kind op uit en ga het bos in. Ga samen op pad en ontdek leuke plekjes in de natuur. Of ga samen als gezin geocoachen.

Buiten zijn betekent in beweging zijn en dat is noodzakelijk, zeker voor kinderen. Buiten kunnen kinderen hun energie kwijt, wat ook weer heel veel frustratie kan schelen. Maak je niet te druk over het feit dat de kleren vies worden of dat er gaten vallen in kleding tijdens het voetballen of ravotten. Laat je kind genieten of nog beter: geniet samen.

 

6. Wees creatief

Tijdens het schooljaar hebben veel kinderen weinig tijd om creatief te zijn. Ze zijn de hele dag met school bezig en met een beetje pech moeten ze een lange dag op school ook nog eens huiswerk maken. Veel tijd blijft er dan niet over en de weinige tijd die kinderen tegenwoordig hebben wordt vaak doorgebracht achter een scherm. De zomervakantie is echter de tijd bij uitstek om je kind creatief bezig te laten zijn.

Ga samen met kinderen naar de winkel, koop knutselspullen en leef je uit samen met je kind. Ben je zelf niet zo creatief ingesteld? Kijk dan eens op Pinterest, waar je talloze tips en ideeën vindt voor de leukste knutselwerkjes. Zoek bijvoorbeeld op een speciale gelegenheid, een seizoen of op leeftijd.

 

8 Tips voor een onvergetelijke en relaxte zomer voor het hele gezin 1

 

7. Kom in contact met buren, familie en doe vrijwilligerswerk

Niet iedereen is in de gelegenheid om tijdens de zomervakantie op vakantie te gaan naar het buitenland. Gebruik daarom deze tijd om eens nader kennis te maken met je buren. Helemaal mooi is het als zij ook kinderen hebben en jullie elkaar kunnen helpen om de kinderen bezig te houden. Of spreek af dat jullie 1x per week op elkaars kinderen passen, zodat je als ouder even tijd voor elkaar hebt.

Daarnaast is het ook de perfecte tijd om eens iets aan vrijwilligerswerk te doen samen met je kind. Is je kind oud genoeg dan kan hij of zij natuurlijk ook zelf als vrijwilliger aan de slag. Dat hoeft niet elke dag, het is gewoon goed om je kind vrijwilligerswerk te laten ervaren. Het is een ervaring die je kind voor zijn leven mee zal nemen. Bovendien geeft het een goed gevoel. Geef daarin ook zelf het goede voorbeeld, want als je kind ziet dat je ook dingen doet voor anderen zonder dat er iets tegenover moet staan, dan is dat alleen maar een extra motivatie.

 

8. Vergeet jezelf vooral niet

Kinderen hebben behoefte aan ouders die vol geduld zijn, liefdevol zijn en zelf ook gelukkig zijn. Ren jezelf daarom niet voorbij, maar werk ook aan je eigen behoeftes. Dat kan op verschillende manieren. Leer je kinderen om zichzelf bezig te houden, zodat je ook iets voor jezelf kunt doen. Zorg dat je kinderen 1x per week bij een oppas zijn en gebruik deze tijd om samen met je partner iets leuks te doen. Dat hoeft overigens niet per se buiten de deur, een heerlijke etentje,  met zijn tweetjes op de bank zitten of gewoon de tijd nemen om te vrijen is vaak ook al genoeg.

Hoe beter jij in je vel zit, hoe makkelijker het zal worden voor het hele gezin. Kinderen voelen aan als hun ouders ongelukkig zijn en dat heeft zijn weerslag op hun gedrag. Gebruik de zomervakantie daarom niet alleen om je kinderen te entertainen, maar ook om zelf rust op te doen en te ontstressen. Mocht je toch op vakantie gaan met de kids, dan zijn deze tips voor een stressvrije autovakantie iets voor jou.

 

Dit waren mijn tips om een onvergetelijk en relaxte zomer voor het hele gezin tegemoet te gaan. Wat doe jij om de zomervakantie zonder stress door te komen?

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelZo houd je de kinderen bezig in de auto
Volgend artikelVoeding en eetgewoonten peuter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in