gefeliciTAART.nl - Black Friday

Veel ouders vinden het belangrijk dat hun kind leert samen spelen. Maar wist je dat het ook heel goed is voor de ontwikkeling om zo nu en dan alleen te spelen? Alleen spelen is goed voor kinderen, want daarmee baan je de weg voor een succesvol leven.

 

Samen spelen

Veel kinderen bereiken vroeg of laat een fase in het leven waarin ze, als er geen broer(tje) of zus(je) aanwezig is de ouder vragen om mee te spelen. Natuurlijk zijn de momenten waarin je met je kroost speelt van onschatbare waarde. Zowel voor je kind als jou. Niet alleen om te leren, maar vooral om te genieten en herinneringen te maken.

Het is echter net zo belangrijk om zo nu en dan gewoon even aan te geven dat je kind alleen moet spelen. In plaats van samen met je kind te spelen, kun je je kind van een afstand observeren. En dat kan tot hele verrassende inzichten leiden.

Alleen spelen is goed voor kinderen

Niet alle kinderen vinden alleen spelen leuk. Speelt jouw kind ook liever samen (met jou)? Dan kun je je kind helpen met alleen spelen. Gebruik hiervoor speelgoed waarbij het makkelijk zelf kan spelen. Denk daarbij aan Lego, Duplo of bijvoorbeeld Bristle Blocks. Het perfecte speelgoed om zelf aan de slag te gaan om de leukste dingen te bouwen.

 

Houdt je kind niet zo van bouwen? Dan kun je kiezen voor andere activiteiten die je kind in zijn eentje kan doen. Denk daarbij aan strijkkralen, spelen met klei of bijvoorbeeld kleuren en tekenen. Om het nog leuker te maken voor je kind kun je een muziekje aanzetten op de achtergrond. Of kies voor een leuk luisterboek. Op die manier heeft je kind helemaal niet in de gaten dat het alleen speelt.

 

Waarom alleen spelen noodzakelijk is voor een succesvol leven

Zoals je ziet zijn er talloze mogelijkheden om je kind alleen te laten spelen. Belangrijk is dat jij zelf op afstand blijft en je kind alleen helpt als dit echt noodzakelijk is. Je kunt ook van tevoren met je kind afspreken dat het een bepaalde tijd alleen moet spelen en dat jullie daarna iets samen gaan doen. Hieronder lees je waarom het belangrijk is voor je kind om zo nu en dan alleen te spelen.

Leestip: Waarom spelen zo belangrijk is

 

1. Alleen spelen bevordert de concentratie

Hoe vaker je kind alleen speelt, hoe makkelijker het wordt op het moment dat je kind naar school mag. Door alleen te spelen wordt het concentratievermogen van je kind bevordert. Zit je kind eenmaal op school, dan zal het zich probleemloos kunnen concentreren op de gegeven opdrachten. Dit levert tal van voordelen op tijdens het leren (iets dat je kind ook grotendeels zelf moet doen).

Leestip: Jaak en de bonenstaak (om alleen te spelen)

 

2. Alleen spelen bevordert de creativiteit en logisch denken

Als je kind alleen speelt dan is er geen afleiding van iemand anders. Op die manier kan je kind helemaal los gaan in zijn of haar creativiteit, zonder de invloed van anderen. Daarnaast is dit goed om logisch denken te bevorderen. Terwijl je kind alleen speelt heb je even tijd voor jezelf.

Alleen spelen is goed voor kinderen kleuren

 

3. Een sterk zelfvertrouwen opbouwen door alleen te spelen

Op het moment dat je kind zelf iets in elkaar knutselt of bouwt, zie je dat dit een boost is voor het zelfvertrouwen. Niet zo gek, want je kind moet leren om zelf problemen op te lossen. Hoe bouw ik zonder dat de toren omvalt? In welke volgorde plaats is de kraaltjes om een mooi patroon te krijgen? Door problemen op te lossen leert je kind te vertrouwen op eigen kunnen. Dit resulteert in meer zelfvertrouwen.

Het meest ideale speelgoed hiervoor is constructiespeelgoed. Je kind krijgt de mogelijkheid om dingen uit te proberen en kan optimaal gebruik maken van zijn of haar creativiteit.

Leestip: Met deze tips vermaken de kinderen zich op een regenachtige dag

 

4. Kinderen leren problemen op te lossen door alleen te spelen

Als je kind alleen speelt ontdekt het zijn eigen fantasie en gedachten over bepaalde situaties en dingen. Al spelend bedenken kinderen hun eigen verhaal erbij: van de personages tot bepaalde situaties waar ze tegenaan lopen. Grappig genoeg bedenken ze dus niet alleen ‘problemen’ of situaties waar ze tegenaan lopen, maar worden tegelijkertijd problemen opgelost. En dat kan op heel out of the box manieren.

Hoe ouder je kind wordt, hoe complexer deze gedachten zullen worden. Maar niet alleen de ‘problemen’ worden complexer, dat geldt ook voor de oplossingen. Door alleen te spelen leer je kind onbewust zelf problemen op te lossen.

Belangrijk is wel dat jij je kind die vrijheid geeft en je niet bemoeit, zodra je iets opvangt. Laat je kind het zelf oplossen en laat jezelf verrassen. Kinderen kunnen daarbij namelijk heel verrassend uit de hoeken komen met oplossingen waar wij als volwassenen niet direct aan denken.

 

5. Alleen spelen is goed voor een sterke mentale gezondheid

Voor de psychologische ontwikkeling van je kind is creatief denken en de fantasie de vrije loop laten van groot belang. Je kind ontdekt wat je wil en waar het zelf voor staat, zonder dat iemand hier inbreng op heeft. Dat zorgt ervoor dat je kind ook beter voorbereidt is op school.

 

Niet alleen maar alleen spelen

Overigens is het niet de bedoeling dat je kind de hele tijd alleen speelt. Voor de algehele mentale gezondheid is een goede balans tussen samen en alleen spelen belangrijk. Vooral met leeftijdsgenoten en spelen met broer(tjes) en zus(jes) is belangrijk. Bij het samen spelen moet je kind gebruik maken van sociale vaardigheden zoals communiceren met een ander, delen en je eigen grenzen aangeven. Alles bij elkaar zorgt het ervoor dat je kind voorbereid wordt op een succesvol leven vol zelfvertrouwen.

Alleen spelen is goed voor kinderen samen spelen

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelBakken met peuters makkelijke en snelle koekjes
Volgend artikelCadeautip voor peuters Klorofil Verrukkelijke Appel

4 REACTIES

  1. Dat dit goed was, wist ik al. Dat het ook de concentratie verbeterde niet. Nog meer redenen om ons zoontje soms lekker alleen aan te laten rommelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in