gefeliciTAART.nl - Black Friday

Het is algemeen bekend dat de jongeren tegenwoordig steeds minder bewegen. Dit zorgt voor een stijgende lijn in het aantal gevallen van suikerziekte, obesitas, hart-en vaatziektes,  ook onder jongeren. Velen roepen om oplossingen, maar wat is nu de beste oplossing voor deze jongeren? Bewegen en sporten voor kinderen op een leuke manier!

 

Bewegen en sporten voor kinderen op een leuke manier

De jeugd kan genieten van alle denkbare luxe, waar wij als ouders nog geen eens van droomden. Niet alleen thuis is men van alle gemakken voorzien, zoals een vaatwasser, elke kamer heeft een tv, mobiele telefoons/smartphones, pc/laptop, stofzuiger, wasmachine enzovoorts, maar ook op school wordt het steeds makkelijker. De fiets als vervoermiddel is vervangen door de bus/tram of de auto. Door alle sociale verplichtingen (verreweg de meeste vanuit de luie stoel thuis) is er geen tijd meer over om nog iets aan ons lichaam te doen.

De jeugd zoekt ontspanning in het urenlang naar de tv kijken, op social websites bezig zijn of het spelen op de spelcomputer. En wellicht zit ‘m daarin juist de oplossing voor alle problemen. Als we de jeugd weer aan het bewegen willen krijgen, moeten we erover nadenken of het niet beter is om gebruik te maken van de technologische vooruitgang.

Leestip: Bewezen voordelen van spelen videogames

Bewegen en sporten voor kinderen op een leuke manier telefoon

Meer bewegen met de juiste games

Bij de meeste gezinnen is tegenwoordig een spelcomputer in huis. En waarom zou het niet mogelijk zijn om het leuke met het noodzakelijke te combineren om de jeugd zodoende gezonder te krijgen. Waarom niet op een leuke en creatieve manier gebruik maken van dingen die de jeugd interesseren?

Heel veel consoles hebben games die erop gericht zijn om de speler te vermaken. Gelukkig zijn er ook tal van spelletjes die ervoor zorgen dat de spelers moeten bewegen. Wat dacht je van WII spelletjes zoals Just Dance, Wii Sports Club en Wacky World of Sports.

Natuurlijk zijn er ook tal van andere games en consoles die sporten en bewegen leuk maken voor de jeugd. Als je als ouder dus overweegt om een console aan te schaffen of al een in huis hebt, dan raad ik je aan om vooral voor spelletjes te kiezen waarbij je kind lekker mag bewegen. Voor oudere kinderen en voor meisjes zijn ook spelletjes zoals Zumba voor de WII Switch en Dance Central 3 leuk.

Welvaartziektes een groeiend probleem, ook onder jongeren

Suikerziekte, obesitas, hart-en vaatziektes zorgen voor een jaarlijks toenemend aantal sterfgevallen. Niet zo gek als je bedenkt dat mensen minder bewegen en vooral een zittende leefstijl hebben. Verder wordt er ongezonder eten en neemt ook het aantal rokende en drinkende jongeren toe. Hierdoor ontstaan welvaartsziektes die eigenlijk vooral een luxeprobleem zijn. Helaas zijn de patiënten in toenemende mate steeds jonger.

Dit zorgt voor vele problemen bij jongeren, waaronder pesterijen. Steeds meer mensen moeten al op jonge leeftijd veel medicijnen nemen. De mogelijkheid om vrij te leven vervalt door opgelegde diëten en noem maar op. Dit is zeer te betreuren, vooral als je bedenkt dat dit de prijs van de welvaart is. De vraag rijst dan ook of we deze prijs wel willen betalen? Of is er iets aan te veranderen?

 

Suikerziekte

Suikerziekte kan ingedeeld worden in twee categorieën: type 1 en type 2.

Type 1 is bij kinderen en jongeren veruit de meest voorkomende vorm. De meeste gevallen van type-1 ontstaan door de auto immuundestructie die vaak vroeg begint, soms al rond de leeftijd van 2 jaar. Dit type kan alleen behandeld worden door inspuiting van insuline.

Type 2 komt voor op alle leeftijden en alhoewel dit type vroeger voornamelijk bij ouderen gevonden werd, is het juist dit ziektebeeld dat tegenwoordig steeds vaker te vinden is bij jongeren die te kampen hebben met overgewicht. Als een kind suikerziekte type 2 heeft zal het voor de rest van zijn of haar leven een streng dieet moeten volgen. Daarnaast moet er verplicht veel bewogen moeten worden. Verder staat het leven vanaf de diagnose in het teken van medicijnen moeten slikken.

 

Obesitas, hart- en vaatziekten

Obesitas, ook wel overgewicht, zwaarlijvigheid, vetzucht, corpulentie, allemaal namen die erop neerkomen dat er problemen zijn met het gewicht. Dit probleem zorgt in de VS al menige jaren voor hoofdbrekens. Immers, wie te zwaar is zal dit merken aan zijn gezondheid. Hart -en vaatziekten zijn onder andere het gevolg van overgewicht. De redenen van overgewicht zijn legio: te weinig beweging en verkeerd eten (waaronder ook veel fast food). Een zittende levensstijl, stress, toename van koolhydraten in de voeding vallen hier ook onder. Kortom: een hedendaags luxeprobleem, waarbij ons lichaam ten onder dreigt te gaan.

 

Gamen is niet de oplossing voor alles

Natuurlijk zal het (intens) spelen op de spelcomputer niet alles oplossen, maar wellicht is er toch een sprankje hoop voor de niet sportende jeugd. Beweging behoort leuk te zijn en de meeste jongeren ervaren het spelen op een spelcomputer als leuk en ontspannend. Ontspanning is ook een noodzaak in de strijd tegen de welvaartsziektes en stress die ook de jeugd steeds meer ervaart in hun leven. Het veranderen van het eetpatroon is en blijft zeker tot een bepaalde leeftijd jouw verantwoording als ouder. Buitenspelen blijft eveneens een must, want niets kan op tegen bewegen in de buitenlucht.

Wat doe jij om je kind meer te laten bewegen en sporten?

Bewegen en sporten voor kinderen op een leuke manier buiten sporten

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel8 Gekke dingen die kinderen doen, maar iets heel anders betekenen
Volgend artikelLaat kinderen virtueel kennis maken met het prachtige Peru

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in