gefeliciTAART.nl - Black Friday

Veel ouders vinden het idee van samen slapen met de baby eng. Toch zijn er ook heel wat voordelen van co-sleeping, zoals een goede hechting en makkelijk op aanvraag borstvoeding geven. Is co-sleeping met je baby veilig? Ik zet de voordelen, nadelen en alles rondom veilig co slapen op een rijtje.

Wat is co-sleeping?

Kort gezegd is co slapen of co-sleeping niets anders dan je baby in bed laten slapen. Het is een Engelse term die nogal eens voor verwarring kan zorgen. Als we het in Nederland over co-sleeping hebben dan betekent dit in één bed slapen met je kind. In Amerika bedoelen ze met co slapen vooral samen in één kamer en dus niet per se in één bed slapen. Eigenlijk valt dit dan onder het zogenaamde rooming-in.

Over co-sleeping lopen de meningen nogal uiteen. Sommige mensen vinden het ideaal, terwijl het gros van de mensen die als onveilig bestempeld. Co slapen kan een gevaar voor je baby zijn. Stel dat je op je baby gaat liggen in je slaap of dat je baby uit bed rolt. In het ergste geval stikt je baby, omdat het onder de deken terecht komt. Allemaal redenen om er toch maar vanaf te zien.

Schrik je van al deze redenen? Vraag je je nu af: is co-sleeping met je kind veilig? Het antwoord is ja. Belangrijk daarbij is natuurlijk de veiligheid van je kind.

Verschillende vormen van co slapen

Er zijn verschillende vormen van co-sleeping. De meest bekende vorm van co slapen is early co-sleeping. Dit houdt in dat je baby in bed slaapt bij jou. Veel ouders kiezen hier de eerste maanden voor, zodat de baby lekker dichtbij is.

Co slapen kan ook met een peuter vanaf 1 jaar. Dit is vaak een periode dat je kind moeilijk alleen kan slapen, waardoor ouders vanaf dat moment voor co-sleeping kiezen.

Ten slotte heb je ook nog rooming-in. Dan slaapt je baby wel bij jou op de kamer, maar niet in hetzelfde bed. Je kind heeft een eigen bed of wieg, maar is wel dichtbij, zodat voeden makkelijker is. Bovendien hoor je je kind dan ook makkelijker en kun je sneller ingrijpen als je baby daar behoefte aan heeft. Ideaal als je de baby dichtbij wilt hebben, maar niet per se in je bed.

Waarom zou je kiezen voor co-sleeping?

In Nederland is het heel gewoon om de baby direct na de geboorte apart te laten slapen. Sommige ouders kiezen dan nog wel voor rooming-in, andere ouders geven de baby vanaf de eerste dag een eigen kamer en bed. In andere culturen is het heel normaal om je baby 24 uur per dag bij je te houden. Dat maakt het geven van borstvoeding op aanvraag een stuk makkelijker. Bovendien voelt de baby zich dan veilig en dicht bij mama.
Er zijn verschillende redenen waarom ook jij voor co-sleeping kunt kiezen. Geef je borstvoeding? Dan is het handig om te co slapen. Je hoeft ‘s nachts niet uit bed, maar geeft de baby de borst wanneer daar behoefte aan is. Ook is co-sleeping een oplossing voor gebroken nachten. Je baby ligt bij je, je hoeft er niet voor het bed uit. Twijfel je of het iets voor jou is? Probeer het dan eens tijdens een middagdutje.

co-sleeping baby veilig

Dit zijn de voordelen van co-sleeping

Co slapen kent diverse voordelen. Ik noemde het al eerder: het grootste voordeel is dat je je bed niet uit hoeft. Niet alleen prettig in de winter, maar ook beter voor je nachtrust. Je lichaam blijft in rustpositie, ook als je kind wakker is. Voeden in liggende positie is ook heel fijn, zowel voor jou als de baby. Natuurlijk zijn er nog veel meer voordelen op te noemen:

– Co-sleeping bevordert de hechting tussen jou en je baby
– Je kind voelt zich geborgen: de mama is immers dichtbij
– Veel baby’s vallen makkelijker is slaap als ze dicht bij de ouders zijn
– Borstvoeding geven wordt een stuk relaxter, je hoeft je bed niet uit
– Je baby hoeft niet lang te huilen, jij ligt ernaast en kunt snel reageren op het gehuil wat het vertrouwen van de baby versterkt
– Het is bewezen dat baby’s die bij de ouders in bed liggen vaak minder huilen. Dat komt jou nachtrust alleen maar ten goede
– Wist je dat samen slapen met je baby ervoor zorgt dat het goed ademt en een rustige hartslag krijgt?

De nadelen van co-sleeping

Als je mensen vraagt wat ze van co slapen vinden, dan zullen de meeste mensen vooral de volgende nadelen opnoemen:
– Gevaarlijk, want baby kan uit bed rollen
– Baby kan verstrikt raken in dekens, lakens of tussen matrassen klem komen te zitten
– Als je heel diep (door ziekte of oververmoeidheid) slaapt zou je op de baby kunnen liggen met alle gevolgen van dien
– Het wordt lastig om je baby dan nog in een eigen bed te laten slapen, omdat het gewend is om altijd bij jou te slapen
– Intiem zijn met je partner wordt lastig met een baby in bed

Daarnaast zijn veel ouders ook bang dat samen slapen met je baby ervoor zorgt dat je veel lichter slaapt. Je baby ligt immers naast je en dit zorgt ervoor dat je onbewust veel alerter bent tijdens de slaap. Het gevolg? Je hoort elk kuchje, elke zucht en elk boertje van de baby. En dat zou ten koste kunnen gaan van je nachtrust.

Co-sleeping met je baby veilig? Zo wel!

Heb je geen bezwaar om samen met je baby te slapen, dan is veiligheid prioriteit nummer één. De veiligste manier is om te kiezen voor een zogenaamde co-sleeper of een aanschuifbedje. Wil je toch dat de baby bij jou in bed slaapt? Doe dit dan alleen als je borstvoeding geeft. Borstvoeding maakt bepaalde hormonen in je lichaam aan die ervoor zorgen dat je alerter bent. De kans dat je op je baby gaat liggen is daardoor een stuk kleiner. Voor je kind zorgt het geven van kunstvoeding voor meer onrust. Hierdoor kan je kind in bed gaan schuiven, waardoor co slapen in een co-sleeper of aanschuifbed een must is.
Verder kun je de volgende veiligheidsregels rondom veilig co slapen:
– Gebruik je medicijnen, heb je alcohol gedronken of ben je oververmoeid door een tekort aan slaap? Leg je baby dan niet bij jou in bed. De kans dat je minder alert bent is veel groter, waardoor je toch op je baby kan liggen
– Leg de baby nooit tussen jou en je partner in
– De baby mag geen gebruik maken van jou lakens en deken. Zorg dat je baby in een eigen slaapzak ligt
– Leg de baby naast jou met complete bescherming, zodat hij of zij niet uit bed valt. Doe dit niet met een bedhekje, maar kies echt voor een stevige plank, waarmee je de zijkant van je bed van boven tot onder afschermt
– Om te voorkomen dat je baby in de nacht naar beneden schuift kun je een dekentje of een opgerolde handdoek onder de voeten leggen

Let je baby niet bij jou in bed als je ziek bent, ook dan ben je minder alert!

https://youtu.be/YFNTGXY8fCA

 

 

Veilig je baby naast je met een co-sleeper

Wil je genieten van het samen slapen met je baby, de baby lekker dichtbij je hebben? Kies dan voor een zogenaamde co-sleeper. Een co-sleeper is een babybedje dat je met één kant aan je eigen bed vastmaakt. De zijkant kan open en dicht, zodat je bijvoorbeeld makkelijk borstvoeding kunt geven. Hiermee sla je twee vliegen in één klap: de baby is dicht bij jou en slaapt tegelijkertijd in een ‘eigen bedje’.

Voor het veilig gebruiken van co-sleeper moet je op de volgende dingen letten:
– De zijkant moet altijd dicht zijn op het moment dat de baby in de co-sleeper ligt. Omdat er nooit een naadloze aansluiting is, kan je baby uit bed rollen en tussen jou en zijn matras vast komen te zitten. Of je baby gaat alsnog onder je deken rollen. Wil je je kind voeden of troosten? Dan kun je de zijkant naar beneden klappen
– Zorg ervoor dat het matras van de co-sleeper op dezelfde hoogte ligt als jouw matras
– Het bedje moet vast tegen jouw bed staan, verschuiven moet onmogelijk zijn
– Zorg voor een goede bevestiging van de co-sleeper aan jouw bed, zodat er geen ruimte tussen zit
– Een co-sleeper moet op de juiste manier opgemaakt zijn, zodat je baby er veilig in kan liggen

Co-sleeper met boxspring

Een boxspring is een stuk hoger dan het gemiddelde bed. Bij de aanschaf van een co-sleeper moet je hier dus rekening mee houden. Je kunt kiezen voor een in de hoogte verstelbare co-sleeper of je kiest voor een Troll co-sleeper/ Deze is 70 cm hoog en voor de meeste boxsprings geschikt. Een andere optie is om voor een speciale boxspring co-sleeper te kiezen, zoals bijvoorbeeld onderstaande Babybay co-sleeper

Co-sleeper huren

Vind je het idee nog een beetje eng? Wil je het gebruik van een co-sleeper eerst eens uitproberen om te kijken of het bevalt? Dan kun je het huren van een co-sleeper overwegen. Op die manier hoef je niet direct veel geld uit te geven en kun je kijken of co slapen iets is voor jou en je baby.

Co-sleeper tot welke leeftijd

Een co-sleeper gebruik je in principe vanaf dag één. Tot welke leeftijd je de co-sleeper kan gebruiken ligt aan de uitvoering en het model. Kies je voor een co-sleeper ledikant dan kan je kind echt het eerste jaar naast jou liggen. De fabrikant is verplicht om aan te geven tot welke leeftijd de co-sleeper gebruikt mag worden. Let hier bij de aanschaf op. Daarnaast is het ook goed om naar je baby zelf te kijken. Heb je een kleine baby? Dan kan deze iets langer in de co-sleeper blijven. Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde: heb je juist een grote baby, dan kan het zijn dat de baby minder lang naast je kan slapen dan aangegeven.

 

Co slapen is een persoonlijke keuze. Laat je daarbij niet beïnvloeden door de voorkeuren van andere ouders. Doe waar jij je prettig bij voelt. En zoals gezegd: bij twijfel kun je het altijd uitproberen door een co-sleeper te huren.

Doe jij aan co slapen met je baby of vind je dat niet veilig?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips om speelgoed succesvol te verkopen
Volgend artikelVoorjaarsvakantie 2020 uitjes voor het hele gezin

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in