gefeliciTAART.nl - Black Friday

Heb je een kind dat aan het duimen is? Wil je hem of haar duimen afleren? Met deze duimen afleren tips die echt helpen is je kind stopt je kind binnen no time met duimen.

 

Waarom duimen kinderen (en sommige volwassenen)?

Baby’s kunnen al vanaf de 29ste week zwangerschap duimen. Het is eigenlijk een reflex, waarbij de duim gewoon in de mond gestoken wordt. Onderzoekers denken bovendien dat het voor een veilig gevoel zorgt, zelfs als de baby nog in de buik van de moeder is.

De meeste kinderen blijven tot hun tweede of derde levensjaar duimen, vaak wordt hier echter al mee gestopt op het moment dat een baby zes maanden oud is. Toch zijn er ook oudere kinderen, zelfs tieners en volwassenen die nog duimen. Dit kan te maken hebben met onverwerkte trauma’s en het gevoel hebben van veiligheid.

Voor een baby en peuter is duimen in principe geen probleem, zolang er nog geen sprake is van tandjes. Zodra de tandjes tevoorschijn komen is het belangrijk om je kind het duimen af te leren. Sommige kinderen doen dit vanzelf, andere kinderen hebben een beetje hulp nodig. Daarom geef ik je tips om het duimen af te leren. Tips die echt helpen.

 

Duimen afleren tips die echt helpen

Is je kind fervent aan het duimen? Wordt het tijd om het duimen af te leren? Met onderstaande tips lukt het jou vast en zeker om je kind het duimen af te leren.

 

1. Stel limieten in

Afhankelijk van de leeftijd kun je deze tip bij je kind toepassen: stel een limiet in voor het duimen. Duimt je kind het liefst de hele dag door? Praat dan met hem of haar en spreek af dat je kind alleen nog tijdens een middagdutje en ‘s avonds in bed mag duimen. Leg uit dat duimen in het openbaar niet hoort en zorg voor voldoende afleiding mocht je kind toch weer behoefte hebben om te duimen.

 

2. Vertel over ziekten en bacteriën

Deze tip is vooral voor oudere kinderen die duimen afleren. Leg uit dat er heel veel bacteriën op de handen zitten en dat je kind deze binnenkrijgt op het moment dat het gaat duimen. Vertel ook dat je kind ziek kan worden als het blijft duimen.

 

3. Kauwsieraden als alternatief

Heeft je kind toch behoefte om iets in de mond te stoppen? Geef je kind dan kauwsieraden. Deze kan je kind dan gebruiken op het moment dat er behoefte is aan duimen.

 

4. Moedig het niet duimen aan

Observeer je kind en kijk wanneer de duim in de mond gaat. De volgende keer dat je kind in dezelfde situatie zit en niet duimt kun je hem of haar belonen. Maak een stickervel en beloon je kind als het niet duimt door het opplakken van een sticker. Als het vel vol is verras je jouw kind met een leuk klein cadeautje.

 

5. Gebruik geen handschoenen om vingers te bedekken

Sommige ouders denken dat het helpt om het kind handschoenen aan te trekken om duimen te voorkomen. Een ouder kind zal de handschoenen al snel uitdoen en gewoon verder gaan met het duimen. Een jong kind zal de handschoen niet begrijpen en er alleen angstig van kunnen worden.

 

6. Zorg voor afleiding

Een baby dat constant bezig is met duimen moet afgeleid worden. Dit is overigens niet alleen een goede tip voor baby’s, de tips helpt ook peuters duimen afleren. Op het moment dat je ziet dat je kind met zijn duim in zijn mond zit leid je je kind af. Oudere kinderen hebben de neiging om te duimen als ze zich vervelen, zorg daarom voor afleiding in de vorm van een activiteit die je samen met je kind kunt doen.

 

7. Gebruik antibijt nagellak

In de winkel is speciale antibijt nagellak verkrijgbaar. Deze is bijzonder bitter en kun je gebruiken om je kind nagelbijten af te leren, maar is ook geschikt om duimen af te leren. Nadeel hiervan is wel dat kinderen aan de smaak kunnen wennen en dan heeft het gebruik van anitbijt nagellak weinig nut. Daarnaast is de nagellak niet echt gezond te noemen en zou ik persoonlijk alleen voor deze optie kiezen als een laatste push om het duimen helemaal af te leren.

 

8. Wees geduldig

Zoals met veel dingen tijdens de opvoeding: geduld is een must. Het heeft geen nut om te gaan stressen omdat je vindt dat je kind het duimen nu af moet leren. Het ene kind leert het snel af, een ander kind heeft wat meer tijd nodig. Geduld, liefde en het op een positieve manier benaderen zal ervoor zorgen dat je kind sneller het duimen afleert.

 

Wat heb jij gedaan om je kind het duimen af te leren?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips tegen pesten voor ouders
Volgend artikel10 Budget tips voor alle ouders

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in