Wist je dat je door je opvoeding er onbewust voor kunt zorgen dat je kind opgroeit tot een narcistisch persoon? Lees snel verder en ontdek welke fouten je absoluut niet wil maken als het aankomt op de opvoeding van je kind en voorkom dat je kind een narcist wordt.
Table of Contents
Wat is een narcist?
Veel mensen weten zo ongeveer wel wat een narcist is, vaak uit eigen ervaring. Alhoewel de meeste mensen ervan uitgaan dat narcisten alleen mannen zijn, maar inmiddels is duidelijk dat ook vrouwen narcisten kunnen zijn. Overigens is er wel een groot verschil in hoe narcisme zich uit tussen man en vrouw.
In het kort gezegd is een narcist iemand die zich belangrijker vindt dan anderen, dominant is en egoïstisch. Daarnaast wil een narcist bewonderd worden en heeft een gebrek aan inlevingsvermogen. Voor vrouwen geldt dat zij deze kenmerken vaak verbergen achter de rol van een lief, onschuldig en zorgzaam karakter. Maar hun ware aard is dat van een narcist.
Door al deze kenmerken lopen relaties vaak op de klippen. Wanneer alle aandacht uit moet gaan naar de narcist, liefde daarbij van één kant komt en de persoon in kwestie jaloers en dominant is, dan is dat een regelrecht recept voor het mislukken van een relatie.
3 Fouten in je opvoeding die van je kind een narcist kunnen maken
Het laatste dat je dus wil is je kind opvoeden tot een narcist. Overigens is het wel zo dat het bij narcisme om een deels erfelijke karaktertrek gaat. Je kunt dus ondanks een goede opvoeding nooit helemaal uitsluiten dat een kind zich niet ontwikkelt tot narcist. Aan de andere kant zegt het erfelijke deel niets over het feit dat je kind ook daadwerkelijk een narcist wordt.
Opvoeding speelt een belangrijke rol in hoe je kind later terechtkomt. En dat geldt op alle vlakken. Wil je voorkomen dat je kind een narcist wordt of in elk geval narcistische trekken krijgt? Let dan op de volgende 3 fouten in de opvoeding.
1. De focus leggen op de prestaties van je kind
Natuurlijk is het leuk en belangrijk dat je kind goed presteert, maar dit moet niet gekoppeld zijn aan allerlei acties vanuit jouw kant. Vooral als het gaat om ouderlijke liefde. Als je je liefde en belonen koppelt aan de goede prestaties van je kind dan gaat het fout. Geef je kind ondanks alles liefde en beloning. De grootste leerschool in het leven is het maken van fouten.
Geef je je kind vooral aandacht en complimenten als het goed presteert? Dan leer je je kind automatisch dat overal iets tegenover moet staan. Dit werkt egoïstisch gedrag in de hand.
2. Je kind kleineren
Of je het nu bewust of onbewust doet: je kind kleineren omdat het niet voldoet aan jouw verwachtingen is in de opvoeding een no go. Of het nu om school gaat, thuis, sport of wat dan ook. Je geeft je kind hiermee het signaal dat het niet voldoet en je kind voelt zich vernedert. Dit zorgt er in het latere leven voor dat je kind zich altijd zal willen bewijzen. Is het eenmaal volwassen en dan resulteert dit vaak in het zogenaamde haantjesgedrag, waarbij een kind koste wat koste wil bewijzen dat het wel degelijk goed genoeg is.
3. Druk leggen op je kind
Wist je dat mensen die zelf niet graag in de spotlights staan, maar hun kinderen wel naar voren schuiven en pronken met hun kind vaak zelf in het geheim narcisten zijn? Onbewust leggen deze ouders extra druk op de schouders van hun kind. Het gevolg is dat het kind door de stress van de ouders veel stress ervaart. Daarnaast kan het voor het kind bijzonder ongemakkelijk zijn als het van alle kanten lof ontvangt.
Blijft dit echter aanhouden, dan weet een kind niet beter dan dat het moet presteren en in de spotlights moet staan. Dit blijft dan een patroon voor de rest van het leven. Op de lange termijn heeft dit tot gevolg dat een kind dominant wordt en zich belangrijker voelt dan anderen.
Leestip: Kindinfluencer onder druk van ouders
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- De Club van Sinterklaas film: Het Grote Sneeuwavontuur + winactie - 27 september 2024
- 7 praktische timemanagement tips voor drukke moeders - 24 september 2024
- Kinderactiviteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis 2024 - 20 september 2024