gefeliciTAART.nl - Black Friday

Vrienden en vriendinnetjes zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Heeft jouw kind geen vriendjes? Zo help je jouw kind vrienden maken.

 

Waarom is het hebben van vriendjes belangrijk?

Net als voor jou als volwassene is het voor een kind belangrijk om vrienden te hebben. Vriendjes en vriendinnetjes zijn vaak leeftijdsgenoten met dezelfde interesses als je kind. Niets is leuker dan samen spelen en erbij horen. Het gevoel hebben erbij te horen zorgt er zelfs voor dat je kind zich gelukkiger voelt. Een kind selecteert een vriend op basis van de volgende eigenschappen: loyaliteit, nabijheid en gelijkheid.

Dat laatste is voor veel kinderen nogal eens een obstakel. Vooral als je kind anders is dan de leeftijdsgenoten. Dan kan door een ander uiterlijk waardoor je kind gediscrimineerd wordt, maar ook dingen als gedrag spelen hierin een rol. Als je kind buitengesloten wordt kan dit ertoe leiden dat het kind zelf een pester wordt.

Gelukkig zijn er ook tal van manieren om je kind te helpen met het maken van vriendjes en vriendinnetjes.

 

Zo help je jouw kind vrienden maken

Zoals gezegd is het hebben van vriendjes van groot belang. Je kind hoeft overigens niet met de hele klas bevriend te zijn. 2 – 3 echte vriendjes zijn vaak meer dan voldoende. Kinderen waarmee je kind lekker kan spelen, ravotten, maar ook ‘geheimpjes’ delen als mama of papa even niet in de buurt is.

Waarom vindt mijn kind geen vriendjes?

Er zijn verschillende redenen waarom kinderen buitenbeentjes worden en alleen staan. Zoals gezegd kan dit te maken met uiterlijk waaronder lichamelijke afwijkingen of beperkingen. Helaas spelen ook dingen als niet erbij kunnen horen vanwege het niet dragen van bepaalde kleding een rol waarom je kind geen vriendjes heeft. Hetzelfde geldt voor kinderen die geen dure smartphone hebben.

Gelukkig vinden ook kinderen zonder dure smartphones, merkkleding en een afwijkend uiterlijk vrienden. Soms kost dit alleen wat meer moeite. Belangrijk daarbij is het zelfvertrouwen van het kind in kwestie. Open kinderen die blaken van zelfvertrouwen vinden makkerlijker aansluiting bij leeftijdsgenoten dan verlegen kinderen.

 

Welk effect heeft het op je kind als het geen vriendjes heeft?

Een kind dat overal buitengesloten wordt en geen vriendjes of vriendinnetjes heeft en misschien zelfs gepest wordt, kan al gauw het idee hebben dat er iets niet klopt. Dit wordt al snel op zichzelf betrokken, waardoor het kind zich terugtrekt, stil en verlegen wordt.

Leestip: Tips tegen pesten voor ouders

 

Het is belangrijk dat je als ouders, grootouders, broer en zus alert bent als een kind met deze gevoelens te maken krijgt. Kinderen die vaak buitengesloten worden lopen namelijk een grotere kans om sneller ziek en depressief te worden. Vaak hebben deze kinderen last van nachtmerries, gaan ze niet graag naar school en hebben ze een gebrek aan concentratie.

Aan de andere kant kan het gevoel van altijd buitengesloten te worden ook leiden tot frustratie. Dit herken je als je kind rusteloos is of zelfs impulsief. Voor oudere kinderen en pubers geldt dat er zelfs sprake kan zijn van automutilatie en zelfmoordgedachtes.

Zo help je jouw kind vrienden maken spelen

 

Gedragsveranderingen bij kinderen door buitensluiting

Vaak worden kinderen die geen aansluiting vinden of niet de aandacht krijgen die ze verdienen de grapjas van de klas. Vaak vallen deze kinderen op omdat ze ineens zeer aanwezig zijn in de klas, ongepast gedrag vertonen of zelfs brutaal zijn. Kinderen in de klas vinden dit grappig en leuk, juffen en meesters ervaren het gedrag als lastig. Ouders zijn vaak al blij als het kind een paar uurtjes niet thuis is, maar op school.

Helaas is dit gedrag vaak niet meer dan een schreeuw om hulp. Je kind krijgt namelijk op die manier de aandacht die het graag wil krijgen, ook al is hier sprake van negatieve aandacht. Belangrijk voor jou als ouder om te letten op gedragsveranderingen bij je kind en hierop in te spelen. Voor juffen en meesters is het ook belangrijk om hierop te letten en ouders in te lichten, mocht er sprake zijn van gedragsverandering.

Je kind helpen om het gedrag positief te veranderen

Als ouder moet je je kind liefdevol en met geduld benaderen, ook al is dat lastig, omdat je kind tegendraads is en brutaal. Bekijk het vanuit een andere invalshoek. Vaak zijn deze kinderen heel creatief en hebben een grote fantasie. Daarnaast is het werkelijk niets anders dan een schreeuw om er ook bij te mogen horen.

Leer luisteren naar je kind. Misschien is je kind in de klas de grapjas, maar dit kan puur de buitenkant zijn. Vaak zijn deze kinderen juist heel verdrietig, rustig en in zichzelf teruggetrokken als ze niet in de klas zijn. Hier moet je als ouder doorheen zien te prikken.

Je kunt je kind helpen door het meer verantwoordelijkheid te geven. Hierdoor voelt je kind zich niet alleen nuttig, maar hoort het er ook wat meer bij. Daarnaast kan het helpen om een uitlaatklep te creëren voor je kind. Zorg dat je kind veel buitenspeelt of een sport doet. Door actief bezig te zijn wordt je kind afgeleid van het feit dat het normaal eenzaam en buitengesloten is. Dit heeft je kind nodig om op emotioneel vlak een beetje bij te kunnen tanken.

 

 Met deze tips help je jouw kind om sneller vriendjes te maken

  • Leer je kind om conflicten op de juiste manier op te lossen: verliezen hoort bij het leven en je krijgt niet latijd je zin
  • Leer je kind duidelijk te communiceren: dit is vooral belangrijk voor kinderen die moeite hebben om zich uit te drukken
  • Trek je kind thuis niet voor: hoe moeilijk ook, laat je kind niet altijd winnen, geef hem of haar niet altijd het laatste stukje taart of een snoepje en zorg dat je kind niet altijd alle aandacht krijgt (je kind moet leren dat je ook recht hebt op me-time of met iets anders bezig te zijn, terwijl je kind zichzelf vermaakt)
  • Geef je kind niet altijd zijn of haar zin
  • Oefen contact leggen: door thuis te oefenen hoe je andere kinderen kunt benaderen maak je het voor je kind makkelijker om vriendjes te maken
  • Trek je niet terug: juist als je kind verlegen is en niet graag op drukke plekken komt is het belangrijk om samen deze uitdaging aan te gaan. Ga daarom geregeld samen met je kind naar de speeltuin, de kinderboerderij of het zwembad, zodat je kind met andere kinderen in aanraking komt
  • Zoek een geschikte hobby of sport: als je kind iets doet wat hij of zij leuk vindt dan versterkt dit het zelfvertrouwen. Daarnaast is het voor kinderen vaak makkelijker om buiten school om vriendjes en vriendinnetjes te maken als ze naar een club of vereniging gaan

 

Kinderen horen er graag bij en worden niet graag buitengesloten. Met bovenstaande tips is het niet nodig dat je kind verlegen, teruggetrokken en eenzaam blijft. Met een beetje liefde, geduld en de juiste opvoeding kun je ervoor zorgen dat je kind makkelijker vriendjes maakt en niet meer buiten de boot valt.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel5 Tips om je kind in zijn eigen kamer te laten slapen
Volgend artikelKikkerdril vangen en verzorgen

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in