gefeliciTAART.nl - Black Friday

Veel ouders geven onbedoeld meer emotionele aandacht aan meisjes. Toch is dit niet goed, want een jongen die zijn emoties niet kan of mag tonen kan hier op latere leeftijd schade van ondervinden. Dit is de reden dat jongens meer emotionele aandacht nodig hebben dan meisjes

 

Emoties horen bij vrouwen

Zelfs als ze klein zijn horen jongens heel vaak dat ze zich als een man moeten gedragen en sterk moeten zijn. Op die manier leren ze dat gevoelens en emotie iets is dat bij meisjes en vrouwen hoort. Dit kan ertoe leiden dat jongens niet weten hoe ze hun emoties moeten uiten, wat ernstige gevolgen kan hebben als jongens mannen worden.

Toch zijn er ook studies die aantonen dat jongens emotionele ondersteuning nodig hebben. Door jongens optimaal te ondersteunen groeien ze op tot emotioneel stabiele mannen.

 

Meisjes worden sneller volwassen dan jongens

De hersenen van meisjes groeien sneller dan die van jongens. In de eerste zes weken is hier nog niet veel van te merken. Toch blijven jongens in hun ontwikkeling vaak een stuk achter bij meisjes. Dat zie je in heel veel aspecten terugkomen. Vooral in de (pre) tienerjaren kan het verschil tussen jongens en meisjes groot zijn. Terwijl jongens vaak nog speels zijn, zijn meisjes al met hele andere dingen zoals uiterlijk en jongens bezig. Dat dit vaak tot problemen leidt is niet gek. In deze fase is het extra belangrijk om vooral jongens te begeleiden. Heb je ook een dochter in huis? Maak dan duidelijk dat zij zich niet al te veel bemoeit met haar broertje. Zeker als je dochter veel verder in haar ontwikkeling is en zij vindt dat haar broertje zich ook wat volwassener mag gedragen.

Dit is de reden dat jongens meer emotionele aandacht nodig hebben dan meisjes prematuur

Dit is de reden dat jongens meer emotionele aandacht nodig hebben dan meisjes

Hoe gek het ook klinkt: mannelijke embryo’s zijn gevoeliger voor stress en trauma’s zowel voor, tijdens als na de geboorte. Alhoewel er niet heel veel verschil zit in de cijfers tussen levend geboren jongens en meisjes, hebben meisjes doorgaans een hogere overlevingskans. Zeker als dit gepaard gaat met een lager gewicht. Daarnaast zijn jongens gevoeliger voor een aantal ziektes zoals cerebrale parese. Omdat jongens dus gevoeliger zijn voor stress en trauma’s moeten zij dezelfde emotionele affectie krijgen als meisjes.

 

Dit is de reden dat jongens meer emotionele aandacht nodig hebben dan meisjes grafiek

 

Tips om jongens in een emotioneel positieve omgeving op te laten groeien

Zoals je begrijpt uit bovenstaande is het noodzakelijk om jongens alle ruimte te geven om zich op emotioneel vlak te uiten. Dat begint al bij de geboorte. Zinnen als: ‘Droog je tranen, want jongens huilen niet’, ‘ben je een man of een muis’ en meer van dat soort uitspraken zorgen ervoor dat jongens hun emoties (moeten) verdringen. Op latere leeftijd weten zij niet meer om te gaan met emoties. Mochten er dan problemen op hun levenspad komen, dan weten zij hier niet mee om te gaan. Dit kan leiden tot relatieproblemen met een partner, maar ook met kinderen.

Als een jongen zich veilig voelt en weet dat zijn emoties er ook toe doen, zal hij deze ook tonen. Hieronder staan een aantal tips om je zoon op te laten groeien tot een emotioneel stabiele man.

 

  • Bouw een vertrouwensband op met je zoon en laat hem zien dat hij zijn emoties mag tonen
  • Luister naar zijn problemen en gedachten zonder direct met een antwoord of oplossing te willen komen. Door direct een antwoord of oplossing aan te dragen stap je over zijn gevoelens en denkwijze heen
  • Lees boeken voor die empathie en dankbaarheid benadrukken
  • Begin al op jonge leeftijd met je zoon te praten over zijn gevoelens en emoties. Doe dit op een positieve manier, waarbij je de nadruk legt op het feit dat je zoon zijn emoties ook meetellen
  • Geef hem onvoorwaardelijke liefde, dag na dag, ook al is je kind erg gevoelig op emotioneel gebied

 

Heb jij nog tips om jongens emotioneel stabiel op te voeden en ruimte te geven om emoties te tonen?

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel8 Redenen waarom het oudste kind het meeste respect verdient
Volgend artikelZo kom je erachter dat je ovuleert en 5 tekenen dat je problemen hebt met ovulatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in