gefeliciTAART.nl - Black Friday

Natuurlijk willen we allemaal het beste voor ons kind. En daar hoort zo nu en dan (flink) verwennen gewoon bij. Maar het kan ook allemaal te veel van het goede worden. En dan krijg je een verwend kind dat later in het leven tegen allerlei problemen aan gaat lopen. Zo herken je of jouw kind te veel verwend is.

 

Verwennen op zijn tijd hoort erbij

Vooropgesteld dat elk kind een verwennerij van tijd tot tijd verdient. Met de achter ons liggende feestdagen is de kans groot dat je kinderen voor Sinterklaas en/of Kerst flink in de watten zijn gelegd. Ook op een verjaardag is de kans groot dat je je even laat gaan om je kind flink te verwennen. En dat is goed: een kind moet zich net als jij en ik van tijd tot tijd speciaal voelen.

Dat verwennen is een overigens een breed begrip. Dat begint bij alles naar je kinds zin te maken tot het geven van (overmatig) veel cadeautjes. Dat laatste kan voor nogal wat problemen zorgen, omdat een overload aan cadeautjes ervoor zorgt dat je kind ongelukkig wordt.

 

Zo herken je of jouw kind te veel verwend is

Een verwend kind is meestal het gevolg van een opvoeding die anders is gelopen dan normaal. Alhoewel de meeste ouders het beste voor hebben met hun kind, kan dit door omstandigheden doorslaan. In plaats van je kind duidelijke regels te geven, wil je het altijd naar de zin maken. Een nee kent je kind niet. Of je hebt zelfs als kind af moeten zien wat cadeautjes betreft en dat wil je nu goed maken door je kind te overstelpen met alles wat hij of zij wil hebben.

Helaas gaat het in beide gevallen om verwennerij die zelfs op latere leeftijd nog een negatieve impact kunnen hebben op je kind. Daarom is het goed om zelf kritisch te zijn en je eigen opvoeding zo nu en dan onder de loep te nemen. En met onderstaande tips herken je of jouw kind daadwerkelijk te veel verwend is.

 

Je kind wil en kan geen nee horen

Kinderen die nooit en te nimmer hebben geleerd dat het woord nee gewoon bij het leven hoort zullen het daar later heel moeilijk mee krijgen. Je kunt niet altijd en overal je zin krijgen en doorzetten. Kinderen die verwend zijn zullen bij het woordje nee in opstand komen. Dit uit zich in huil- en driftbuien.

 

Niet tevreden zijn

Een groot en belangrijk onderdeel van de opvoeding van je kind is je kind leren tevreden te zijn met wat het heeft en krijgt. Dat begint bij het eten dat je dagelijks op tafel zet tot de cadeautjes die je kind krijgt. Een verwend kind zal er alleen op uit zijn om nog meer te krijgen in plaats van zich dankbaar te tonen wat het al heeft (gekregen).

Zo herken je of jouw kind te veel verwend is cadeautjes

Egoïstisch

Een verwend kind herken je aan egoïstisch gedrag. Er wordt niet over nagedacht hoe anderen zich voelen en of ze andere kinderen leed aan doen als ze zich op een bepaalde manier gedragen. Belangrijk is dat zij hun zien krijgen en dat iedereen doet wat hij of zij wil. Ook delen kan een groot probleem zijn voor een verwend kind.

 

Ongeduldig

Een ander karaktertrek waaraan je een verwend kind herkent is het feit dat het ongeduldig is. Te verwende kinderen hebben niet tot heel weinig geduld. Als ze iets willen dan moet het nu gebeuren. Wachten is er niet bij. Gebeurd dit niet, dan kan dit leiden tot grote woedeuitbarstingen, waardoor de kans groot is dat het kind alsnog zijn of haar zin krijgt.

 

Slecht tegen verlies kunnen

Oké, hiervoor hoef je niet per se een verwend kind te zijn. Er zijn genoeg mensen die niet tegen hun verlies kunnen. Maar opvallend is dat verwende kinderen dit nog slechter kunnen. Dat komt omdat zij heel slecht om kunnen gaan met teleurstellingen. Dit uit zich door de schuld voor een teleurstelling op anderen te schuiven. En dat heeft tot gevolg dat het kind slecht tegen verlies kan.

 

 

Verwend of onderdeel van de ontwikkeling

Je hoeft niet direct in de paniekstand te schieten als je kind zo nu en dan bvoenstaande trekjes vertoond. Veel van eerder genoemde trekken horen ook gewoon bij de ontwikkeling van je kind. Als het zo nu en dan eens voorkomt hoef je je geen zorgen te maken. Zie je echter dat je kind veel of alle bovenstaande trekken vertoond over langere tijd, dan wordt het toch eens tijd om eerlijk naar je opvoeding te kijken.

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel10 Tips voor het geven van babykleding als cadeau
Volgend artikelMy Real Jam: urenlang speelplezier voor je muzikale kind

3 REACTIES

  1. Mijn dochter is zeker verwend als het om aandacht gaat. Ik merk dat dit er vooral is ingeslopen sinds corona en het feit dat ze hierdoor al vaak is thuis geweest van school. Verder wordt ze in december sowieso verwend met cadeautjes. In die maand is ze jarig, komt de Sint en is het Kerst. Allemaal wat te veel van het goede, maar aan haar verjaardag kan ik natuurlijk niets veranderen. In januari is het altijd een beetje ‘afkicken’ van cadeautjes, maar na een tijdje beseft ze het gelukkig wel dat ze niet altijd cadeautjes kan krijgen.

    • Op zich is met aandacht krijgen natuurlijk niets mis en in een tijd waarin kinderen al zoveel af moeten zien al helemaal niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in