gefeliciTAART.nl - Black Friday

Niets zo belangrijk als de band tussen kind en ouder. Om een goede band op te bouwen moet je ook in de relatie met je kind investeren en dan niet op financieel gebied. Ontdek nu 7 manieren om de band met je kind te versterken. Dingen die makkelijk je in je alledaagse leven kunt implementeren.

 

De band met je kind(eren)

Als er één band is die belangrijk is dan is het wel de ouder-kind band. Kinderen hebben tenminste één ouder nodig waar ze op kunnen bouwen en vertrouwen. Helaas leven wij in een hectische wereld en is het niet altijd even makkelijk om een goede band op te bouwen. We zijn bezig met werk, rennen heen en weer om kinderen naar clubs, lessen en andere buitenschoolse activiteiten te brengen enz.

Niet bepaalt de ideale omstandigheden om ook nog eens aan de waardevolle relatie tussen jou en je kind te werken. Vooral als je alle ballen omhoog moet houden en daardoor wel eens uit de slof schiet als je kind om (extra) aandacht vraagt.

Leestip: 11 Dingen die je kind je nooit zal vergeven

 

7 Manieren om de band met je kind te versterken

Gelukkig zijn er ondanks je drukke leven wel genoeg manieren om de band met je kind te versterken, zonder dat het extra veel tijd of geld kost. Dingen die je direct kunt implementeren en zaken die direct resultaat opleveren.

 

1. Open communicatie

Net als in een relatie met je partner is communicatie met je kind ontzettend belangrijk. Je kind wil niet alleen communicatie van jou horen, maar ook zelf gehoord worden. Daarom moet communicatie met je kind altijd een tweerichtingsweg zijn in plaats van een eenrichtingsweg. Ga je de confrontatie aan? Neem dan ook de tijd om naar je kind te luisteren, zelfs als het met tegenwerpingen komt. Verplaats je daarnaast ook in de gedachtegang van je kind om het beter te begrijpen.

 

2. Gevoelens erkennen en accepteren

Leer je kind om gevoelens niet alleen te erkennen, maar ook te benoemen. Een kind dat zijn gevoelens niet mag uiten (bijvoorbeeld een jongetje dat valt en pijn heeft en daardoor huilt, maar dan te horen krijgt dat het een jongetje is en dus niet mag huilen) zal zich op een gegeven moment afsluiten voor zijn eigen gevoelens. Dit kan de relatie tussen jou en je kind verslechteren, omdat je kind het idee heeft dat zijn of haar gevoelens er niet toe doen. Respecteer en accepteer de gevoelens van je kind en praat er met je kind over.

 

3. Luister naar je kind

Klinkt heel banaal, maar juist daar gaat het voor veel ouders mis. Echt luisteren naar je kind, zonder verdere afleiding. En vooral een verhaal niet onderbreken, omdat het te lang duurt of bestaat uit veel herhaling. Daarnaast is het belangrijk dat je zinnen herhaalt, vraagt of je het goed hebt begrepen en vragen stelt. Op die manier laat je je kind zien dat je oprecht hebt geluisterd en je kind wil begrijpen. Vaak heeft een kind niet meer nodig dan dat om zich geborgen te voelen.

 

4. Dagelijkse quality time

Dit lijkt een onmogelijke opgave omdat ouders bij quality time vaak denken aan een moeder/dochter, vader/zoon, moeder/zoon of vader/dochter dag denken. Toch is het belangrijk om dagelijksee qualitiy time op te nemen in je routine. Dat hoeven helemaal geen grote dingen te zijn. Denk eerder aan wat extra knuffels in de vroege ochtend of bijvoorbeeld de dag doornemen als je kind uit school komt. Of lees je kind elke dag voor het slapen gaan een verhaaltje voor. Zorg dat je deze routine altijd aanhoudt en je er niet makkelijk vanaf probeert te komen.

5. Laat je niet afleiden door je telefoon of laptop en tv

Wat zou jij ervan vinden als je met iemand een gesprek hebt en ineens gaat die persoon op zijn telefoon kijken of alleen half luisteren en met een schuin oog naar de laptop of de tv kijken? Grote kans dat je dat niet op prijs stelt. Dat geldt ook voor je kind. Als je met je kind praat, doe dat dan voor de volle 100% zonder afgeleid te zijn door je telefoon, laptop of tv. Op die manier ziet je kind dat alle aandacht voor hem of haar is en zal de vertrouwensband tussen jullie gesterkt worden.

 

6. Liefde is niet aan voorwaarden verbonden

Zinnen als: ‘Als je nu je kamer opruimt, dan vind ik je echt lief’, zijn in een goede relatie tussen ouder en kind een no go. Liefde voor je kind mag niet verbonden zijn aan bepaalde voorwaarden. Kinderen moeten jouw liefde niet verbinden aan bepaalde handelingen die ze uit moeten voeren. De liefde voor je kind moet zonder voorwaarden zijn en je kind moet dit ook weten.

 

7. Sorry zeggen als je zelf een fout hebt gemaakt

Voor kinderen is het ontzettend belangrijk dat ze zien dat jij ook je excuus kunt maken als je zelf een fout hebt begaan. Op die manier laat je je kind zien dat fouten maken niet zo erg is, maar dat het wel belangrijk is om je fouten te erkennen en sorry te zeggen.

Dat geldt overigens ook als je een keer niet je dag hebt. Geef dit gewoon aan bij je kinderen en excuseer je bij voorbaat dat de dag misschien minder gezellig gaat zijn. Als je dit vooraf aangeeft dan kunnen kinderen de situatie veel beter begrijpen en zien ze dat dit niets met hun gedrag te maken heeft. Bovendien leren kinderen dan dat niet elke dag rozengeur en manenschijn is.

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDeze bedrijven op de Negenmaandenbeurs 2023 mag je niet missen deel 2
Volgend artikel8 Tips tegen puistjes tijdens de zwangerschap

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in