gefeliciTAART.nl - Black Friday

Opgroeien in een andere cultuur dan die van je eigen ouders? Dan ben je een Third Culture Kid. Mijn kinderen en ik zijn Third Culture Kids. Benieuwd wat dat is en welke impact dat heeft? Lees dan snel verder.

 

Wat is een Third Culture Kid?

Toen ik de term voor het eerst las krabde ik mij even achter mijn oren. Na het lezen ervan vielen echter ineens alle puzzelstukjes voor zowel mij als de kids op hun plek. De term is nog niet zo heel lang bekend en daar wil ik vandaag verandering in brengen. Kort gezegd komt het neer op het volgende: een Third Culture Kid is een kind dat opgroeit in een andere cultuur (een ander land) dan die van zijn of haar eigen ouders. Andere termen voor Third Culture Kids zijn Global Nomads en Trans Culture Kids (afgekort als TCK en 3CK). Doordat de kinderen in een ander land met andere gewoontes opgroeien en thuis ook een deel meekrijgen van de ‘eigen’ cultuur ontwikkelen deze kinderen een geheel eigen cultuur. Dit is de zogenaamde Third Culture.

 

Wanneer ben je een Third Culture Kid?

Om een Third Culture Kid te zijn moet je als kind dus langdurig in het buitenland hebben gewoond. Dit kan voor het werk van de ouders of een emigratie. Ook kinderen die bijvoorbeeld meereizen op een schip en daardoor veel in het buitenland vertoeven en veel in aanraking komen met mensen van andere komaf kunnen een Third Culture ontwikkelen. Dat geldt overigens ook als een van de ouders uit een ander land komt. Stel je bent zelf Nederlands en je partner is afkomstig uit Suriname. Jullie besluiten samen met de kinderen naar Suriname te emigreren. Ook in dit geval zullen je kinderen TCK zijn.

 

Mijn kinderen en ik zijn Third Culture Kids

Zoals gezegd kende ik de term TCK tot voor kort niet. Ik stond er nooit bij stil dat er speciale termen zijn voor kinderen die in het buitenland opgroeien. Toch bleef het knagen, omdat ik merkte dat we bij remigratie ons niet thuis voelden. Mijn kinderen zijn zo goed als hun hele kindertijd in Suriname opgegroeid. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze een Third Culture Kid zijn geworden. Zelf ben ik in Duitsland geboren, heb daar tot mijn negende gewoond en ben toen naar Nederland verhuist met mijn twee Duitse ouders. Alhoewel het verschil tussen Duitsland en Nederland niet zo groot is, heb ik toch een eigen cultuur ontwikkelt. Bepaalde gewoontes heb ik meegenomen, nieuwe gewoontes heb ik mij eigen gemaakt. Dat komt ook naar buiten bij de opvoeding van de kinderen: zij krijgen van beide culturen iets mee.

En het is nog een stuk ingewikkelder. Ik was nog vrij jong toen wij naar Suriname emigreerden. Daar pikte ik veel op van de nieuwe cultuur waar we terecht waren gekomen en nam dit ook weer aan als mijn cultuur gemengd met Duitse en Nederlandse invloeden. Ook dit nam ik vervolgens mee in de opvoeding van de kinderen. De kinderen zelf hebben de hele basisschool doorlopen op een Surinaamse school, waar zij ook allerlei dingen op hebben gepikt. Vervolgens hebben ze de middelbare school (deels) op een Amerikaanse highschool in Suriname doorlopen. Ook hier hebben ze het één en ander van opgepikt. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat zowel de kinderen als ik een TCK zijn geworden.

Mijn kinderen en ik zijn Third Culture Kids 1

Wat houdt dit concreet in en welke impact heeft dat?

Op zich valt het weinig op als je kind nog in het buitenland woont. Natuurlijk zullen er dingen zijn die hij of zij anders doet dan de mensen uit het land zelf, maar meestal zijn dit geen onoverkomelijke dingen. Wel kan het zo zijn dat het kind zich niet 100% thuisvoelt in het land, omdat het toch iets anders is. Een TCK ontwikkelt zijn eigen cultuur en dat kan voor onbegrip zorgen onder de kinderen. Ook naar de ouders toe kan dit voor botsingen zorgen. De ouders komen immers uit een andere cultuur en zijn gewend om dingen anders te zien of anders aan te pakken. Zolang je in het betreffende land blijft wonen is de impact echter beperkt.

Het grote probleem ontstaat als de kinderen remigreren. Dan is de kloof tussen de cultuur van de ouders, de cultuur waar zij jarenlang gewoond hebben en de eigen ontwikkelde cultuur groot. Dat zie ik ook bij mijn eigen kinderen, na de remigratie konden zij maar niet wennen en hun plekje vinden. Mijn dochter zei het daarom treffend: ‘Mensen zien van buiten een wit meisje dat hier helemaal thuis hoort, maar ik ben van binnen getint.’ Ook gaf ze aan dat ze helemaal niets snapt van deze cultuur. Ik neem het haar niet kwalijk, ook ik krab me vaak genoeg achter mijn oren en vraag me af hoe ik hier ooit heb kunnen wonen. Dit is toch wel heel typerend voor TCK kinderen. Eigenlijk komt het erop neer dat een kind het gevoel kan ontwikkelen dat het nergens helemaal 100% bij hoort. En terugkomen kan dan extra lastig zijn, vooral als er hele grote cultuur verschillen zijn.

 

Hoe kun je de impact beperken als je ooit wilt remigreren?

Helaas wist ik van dit alles niets af. Daarnaast was het eigenlijk niet de bedoeling om te remigreren, maar hebben wij dat gedaan voor de opleiding van de kinderen. Ga je langdurig in het buitenland wonen en heb je wel plannen om te remigreren? Dan kunnen onderstaande tips je helpen om de impact te beperken:

  • Bezoek regelmatig Nederland of zorg dat je in het land waar je woont contact hebt met Nederlanders
  • Houd bepaalde feestdagen in ere (Koningsdag, kerst, Sinterklaas) en vertel je kinderen hierover
  • Spreek thuis Nederlands en zorg dat je kinderen Nederlands kunnen schrijven en lezen
  • Misschien is het zelfs mogelijk om (thuis) Nederlands onderwijs te volgen
  • Kijk als het mogelijk is samen naar Nederlandse films en het nieuws
  • Praat veel met je kinderen en besef dat remigreren ook impact heeft op je kind. Je kind moet loslaten (vrienden, dieren, huis, vertrouwde omgeving) en dat zal hoe dan ook voor verdriet zorgen.

 

Voordelen als Third Culture Kid

Natuurlijk zitten er niet alleen maar nadelen aan het zijn van een TCK. De impact is weliswaar groot, maar als de kinderen eenmaal volwassen zijn en ze kijken terug op hun leven, dan geven de meesten aan dat ze het niet anders gewild zouden hebben. Het is een enorme verrijking om kennis te maken met andere culturen en deze ook deels in je eigen leven op te nemen. Daarnaast leer je heel vindingrijk zijn als je een compromis moet sluiten tussen verschillende culturen. En bij een compromis hoort vaak ook rekening houden met alle partijen.

Creativiteit is een ander aspect dat bij TCK kinderen goed ontwikkeld is. Het vergt immers veel creativiteit om een eigen cultuur te ontwikkelen. Deze creativiteit komt in het verdere leven vaak te pas. Ten slotte passen TCK kinderen zich vrij makkelijk aan in de omgang met anderen en ontwikkelen zij een hoge graad van compassie. Zij weten als geen ander wat het is om de vreemde eend in de bijt te zijn en zullen daardoor sneller oog hebben voor buitenstaanders.

Mijn kinderen en ik zijn Third Culture Kids. Ken jij ook een TCK? 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDe leukste Netflix kerstfilms voor kinderen
Volgend artikelTips tegen pesten voor ouders

6 REACTIES

    • Klopt, voor mij was het echt een eyeopener, omdat ik dan niet heel veel uit moet leggen. TCK is kort en krachtig, maar helaas nog wel onbekend, terwijl het in deze globaliserende wereld toch iets is waar veel kinderen mee te maken krijgen (en ouders ook).

  1. […] Zeker als je naar een land gaat waar een hele andere taal gesproken wordt. Dit was bij ons niet het geval, want de moedertaal in Suriname is gewoon Nederlands (wel worden er nog tal van andere talen gesproken door de verschillende bevolkingsgroepen). Doordat de kinderen opgevoed zijn in een ander land, maar wel veel mee hebben gekregen van een Nederlandse opvoeding zijn zij (net als ikzelf) zogenaamde third culture kids. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in