gefeliciTAART.nl - Black Friday

Geschat wordt dat 25% van de kinderen nagels bijt. Het werkelijke percentage ligt waarschijnlijk veel hoger. Heb jij ook een nagelbijter? Zoek je tips om je kind van het nagelbijten af te helpen? Nagelbijten – zo leer je het af.

 

Waarom bijten kinderen nagels?

Er zijn verschillende redenen waarom kinderen nagels bijten. In veel gevallen heeft het te maken met een gewoonte die aangeleerd is uit verveling. Daarnaast kan het ook een teken zijn dat je kind stress ervaart. Dat kan op allerlei vlakken: school (niet zo gek dat de meeste kinderen met nagelbijten beginnen als ze naar de eerste klas/groep 3 gaan), thuis, perfectionistisch willen zijn of opzien tegen (nieuwe) taken. Soms is het ook een vorm van OCD (Obessieve Compulsieve Stoornis). Houd er ook rekening mee dat niet alleen negatieve stress invloed kan hebben op je kind. Ook een vakantie die in het verschiet ligt kan voor de nodige zenuwen en stress zorgen. Dit kan er dan weer voor zorgen dat je kind zijn of haar nagels gaat bijten.

Helaas zijn er ook kinderen die deze gewoonte van volwassenen overnemen. Nagelbijten is namelijk niet alleen een probleem onder kinderen, maar ook onder (jong) volwassenen. Bijt je zelf nagels of zitten je vinger vaak in de buurt van je mond? Dan kan je kind dit overnemen en omzetten in nagelbijten.

 

Is nagelbijten slecht of ongezond?

Ja, nagelbijten is niet alleen slecht, maar ook nog eens heel ongezond. Slecht, omdat het een gewoonte is die redelijk moeilijk af te leren is. Begint je kind er al vroeg mee, dan zal het in de meeste gevallen doorgaan tot ver in de tienerjaren. Daarnaast worden de vingers er niet mooier op. Een klein kind zal hier misschien weinig waarde aan hechten, maar hoe ouder het kind wordt, hoe moeilijker het zal zijn om deze gewoonte te verbergen. Dit kan aanleiding zijn om gepest te worden.

Nagelbijten is bovendien ongezond. Het veroorzaakt niet alleen pijn als nagels te kort afgebeten worden, het kan ook nog eens bacteriële infecties veroorzaken. Omdat de tanden gebruikt worden voor het nagelbijten kan dit voor beschadiging van de voortanden zorgen. Soms leidt dit tot beschadiging van het tandglazuur. Hoe eerder een kind nagelbijten afleert hoe beter.

 

Nagelbijten – zo leer je het af

Na het lezen van bovenstaande snap je wel dat het nodig om je kind zo snel als mogelijk het nagelbijten af te leren. Daarvoor is het noodzakelijk dat je ook de reden van het nagelbijten achterhaalt. Als je de oorzaak weet kun je die namelijk aanpakken.

 

1. Knip de nagels dagelijks

Dat klinkt misschien gek, maar zorg ervoor dat je de nagels van je kind dagelijks knipt. Dan valt er namelijk weinig te kauwen. Zorg er ook voor dat je de nagelriemen ontdoet van losse velletjes. Sommige kinderen maken er hun gewoonte van om die velletjes weg te trekken, met bloedingen en wondjes tot gevolg. Door de nagels kort te houden voorkom je ook dat zich viezigheid onder de nagels verzamelt. Mocht je kind dan toch op de nagel proberen te bijten, dan krijgt hij of zij in elk geval minder makkelijk bacteriën binnen.

 

2. Zorg voor een alternatief

Als je weet dat je kind nagels bijt omdat het zenuwachtig is of uit stress, dan kun je een alternatief overwegen. Merk je dat je kind weer behoefte heeft om de nagels te bijten? Dan geef je je kind een snack. Een kauwgom is ook een optie voor een ouder kind. Een kauwgom kauwen en nagelbijten gaat in de meeste gevallen niet samen.

 

3. Laat je kind op iets anders focussen

In plaats van iets te geven wat je kind in de mond kan stoppen kun je ook op een andere manier voor afleiding zorgen. Zorg dat je kind letterlijk iets in handen heeft dat afleiding geeft. Geef je kind een potje slijm of een stressbal. Hierdoor kan je kind zich daarop focussen in plaats van zich te focussen op het bijten van de nagels.

 

4. Geef je kind een hint

Leer je kind dat je het een hint geeft zodra het weer aan de nagels zit. Dat kan een lichte aanraking zijn van de arm of een bepaald woord. Als je kind deze hint van je krijgt moet het stoppen met nagelbijten. Ideaal als je merkt dat je kind vooral in het bijzijn van anderen nagels bijt. Op die manier hoef je je kind niet voor schut te zetten en kun je hem of haar er tegelijkertijd aan herinneren dat nagelbijten niet goed is.

 

5. Zorg voor een beloning

Een stickervel als beloning wordt vaak al gebruikt voor het zindelijk maken van een kind. Ditzelfde principe kun je ook toepassen om je kind nagelbijten af te leren. Elke dag dat je kind niet op de nagels bijt wordt er een sticker geplakt op een groot vel. Is het vel vol? Dan krijgt je kind een klein cadeautje.

 

6. Doe een manicure

Waarschijnlijk zit je zoon er niet op te wachten om een manicure te doen, maar je kleine meid zal dit wel kunnen waarderen. Zoek samen een leuke en geschikte nagellak uit en eventueel decoratie voor de nagels en maak de afspraak dat zodra de nagels gegroeid zijn dat je kind dan mooi gelakte nagels krijgt. Dit kun je zelf doen of je maakt een afspraak voor je dochter, zodat het nog officiëler wordt en meer indruk maakt.

 

7. Laat je kind ondervinden dat nagelbijten pijnlijk kan zijn

Soms is de beste leerschool het gewoon laten doen en zelf uit laten dokteren. Als je kind de nagels heel vaak heel kort bijt, dan hij of zij op een gegeven moment zelf ervaren dat dit zeer pijnlijk kan zijn. Voor sommige kinderen is dit voldoende om het nagelbijten af te leren.

 

8. Nagellak met vieze smaak

Als laatste redmiddel kun je natuurlijk ook nagellak kopen met een vieze smaak. Zodra je kind dan de nagels in de mond stopt proeft het een hele vieze smaak. Veel kinderen vinden die niet fijn en leren het op die manier af. Onthoud echter wat dat je dit niet te lang doet. Het is immers chemische rommel die je op de nagels van je kind smeert. Daarnaast zijn er ook kinderen die op den duur aan de smaak wennen en dus gewoon met deze slechte gewoonte doorgaan.

 

Maak het niet erger dan het is

Natuurlijk is nagelbijten een slechte gewoonte waar je je kind zo snel als mogelijk vanaf wilt helpen. Door dit ‘probleem’ de hele tijd te benadrukken kun je het echter ook erger maken. Urenlange betogen houden waarom het slecht is werkt eveneens averechts. In plaats daarvan kun je je kind bemoedigen als je ziet dat het een tijdje niet op de nagels bijt. Of herinner je kind er zo nu en dan met een kort zinnetje aan dat nagelbijten niet alleen ongezond is, maar dat het misschien ook niet zo leuk is voor anderen om naar de handen met afgekloven nagels te moeten kijken. Breng dit op een subtiele wijze, zodat je kind begrijpt dat nagelbijten niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de omgeving niet zo fijn is.

 

Geef je kind tijd om nagelbijten af te leren

Net als met alle slechte gewoontes kost ook het afleren van nagelbijten tijd. Geef je kind die tijd en ruimte. Probeer de verschillende tips hierboven gegeven uit. Als de ene niet werkt, dan werkt de andere tip misschien wel. Soms kun je ook tips met elkaar combineren. Kijk wat voor jullie het beste werkt en verwacht niet binnen een week of een maand resultaat te zien. Als dat wel zo is, dan is dat mooi meegenomen, maar zo niet, wees geduldig.

 

Geef zelf het goede voorbeeld

Als je als ouder zelf op je nagels bijt dan zal je kind dit overnemen. In dit geval zul je eerst aan jezelf moeten werken. Of nog beter: ga de uitdaging samen met je kind aan. Kijken wie er eerder stopt met nagelbijten: jij of je kind?

 

Heb jij thuis kinderen die nagelbijten of heb je dat zelf gedaan/doe je dat zelf?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel5 Tips om je kind wachten te leren
Volgend artikelBloedverlies tijdens de zwangerschap

4 REACTIES

  1. […] Nagels bijten is een nare gewoonte die je zo snel als mogelijk af moet leren. Je handen zijn je visitekaartje en afgebeten nagels doen je handen in veel opzichten niet goed. Mensen kunnen je afrekenen op afgekloven nagels omdat het er niet verzorgd uitziet. Daarnaast is nagels bijten in het bijzijn van anderen niet smakelijk: zij zien een volwassen persoon met de vingers in de mond. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in