gefeliciTAART.nl - Black Friday

Veel kinderen hebben er last van: ze worden gepest. Soms gaat het om een kleine pesterij, andere kinderen hebben er maanden of zelfs jaren last van. 8 Redenen waarom een kind een pester wordt die elke ouder moet kennen

 

Wat is pesten?

Als we Wikipedia openen zien we het volgende staan bij het begrip pesten: ‘Pesten is het gedrag waarbij iemand herhaald en gedurende langere tijd door anderen bejegend wordt op manieren die leiden tot fysieke verwonding en/of psychisch lijden. Dit kan variëren van woordgrapjes tot structureel geweld en afpersing. In extreme gevallen kan het leiden tot zelfdoding van het slachtoffer.

De bekendste vormen zijn pesten op school en pesten op de werkvloer. Maar ook daarbuiten kan pesten voorkomen, zoals op straat, op universiteiten en hogescholen, binnen verenigingen, of tussen buurtbewoners. Pesten is structureel en brengt het slachtoffer tot wanhoop. Pesten is een universeel, niet cultuurgebonden verschijnsel.’ Bron Wikipedia

Zoals je ziet heeft het helaas niets te maken met een bepaalde cultuur of wat dan ook. Het komt ook wereldwijd voor, vooral op scholen en op het werk. Helaas kan dit in sommige gevallen zelfs leiden tot zelfmoord. Geregeld lees ik in de krant dat een kind/tiener een einde aan zijn of haar leven heeft gemaakt als gevolg van alle pesterijen.

Leestip: tips tegen pesten speciaal voor ouders van kinderen die gepest worden

 

8 Redenen waarom een kind een pester wordt die elke ouder moet kennen

Eigenlijk zijn in het geval van pesten twee kinderen het slachtoffer. Aan de ene kant het gepeste kind, aan de andere kant de pester. Vaak gaat er een heel verhaal schuil waarom een kind overgaat tot pesten. Heb je zelf een kind? Dan is het goed om op tekenen te letten die erop kunnen wijzen dat je kind zelf een pester is. Het is natuurlijk niet leuk om erachter te komen dat je kind pest, maar zie het onder ogen en werk eraan.

 

1. Thuis problemen en niet begrepen worden

Als de omgeving thuis niet veilig is voor een kind kan dit verregaande gevolgen hebben. Kinderen die thuis misbruikt worden (verbaal of zelfs seksueel) zullen agressiever zijn en sneller boos worden. Het gevolg: het kind gaat anderen pesten. Hierdoor krijgen ze controle over dingen die ze thuis niet hebben. Kinderen met een lage eigenwaarde of een verkeerd zelfbeeld kunnen al snel vervallen in pestgedrag.

 

2. Populariteit en sociale status

De meesten kennen wel films van populaire tieners die andere kinderen pesten. Helaas is dat niet alleen in films zo, maar de harde werkelijkheid. Alhoewel het erop lijkt dat kinderen dit doen, omdat ze het leuk vinden is het eigenlijk niets anders dan machtsvertoon en sociale status. Populariteit geeft je naast macht ook heel vervelende bijwerkingen. Het kan ervoor zorgen dat je roddels verspreidt. Onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die heel populair zijn ook het meest agressief zijn. Zij moeten er immers alles aan doen om hun status hoog te houden.

 

3. Tekenen van zwakte

Als een kind agressief is kan dat een teken van zwakte zijn. Vooral als een kind in een groep is kan deze zwakte boven komen drijven. Het kind voelt zich dan niet op zijn gemak en weet niet hoe te reageren. Om de zwakte niet aan de rest van de groep te laten zien gaan deze kinderen over tot pesten.

 

4. Druk van andere kinderen

Dat kinderen beïnvloedbaar zijn is geen geheim. Het is dus niet zo gek dat kinderen door andere kinderen onder druk gezet kunnen worden. We zijn sociale wezens die graag bij een groepje willen horen. Heeft de groep het op een persoon gemunt, dan kun je maar beter meedoen in plaats van zelf het volgende slachtoffer te worden. Peer pressure kan heel erg zijn en kinderen dingen laten doen die ze normaal niet zouden doen.

8 Redenen waarom een kind een pester wordt die elke ouder moet kennen groepsdruk

5. De gepeste (slachtoffer) wordt zelf een pester

Als kinderen het slachtoffer worden van pesterijen door een groep is de kans groot dat ze als een soort wraak zelf andere kinderen gaan pesten. Het feit dat ze gepest zijn en nu zelf anderen pesten voelt als een soort opluchting voor deze kinderen. Meestal zijn de slachtoffers van deze pesters zwakker dan zijzelf. Op die manier ontstaat een vicieuze cirkel.

 

6. Gebrek aan inlevingsvermogen

Sommige kinderen pesten ook omdat ze gewoonweg geen inlevingsvermogen hebben. Dat hoeven nog geen eens echt gemeende pesterijen te zijn, maar pesterijen verpakt in een grapje bijvoorbeeld. Zij begrijpen dan gewoon niet dat deze grappen ongepast zijn. Daarom is het zo belangrijk om je kind ook op emotioneel vlak evenwichtig op te voeden. Door je in anderen in te leven kun je op latere leeftijd ook betere relaties aangaan met anderen.

 

7. Tekort aan aandacht

Pesten kan simpelweg een kreet zijn om meer aandacht te krijgen. Kinderen hebben nu eenmaal liefde een aandacht van volwassenen nodig. Als er op de één of andere manier sprake is van verwaarlozing zal zich dat uiten in agressie en het pesten van anderen. Door te pesten krijgt een kind aandacht van een volwassene, ook al is dat negatieve aandacht.

 

8. Stereotypen en vooroordelen

Dit is het gevolg van het denken dat sommige groepen anders behandelt moeten worden dan anderen. Pesten kan daarbij niet alleen op school, maar ook daarbuiten gebeuren. Iedereen wil zich speciaal voelen en als een kind het idee heeft dat het beter is dan een ander, vanwege sociale status of een andere reden, dan heeft dit invloed op het gedrag. Pesten is hier een gevolg van.

8 Redenen waarom een kind een pester wordt die elke ouder moet kennen gepest kind

Discriminatie een andere vorm van pesten

Pesten en discriminatie lijken heel veel op elkaar. Ik ben in het verleden niet alleen gepest, maar ook gediscrimineerd. Dat deed pijn en soms ondervind ik er nog de gevolgen van. Hier lees je meer over discriminatie en de impact op een kind

 

Ben jij wel eens gepest of heb je zelf wel eens gepest of jouw kind?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelKinderen thuis? Dit zijn de leukste educatieve films op onder andere Netflix
Volgend artikelDe maaltijdbox: een oplossing voor als je thuis moet blijven

2 REACTIES

  1. […] Dat laatste is voor veel kinderen nogal eens een obstakel. Vooral als je kind anders is dan de leeftijdsgenoten. Dan kan door een ander uiterlijk waardoor je kind gediscrimineerd wordt, maar ook dingen als gedrag spelen hierin een rol. Als je kind buitengesloten wordt kan dit ertoe leiden dat het kind zelf een pester wordt. […]

  2. […] Een inkoppertje, maar geweld is hoe dan ook een no go. Dit kan zowel fysiek als psychisch geweld zijn. Beide zijn uiterst schadelijk voor het opgroeiende kind. Let dus op dat je geen kwetsende opmerkinge maakt of minachtend praat tegen je kind. Je kind verliest hierdoor zelfvertrouwen en respect. Dit kan er op lange termijn voor zorgen dat je kind dit gedrag overneemt en naar andere kinderen toe uit. Uiteindelijk kan dit ook een reden zijn waarom je kind een pester wordt. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in