gefeliciTAART.nl - Black Friday

Heb je het idee dat je kinderen altijd ruzie maken? Raak je langzamerhand gefrustreerd? Dan zijn deze 10 tips bij ruzie tussen broertjes en zusjes precies dat wat jij vandaag nodig hebt.

 

Ruzie maken is goed en hoort erbij

Of je het gelooft of niet: ruzie maken hoort er niet alleen bij, het heeft ook zo zijn goede kanten. Door ruzie te maken leren kinderen voor zichzelf opkomen. Daarnaast leren kinderen ook om samen conflicten op te lossen, hoe gek dat ook klinkt. Voor jou als ouder ligt dat natuurlijk anders.

Een hele dag met een stel ruziënde kinderen doorbrengen zal jou waarschijnlijk geen gezellige ouder maken. Dat kun je oplossen door tegen je kinderen te schreeuwen, maar waarschijnlijk vererger je de situatie daardoor alleen maar. Wat je wel kunt doen? Pas deze 10 tips bij tussen broertjes en zusjes toe en je leven zal een stuk leuker en vooral gezelliger worden.

 

10 Tips bij ruzie tussen broertjes en zusjes

Onderstaande tips zijn vooral bedoelt om je een leidraad te geven. Welke tips je toe gaat passen en welke niet zul je zelf uit moeten zoeken.

 

1. Zorg voor een goed voorbeeldfiguur

Zorg dat je kinderen een voorbeeldfiguur hebben waarmee ze zich kunnen identificeren. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld Assepoester. Zij had twee slechte stiefzusjes die de hele dag ruzie maakten en kwaad op haar waren. Aan het einde van het verhaal vergeeft ze hun echter en is alles goed. Of als je kinderen dol zijn op Donald Duck: de neefjes maken heel vaak ruzie met elkaar, maar als puntje bij paaltje komt helpen ze elkaar en komen ze voor elkaar op.

Zorg dat je bij het kiezen van een voorbeeldfiguur iemand of iets neemt waar je kind zich in kan herkennen. Het gaat dan niet om iemand die constant perfect is, maar juist om iemand die ook wel eens ruzie maakt, maar waarbij alles goed komt (aan het einde).

 

2. Boete betalen of werk doen

Sommige mensen hebben een soort vloekpot in huis. Hetzelfde kun je doen voor je kinderen, alleen noem je het dan ruziepot. Elke keer als je kinderen ruzie maken moeten ze een kleine ‘boete’ betalen. In plaats van geld te moeten betalen kun je ook een potje maken gevuld met briefjes met daarop kleine werkjes die ze moeten verrichten. Als het ruziën echt te veel wordt of uit de hand dreigt te lopen laat je ze allebei een briefje pakken en iets doen in of rondom het huis (vegen, bladeren harken, vaat opruimen, afwassen…). Overigens kan het helemaal geen kwaad om kinderen in het huishouden te laten helpen.

 

3. Laat ze een brief schrijven

Dit is een tip als de ruzie eigenlijk al voorbij is of het zo ernstig is dat je je kinderen uit elkaar hebt moeten halen. Laat je kinderen aan tafel zitten, geef ze een stuk papier en laat ze hun gevoelens op papier zetten. Dit zorgt ervoor dat kinderen zich gehoord voelen door jou. Daarnaast helpt het ook om een ruzie te relativeren. Vaak zien kinderen dan in dat de ruzie eigenlijk helemaal nergens om ging. Hebben de kinderen een hekel aan schrijven? Dan zou het zomaar kunnen dat dit een afschrikmiddel is. Dreigt er volgende keer weer ruzie? Dan kun je ze eraan herinneren dat ze weer aan de bak mogen om een brief te schrijven.

 

4. Zorg voor quality tijd met je kinderen apart van elkaar

Ik heb al eerder een artikel geschreven over hoe je quality tijd met je dochter door kan brengen. Het is belangrijk om individueel tijd met je kind door te brengen. Dat lijkt misschien in eerste instantie alsof je de één wat meer tijd geeft dan de ander, maar als je de tijd eerlijk verdeelt is daar geen sprake van. Door tijd met je kind door te brengen kan het rekenen op jouw onverdeelde aandacht. Bovendien zorgt het voor een gezonde afstand tussen broers en zussen onderling. Dat is ook wel eens nodig.

 

5. Leer je kinderen voor zichzelf opkomen en conflicten met elkaar op te lossen

Natuurlijk moet je er tussen komen als dingen echt uit de hand dreigen te lopen. In alle andere gevallen: geef je kinderen de kans om voor zichzelf op te komen. Zorg er ook voor dat ze een conflict samen op kunnen lossen. Door je met de ruzie te bemoeien en de kant van één van je kinderen te kiezen maak je dingen alleen maar erger. Je kind begrijpt niet dat je voor de ander kiest en dat kan een ruzie alleen verergeren.

10 Tips bij ruzie tussen broertjes en zusjes 1

6. Laat ze samen een probleem oplossen

Hebben je kinderen voortdurend ruzie? Zorg dan dat ze gedwongen worden om samen een probleem op te lossen. Of dat nu een puzzel of een escape room is, kies voor iets dat ze dwingt om samen te werken. Op die manier leren ze dat ze elkaar nodig hebben en dat ruzie maken het probleem niet oplost.

 

7. Stuur je kinderen naar buiten

Veel kinderen hangen de hele dag binnen. Schermen zijn eerder regel dan uitzondering en van al dat bankhangen ga je je vervelen. Wat is er dan leuker dan ruzie met elkaar te maken? Je kind barst van de energie en moet deze ergens kwijt kunnen. Om te voorkomen dat de energie zich ophoopt en eindigt in een nutteloze ruzie met broer of zus kun je je kinderen naar buiten sturen. Laat ze zich buiten uitleven. Rennen, voetballen, fietsen, alles is goed, zo lang ze maar bezig zijn en alle energie kwijt kunnen. Samen buiten spelen is natuurlijk nog beter. Mocht het regenen? Zorg dan voor voldoende afleiding binnenshuis.

 

 

8. Ga eropuit met het hele gezin

Het is van belangrijk om een sterke band op te bouwen met het hele gezin. Ga er daarom zo vaak als mogelijk samen op uit. Dat kan een weekendje weg zijn, een vakantie, maar ook een leuk dagje uit is goed. Schermen weg en genieten van de tijd met elkaar. Ook als broer en zus kun je namelijk heel goed samen genieten als je op een nieuwe plek komt.

 

9. Benadruk goed gedrag

Je kunt er natuurlijk de hele tijd op hameren dat je kinderen zich slecht gedragen door telkens ruzie te maken. Daar schiet echter niemand iets mee op. Draai het daarom eens om: maken je kinderen een dag geen ruzie benadruk dit dan. Vertel ze dat je trots op ze bent dat ze een hele dag geen ruzie hebben gemaakt. Uiteindelijk wil een kind niets liever dan dat de ouders trots zijn. Het kan best zo zijn dat de ruzies hierdoor minder worden, zeker als je er een gewoonte van maakt om goed gedrag te benadrukken.

 

10. Laat je kinderen de ruzie in perspectief zien

Neem je kinderen apart en laat ze nadenken over de ruzie. Vraag ze of de ruzie met elkaar een groot, medium of klein probleem was. Wanneer kinderen daarover nadenken komen ze vaak zelf tot de conclusie dat de ruzie eigenlijk nergens over ging. Het helpt ze ook om anders tegen dingen aan te kijken en problemen in het vervolg anders aan te pakken.

10 Tips bij ruzie tussen broertjes en zusjes 2

Ruzie maken is leerzaam

Zolang ruzie niet echt uit de hand lopen en er slechts nu en dan sprake is van ruzie tussen broers en zussen moet je je niet al te druk maken. Het hoort bij het opgroeien met iemand die niet hetzelfde is als jij. Dat moet een kind nu eenmaal leren. Later zal je kind hier alleen maar profijt van hebben, want door ruzie maken leert je kind ook zichzelf kennen.

 

Wat doe jij om ruzie tussen broertjes en zusjes te laten stoppen of te voorkomen?

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDeze 9 veranderingen door een zwangerschap kende je nog niet
Volgend artikelDat is leuk: een gepersonaliseerd kraamcadeau

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in