gefeliciTAART.nl - Black Friday

Weet je niet hoeveel schermtijd voor kinderen normaal of goed is? Lees dan snel verder, want dit is wat deskundigen zeggen over het gebruik van digitale media voor kinderen van 0 – 12 jaar.

 

Schermtijd voor kinderen

Hoeveel tijd mogen kinderen en jongeren doorbrengen met een tablet, smartphone, pc, spelconsole, tv en andere schermen? Dit is een vraag die thuis aan de eettafel, in gesprekken met andere ouders, op school, maar ook onder kinderen en jongeren eindeloos wordt besproken. Vaak zonder een passend antwoord.

Niet zo gek natuurlijk want kinderen zelf hebben hierover heel andere ideeën dan hun ouders. Ouders zijn dan vaak weer niet zo consequent als ze zouden willen zijn en niemand weet echt wanneer veel mediagebruik ook echt te veel is.

Hieronder vind je concrete tips van deskundigen om jou al ouder te helpen de schermtijd van je kinderen te beperken. Voor kinderen en jongeren is het beter naarmate om minder tijd achter de schermen door te brengen, aldus een medische richtlijn onder leiding van de Duitse Vereniging voor Kindergeneeskunde (DGKJ) en met medewerking van de Universiteit Witten/Herdecke. Het doel is hiervan is vooral om verslavingsontwikkeling te voorkomen.

Naast gameverslaving wordt overmatig gebruik van beeldschermen ook in verband gebracht met slaapstoornissen, concentratieproblemen, verlies van empathie en slechte schoolprestaties. Allemaal dingen die je niet wil voor je kind.

 

Hoeveel schermtijd voor kinderen en jongeren?

Hieronder vind je de totale schermtijden die volgens experts zouden moeten gelden voor alle media – van televisie kijken tot gamen op de computer tot internetgebruik via de smartphone:

  • Onder de 3 jaar: de allerkleinsten moet je gewoon weghouden van elk passief en actief gebruik van schermmedia. Dat betekent dat zelfs de ouders zo min mogelijk op hun telefoon moeten kijken waar de kinderen bij zijn.
  • 3 tot 6 jaar: voor deze leeftijd wordt aanbevolen om maximaal 30 minuten per dag achter het scherm door te brengen. Het gebruik van een zandloper of timer is voor deze leeftijd ideaal om het begrip tijd meetbaar te maken.
  • 6 tot 9 jaar: maximaal 30 tot 45 minuten per dag achter het scherm. Hier valt huiswerk maken niet onder.
  • 9 tot 12 jaar: maximaal 45 tot 60 minuten vrije tijd voor een scherm en alleen onder toezicht toegang tot internet.

 

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen hun eigen apparaten hebben?

Ook op de vraag vanaf welke leeftijd eigen apparaten toegestaan moeten zijn, geven de experts antwoord:

  • Kinderen jonger dan negen jaar zouden volgens de richtlijn geen eigen spelconsole of vrije toegang tot internet moeten krijgen. Kinderen die een eigen console hebben, besteden gemiddeld twee keer zoveel tijd aan gamen als kinderen zonder. Om het gebruik goed onder controle te hebben is het advies om het apparaat op te bergen in een afgesloten kast, zodat je als ouder de controle over het gebruik hebt.
  • Een eigen smartphone wordt pas vanaf 9 jaar aanbevolen, bij voorkeur pas vanaf 12 jaar, waarbij de toegang tot internet beperkt moet zijn.

Leestip: Waarom je kind onder 12 geen smartphone moet hebben

 

Richtlijnen: onrealistisch of wel haalbaar?

Hoewel deze richtlijnen theoretisch gezien zeker zinvol zijn, zijn ze helaas voor veel gezinnen onrealistisch als het gaat om de uitvoering ervan. Het volledig weghouden van kinderen onder de drie jaar van het scherm is bijvoorbeeld vaak alleen mogelijk als er geen oudere broers of zussen in het gezin zijn.

Belangrijker dan de vraag hoeveel tijd kinderen mogen besteden aan digitale media, zijn twee andere punten:

  1. Niet alle schermtijd is gelijk. De vraag die je jezelf moet stellen als ouder: wat doet mijn kind achter het scherm? Leeftijdsgebonden en kwalitatief hoogwaardige inhoud heeft natuurlijk de voorkeur. Daarnaast moet er onderscheid gemaakt worden tussen passieve en actieve schermtijd. Bij actieve schermtijd moeten kinderen nadenken, creatieve oplossingen bedenken of inspelen op een situatie. Bij passieve schermtijd wordt je kind alleen maar vermaakt.
  2. Het draait om balans – ook als het gaat om schermtijd. Als kinderen vrienden hebben en deze in het “echte” leven ontmoeten, buiten spelen en sporten dan is er al veel minder kans op een teveel aan schermtijd. Tel hierbij bovendien de tijd die kinderen aan een hobby besteden en er nog best wat tijd in school gaat zitten, dan blijft er voor een doordeweekse dag vaak weinig tijd over om echt achter het scherm te zitten.

 

Schermtijd voor kinderen aanbevelingen voor elke leeftijd

 

Blijf geïnteresseerd en in gesprek

Als ouder hoef je niet alles wat je kind op het scherm doet interessant of juist te vinden. Wel is het belangrijk om regelmatig met je kind in gesprek te gaan en interesse te tonen: “Wat speel je daar nu? Hoe werkt dat? Leg me eens uit waarom dit zo belangrijk voor je is.”

Dus: bekijk wat je kind op zijn telefoon doet en bedenk welke behoeften het daarmee probeert te bevredigen. Veel van deze behoeften kunnen – met enige inspanning – ook buiten de digitale wereld om worden vervuld.

 

Geen media tijdens het eten

Tijdens het eten, vooral tijdens het avondeten met het gezin, moeten de televisie, alle smartphones en alle andere schermen uitgeschakeld worden. Kijk geen films of speel geen games tijdens het eten.

 

Ouders zijn rolmodellen

Kinderen doen na wat ze bij volwassenen zien. Vraag jezelf daarom af: ben ik een goed rolmodel? Leg je telefoon weg als je met je kind praat. Draai de rollen eens om en vraag je kind om jouw eigen telefoongedrag te beoordelen. Welke regel zou je kind misschien voor jou willen opstellen?

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelNegenmaandenbeurs 2024 deze stands moet je bezocht hebben
Volgend artikelBloko of Noppers voor urenlang creatief speelplezier

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in