Een deel van ons leven speelt zich online af en dat geldt niet alleen voor ons leven, maar ook van dat voor onze kinderen. Alhoewel internet een goed hulpmiddel is, zijn er talloze gevaren voor kinderen. Wil je jouw kind beschermen tegen cybergrooming, sexting en de gevaren van online challenges? Ontdek dan nu tips om kinderen veilig te laten internetten.
Table of Contents
Internet: een wereld van mogelijkheden
Sinds internet zijn intrede heeft gedaan ligt de wereld letterlijk aan onze voeten. We kunnen 24/7 informatie opzoeken, spelletjes spelen, contacten leggen met mensen over de hele wereld, films kijken en online shoppen. Een deel van ons leven vindt online plaats.
Dat geldt niet alleen voor volwassen (ouders), maar ook voor kinderen en de jeugd. Tegenwoordig lopen zelfs hele jonge kinderen al rond met een telefoon of hebben ze thuis de beschikking over een eigen tablet.
Leestip: 6 Redenen waarom kinderen onder de 12 jaar geen telefoon moeten hebben
Alhoewel het internet grote voordelen met zich meebrengt en ons leven een stuk makkelijker maakt, zit er ook een groot gevaar in. Kinderen kunnen met dingen in aanraking komen die helemaal niet geschikt zijn voor ze. Denk maar aan de vele challenges die telkens weer opduiken, waaraan laatst nog een jongen in de UK is overleden. Het schrikbeeld van elke ouder!
Tips om kinderen veilig te laten internetten
En dat is nog maar Ă©Ă©n voorbeeld. Je kind kan op het internet slachtoffer worden van online pestgedrag, sexting of bijvoorbeeld cybergrooming. Om te voorkomen dat je kind het zoveelste slachtoffer wordt moet je je kind op een veilige manier laten internetten. Helemaal afschermen heeft weinig tot geen nut, vooral omdat kinderen tegenwoordig voor school vaak genoeg gebruik moeten maken van internet.
1. Veilig op internet met VPN
De eerste stap is zorgen voor een veilige internetomgeving. Dat kun je doen door een VPN te gebruiken. Deze werkt als een soort tunnel en voorkomt dat je kind gehackt kan worden. Dat maakt het internetten alvast een stuk veiliger op het gebied van hacken. Daarnaast biedt het ook meer privacy, omdat je zonder VPN een stukje van je privacy opgeeft. Op VPNgids.nl lees je meer over hoe een VPN precies werkt en hoe je dat het beste kunt gebruiken.
2. Installeren van toezichthoudende apps
Voor ouders zijn er gelukkig voldoende apps ontwikkelt die gebruikt kunnen worden om toezicht te houden op het surfgedrag van je kind. Een hele bekende is Google Family Link, waarmee je op afstand toezicht kunt houden op het online gedrag van je kind. Met de app kun je overigens ook zien waar je kind zich bevindt. Dus ideaal als je je buiten spelende kind een beetje in de gaten wil houden, zonder er de hele tijd bovenop te moeten zitten.
3. Leer je kind veilig online te zijn
Als je je kind kennis laat maken met internet is het goed om er samen voor te gaan zitten. Neem je kind figuurlijk aan de hand en laat de mogelijkheden zien, maar wijs ook op de gevaren. Zoek samen leuke websites op, sla deze op en geef aan dat je kind op deze websites veilig kan surfen.
Wil je kind een mailadres of een account op social media? Ga dan samen veilige en moeilijke wachtwoorden bedenken. Sla deze als ouder op, zodat je niet alleen zelf toegang hebt tot het account, maar ook kunt helpen mocht je kind de gegevens kwijt zijn.
4. Praat met je kind over de gevaren van internet
Hoe ouder je kind wordt, hoe groter de kans dat je kind in aanraking komt met beelden die niet geschikt zijn voor hem of haar. Daarnaast neemt de kans toe dat je kind slachtoffer wordt van eerder genoemde cybergrooming, sexting of hacking. Voor jonge tieners komt hier nog het gevaar van online challenges bij. Vaak doen kinderen hieraan mee omdat ze peer pressure ervaren. Om erbij te horen en onder druk van anderen verleggen ze grenzen en doen ze dingen die zelfs levensgevaarlijk kunnen zijn.
Vanaf het moment dat je kind online mag is het belangrijk om met je kind te praten. Wijs je kind op de gevaren, wat er kan gebeuren en wat je kind in zo een geval moet doen. Zorg dat je kind zich veilig genoeg voelt om altijd en over alles met jou te praten. Leg uit dat je er bent en altijd wil helpen, zelfs als het een fout heeft gemaakt.
Maak ook zeker duidelijk dat je kind heel selectief moet zijn in het aangaan van online vriendschappen (in verband met cybergrooming), omdat mensen zich anders voor kunnen doen dan ze zijn. Geef aan dat alles wat je kind online zet altijd online blijft (ja, dat geldt ook voor een naaktfoto of pesterij naar iemand anders toe).
Zorg dat je niet alleen eenmalig een gesprek hebt, maar minimaal 1x per week met je kind aan tafel gaat zitten om door te nemen wat zich online af heeft gespeeld. Geef je kind de ruimte om vragen te stellen en uitleg te geven, mochten er dingen gedaan zijn die je liever niet had gehad.
5. Beperk de online tijd
Hoe jonger een kind hoe minder tijd het online moet zijn. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en willen zo veel als mogelijk ontdekken. Maar dat betekent niet dat ze dat online moeten doen. Geef je kind alternatieven, zoals bijvoorbeeld een offline spelletje op de gamecomputer of zet een film aan waarvan je weet dat deze wel geschikt is voor je kind.
Als je kind ouder is zal het meer online te vinden zijn. Niet zo gek, want alle vrienden en vriendinnen zijn dat ook. Bovendien wordt voor school veel online gewerkt en zelfs roosters, mededelingen en andere schoolzaken zijn alleen nog online te regelen en te vinden. Toch is het belangrijk om ook bij oudere kinderen de schermtijd te beperken. Want hoe meer tijd online doorgebracht wordt, hoe groter de kans dat je kind toch met verkeerde dingen in aanraking komt.
6. Blijf zelf up to date
De ontwikkelingen in de digitale wereld gaan razendsnel. Wat vandaag nog helemaal in is is morgen alweer voorbij. Kinderen en jongeren gaan veel sneller mee met deze ontwikkelingen met alle gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk dat jij als ouder up to date blijft wat de veranderende online wereld betreft. Alleen zo kun je problemen voor zijn en je kind op tijd waarschuwen voor nieuwe gevaren en mogelijkheden.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Pandabeer in Afrika + winactie - 7 oktober 2024
- De Club van Sinterklaas film: Het Grote Sneeuwavontuur + winactie - 27 september 2024
- 7 praktische timemanagement tips voor drukke moeders - 24 september 2024
Heel erg belangrijk voor ouder en kind