gefeliciTAART.nl - Black Friday

Gebroken nachten… welke ouder kent dit niet? Ben je op zoek naar tips om je kind door te laten slapen? Met deze trucs gaat het je vast en zeker lukken, zodat je kind en jij samen met je partner kunt genieten van een welverdiende en vooral ongestoorde nachtrust.

 

Gebroken nachten horen bij het ouderschap

Helaas, hoe mooi het ouderschap ook is: gebroken nachten horen er nu eenmaal bij. Al slaapt je kind zo goed als door, op het moment dat tandjes doorkomen of je kind een sprongetje doormaakt kan het ineens gedaan zijn met de ongestoorde nachtrust. Gelukkig hoef je niet te wanhopen, want met deze tips om je kind door te laten slapen krijg je weer ritme en leert je kind (weer) door te slapen.

 

Tips om je kind door te laten slapen

Met onderstaande tips en trucs moet het ook jou lukken om je kind door te laten slapen.

 

1. Zorg voor routine

Niet voor niets wordt gezegd volg de drie ‘R’s als het aankomt op je kind. Rust, Reinheid en Regelmaat, zorgen ervoor dat je kind precies weet wat gebeurt en je kind houvast heeft. De wereld is nieuw voor je baby en je kind moet nog zo veel leren. Dit leren kun je het beste bijsturen door de drie ‘R’s aan te houden. Dat geldt zeker voor een bepaald ritme en routine voor het naar bed gaan. Ook al is je baby nog heel jong, hou een bepaalde routine aan. Een warm bad net voor het slapengaan en als afsluiter van de dag zorgt ervoor dat je baby ontspant en rustig in slaap zal vallen.

 

2. De laatste voeding

Voordat jij en je partner naar bed gaan, leg je je kind nog een keer aan de borst of geef je de laatste fles. Maak je baby voorzichtig een beetje wakker en voed hem of haar terwijl ze rustig ligt te soezen. Dit voorkomt dat je baby snel weer wakker wordt en geeft jou in elk geval de mogelijkheid om een paar uur ongestoord te kunnen slapen. Hou hier bij voorkeur welk elke dag dezelfde tijd aan, want ook hieraan kan je baby wennen en zich op instellen.

 

3. Maak er een leuke gewoonte van

Heb je een peuter of een kleuter dan kan het naar bed gaan al en stuk lastiger worden. Ook doorslapen kan een probleem worden. Zorg ook hier voor een vaste routine met als verschil dat je kind bepaalde zaken rondom de routine mag bepalen. Laat je kind zelf een boek uitkiezen, spreek bij voorbaat af hoeveel boeken beken worden. Het werken met stickers voor een bepaalde volgorde van de bedroutine kan je peuter of kleuter ook helpen om sneller in slaap te vallen. Je kind heeft dan namelijk een routine, maar heeft zelf ook inspraak hoe dingen aangepakt worden. Dit voorkomt gedram en moeilijk gedrag als het daadwerkelijk tijd is om te slapen. Hierdoor ontspant je kind beter en zal het doorslapen.

 

4. Zorg voor voldoende slaap

Het lijkt zo mooi: houd je baby of je peuter iets langer wakker, want dan kun je de volgende ochtend langer blijven liggen. Helaas is het tegendeel waar. Het is juist beter om je kind zo vroeg mogelijk naar bed te brengen, zodat hij of zij genoeg uren slaapt. Half 8 of 8 uur is een prima bedtijd voor je peuter. Zorg daarbij voor een rustgevende slaapkamer (zonder veel licht), zodat je peuter ononderbroken kan slapen.

 

5. Bepaal zelf wanneer je kleintje op mag staan

Deze tip is vooral bedoelt voor ouders van peuters: sommige peuters zijn vroege vogels en krijgen het voor elkaar om al om 4 uur in de ochtend klaar wakker te zijn. Grote kans dat jij rond die tijd nog niet zo ver bent om op te staan. Een goede manier om je kind te leren op te staan wanneer jij dat wilt is door gebruik te maken van een slaap trainer. Dit licht kun je instellen naar je eigen wensen. Leer je kind dat het pas op mag staan als het licht aan is gegaan.

 

6. Laat je baby zelf in slaap vallen

Voor je baby is de wereld en alles om hem heen nieuw. Als jij je baby op je armen in slaap laat vallen en vervolgens in bed legt om verder te slapen, dan kan het voor je kind beangstigend zijn als het wakker wordt. Beter is het om je kind als het een beetje slaperig is in het wiegje of bed te leggen om zelf te leren in slaap te vallen. Op die manier leert je kind dat het in zijn eigen bed in slaap kan vallen en jou hiervoor niet nodig heeft. Mocht je kind dan midden in de nacht wakker worden dan zal het ook in staat zijn om weer zelf in slaap te vallen, zonder dat jij op hoeft te staan om je baby in slaap te wiegen.

 

7. Slaap overdag regelen

Het is natuurlijk heel verleidelijk om je baby overal en nergens te laten slapen, zeker als je een paar gebroken nachten achter de rug hebt. Toch is het beter om je kind minimaal 1x per dag goed te laten slapen in zijn of haar bedje. Dus zorg ervoor dat je baby niet tijdens het rijden in de auto of het bankhangen bij jou op schoot in slaap valt. Daarnaast kun je de slaap van je baby vanaf 3 of 4 maanden proberen te regelen. Laat je kind in de ochtend en in de middag een kort dutje doen. Ook hier geldt weer: leg je baby zodra het een beetje slaperig wordt in de wieg of het bedje en loop weg, zodat je baby zelf in slaap valt.

 

Heb jij nog een tip voor andere ouders om je kind door te slapen?  

Tips om je kind door te laten slapen 1

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips tegen verkoudheid en hoesten voor kleine kinderen
Volgend artikelTips om te verhuizen met kinderen

11 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in