gefeliciTAART.nl - Black Friday

Jong geleerd is oud gedaan: dat geldt zeker voor lezen. Helaas lezen kinderen steeds minder. Daarom deel ik vandaag tips om je kind te helpen met lezen.

 

Steeds minder kinderen lezen

Sinds de intrede van nieuwe technologieën neemt het aantal kinderen dat leest drastisch af. Dat wordt ook bevestigd door de leesmonitor. Als kinderen net beginnen met lezen (rond een jaar of 6/7) dan ligt het gemiddelde van kinderen die dagelijks lezen nog boven 60%, maar dat neemt al snel af naarmate de kinderen ouder worden. Boeken worden vervangen door apps en films die nou eenmaal veel makkelijker zijn.

Dat kinderen steeds minder lezen is ook te merken aan de resultaten op school. Voor veel vakken is het toch belangrijk om goed te lezen en daarvoor moet je blijven oefenen. Tijd dus om je kind vanaf kleins af aan te helpen met lezen en lezen te blijven stimuleren.

 

Tips om je kind te helpen met lezen

Er zullen maar weinig kinderen zijn die uit zichzelf lezen leuk vinden. Daarom is het belangrijk dat jij als ouder je kind helpt en stimuleert. Met onderstaande tips kun jij je kind helpen met lezen.

Vervang muziek door een audioboek

In plaats van dat je kind de hele dag naar muziek luistert, laat je je kind naar een audioboek luisteren. Door te luisteren naar iemand die een boek goed voorleest kan je kind al gestimuleerd worden om zelf te lezen. Nog beter is het als je je kind laat luisteren en tegelijkertijd mee laat kijken in het boek.

 

Geef zelf het goede voorbeeld

Een ouder die zelf veel leest geeft daarmee het goede voorbeeld aan de kinderen. Andersom geldt dat natuurlijk ook: als jij als ouder de hele tijd met je telefoon bezig bent, dan zal je kind dit gedrag overnemen en ook voortdurend op de telefoon, tablet enz bezig willen zijn. Zorg ervoor dat je kinderen je zien lezen en praat over het gelezen boek met ze. Dat maakt duidelijk dat je je er echt in verdiept en daarmee kun je met je kind het gesprek aangaan over lezen.

 

Creëer de juiste sfeer

Als de sfeer goed is wordt lezen een stuk makkelijker. Gooi wat dekens over de tafel en stoelen en kruip samen met je kind in de tent om te lezen. Of beeld een strandscène uit of een kasteel, iets wat in het boek voorkomt, zodat je kind sneller in het verhaal is.

 

Breng boeken tot leven

Heeft je kind een boek gelezen over bepaalde dieren? Neem je kind dan mee naar de dierentuin. Speelde het verhaal zich af in de ruimte? Neem je kind dan mee naar Space expo in Rijswijk. Laat het boek tot leven komen, zodat je kind dingen herkent en zin krijgt om het volgende boek te lezen om vervolgens zelf op avontuur te kunnen gaan.

 

Lees eerst het boek, kijk dan de film

Prikkel de nieuwsgierigheid van je kind en laat hem of haar eerst een boek lezen. Van veel klassiekers zijn ook films gemaakt. Heeft je kind het boek uitgelezen? Plan dan een gezellige filmavond voor het hele gezin in en kijk met z’n allen de film. Voor veel kinderen werkt dit stimulerend om meer te gaan lezen.

 

Omring je kind met boeken

Het heeft geen nut om kinderen met lezen te willen stimuleren als je kind niet omgeven is door boeken. Natuurlijk kun je elke keer naar de bibliotheek hollen, maar beter nog is het om zelf een grote boekenkast gevuld met boeken te hebben. Je kind heeft dan altijd de beschikking over boeken. Zorg ervoor dat de boeken aansluiten bij de belevingswereld van je kind en het niveau. Hierdoor verlaag je de drempel voor je kind en stimuleer je het om zelf te gaan lezen.

 

Voorlezen

Voorlezen is een goede stimulans voor kinderen. Dat kun je al vanaf hele jonge leeftijd doen, bijvoorbeeld als een ritueel voor het slapen gaan. Betrek je kinderen dan ook bij het verhaal door bijvoorbeeld vragen te stellen, plaatjes te laten zien enz. Voorlezen hoef je niet te stoppen als je kinderen zelf beginnen te lezen. Integendeel: voor veel kinderen helpt het als je blijft voorlezen, zelfs als ze al zelf kunnen lezen. Het is ook nog eens een activiteit die je samen met je kind doet.

 

Tips om je kind te helpen met lezen 2

 

Bezoek evenementen in de bieb

Veel bibliotheken organiseren extra activiteiten, waardoor een bezoek aan de bieb extra leuk wordt. Ook hier geldt weer: begin hiermee zo jong mogelijk. Neem je kinderen zo vaak mogelijk mee naar de bieb en laat ze hier de wereld van het lezen ontdekken.

Blijf dezelfde boeken voorlezen aan de jongsten

Taalontwikkeling begint bij praten en lezen. Blijf dezelfde boeken voorlezen aan de jongste kinderen. Eerst zullen ze voornamelijk luisteren. Als ze ouder worden zullen ze de plaatjes die erbij horen willen zien. Zodra ze zelf beginnen te lezen kun je het boek om de beurt voorlezen. Voor kleine kinderen zijn boekjes met rijmpjes een aanrader. Als deze vaker voorgelezen worden, zullen kinderen deze onthouden en mee op kunnen zeggen. Dit helpt bij de algemene taalontwikkeling en is uiteindelijk een groot voordeel bij het lezen.

 

Maak lezen leuk

Lezen behoort geen moetje te zijn. Alles wat moet neemt de pret weg bij kinderen. Natuurlijk is het goed om in de avond voor te lezen, maar vooral jongere kinderen zullen halverwege het verhaal in slaap vallen. Het is daarom goed om een uurtje apart te zetten, bijvoorbeeld in het weekend of woensdagmiddag en dat uurtje te gebruiken om samen te lezen. Als je voorleest: maak het dan extra leuk door verschillende stemmen te gebruiken, extra geluiden erbij te verzinnen enz.

 

Ga in de keuken aan de slag

Het klinkt misschien gek, maar het kan ook helpen om samen een recept uit een kookboek te maken. Laat je kind daarbij het recept lezen en instructies geven. De volgende keer lees jij voor uit het kookboek en moet je kind koken. Dat versterkt niet alleen de onderlinge band, maar stimuleert ook het lezen. Je kind ziet dan namelijk dat lezen ook functioneel en nodig is.

 

Start een leesclub voor vriendjes en vriendinnetjes

Onder het mom van: lezen moet leuk zijn, kun je een leesclub oprichten. Vraag een aantal vriendjes en vriendinnetjes van je kind om op een bepaalde tijd bij jullie thuis te komen. Iedereen neemt dan een boek mee en vertelt hierover. Of laat de kinderen een stuk uit het boek voorlezen.

Neem de tijd, zodat elk kind even 15 minuten of zo uit het meegenomen boek kan lezen. Laat de kinderen de boeken onderling ruilen. Of laat ze een stuk uit het boek tekenen. Er zijn tal van mogelijkheden. Nog beter: probeer de ouders erbij te betrekken en laat de kinderen zien dat jullie ook lezen en boeken interessant vinden.

 

Praat samen over het boek

Stimuleer je kind om een bepaald boek te lezen. Heeft je kind het boek gelezen of is het bezig met een boek? Praat dan samen met je kind over het boek. Stel vragen over de verhaallijn, over hoe het boek afloopt, over de personages. Natuurlijk moet je daarvoor zelf ook op de hoogte zijn van het verhaal.

 

Een boek in elke situatie

Krijgt je kind een nieuw huisdier? Geef je kind daar dan eerst een boek over. Verhuis je naar een andere stad? Verhuizen met kinderen maakt impact, beperk deze impact door je kind een boek daarover te geven. Voor heel veel situaties in het leven zijn er kinderboeken op de markt gebracht. Ideaal, want een kind kan zichzelf met het verhaal identificeren en dat maakt het lezen een stuk makkelijker.

 

Opblijven na bedtijd

Bij wat oudere kinderen wil het volgende trucje nog wel eens helpen. Stuur ze naar bed en zorg dat ze hun telefoon enz. Afgeven. Leg een boek met zaklampje naast het bed en leg uit dat ze best nog een beetje mogen lezen, ook al is het eigenlijk al bedtijd. Veel kinderen zullen het boek dan ter hand nemen, want wat is er leuker dan langer opblijven dan eigenlijk de bedoeling is.

 

Koop tijdschriften

Misschien niet het meest ideale middel: maar alles is beter dan niet te lezen. Dat geldt overigens niet alleen voor tijdschriften, maar ook voor strips. Belangrijk is dat je kind op welke manier dan ook gestimuleerd wordt om te lezen. Soms zijn strips en tijdschriften een stuk makkelijker dan een boek, omdat er plaatjes bij zitten en het vaak maar korte stukken tekst betreft. Belangrijk is om je kind het plezier van lezen bij te brengen.

Geef boeken cadeau

Een boek is een leuk en vooral nuttig cadeau. Laat de gasten op het volgende verjaardagsfeest je kind een boek cadeau geven. Vergeet niet om te vragen of ze aan de binnenkant een speciale boodschap voor je kind willen schrijven. Hierdoor leert je kind dat boeken verbinden en belangrijk zijn.

Tips om je kind te helpen met lezen 1

 

Mijn ervaring met lezen

Zelf ben ik eigenlijk altijd al een boekenwurm geweest. Naast schrijven las ik het ene boek na het andere. Dat werd met de jaren alleen maar erger en in mijn tienerjaren was ik een vaste bezoeker van de bibliotheek. Op mijn 16e had ik complete stellingen uitgelezen. Ik gebruikte elke vrije minuut om te lezen. Mijn interesses zijn zeer uitgebreid dus ik las werkelijk van alles en nog wat: van romans tot boeken om mijn kennis te vergroten.

Wat mijn eigen kids betreft ging het niet veel anders. Toen de kinderen heel klein waren kregen ze elke avond voorgelezen. Dat vonden ze echt heel fijn en zorgde al van jonsaf aan ervoor dat ze in aanraking kwamen met boeken.

Mijn zoon had aanvankelijk problemen met lezen, maar toen hij eenmaal kon lezen was geen boek meer veilig. Zijn voorkeur lag bij Donald Ducks, maar ook hij las werkelijk alles wat los en vast zat. Tot overmaat van ramp was hij daardoor deels slimmer dan klasgenoten en de juffen (Surinaamse school) en dat gaf helaas nogal eens problemen. Zeker als hij vragen stelde waar niemand een antwoord op wist.

Mijn dochter begon iets bescheidener met lezen en is nooit een hele grote lezer geweest. Dat wil zeggen dat zij meer kieskeurig was in welke boeken zij las. Maar ook zij heeft heel wat boeken gelezen en nog steeds op haar 18e leest zij graag boeken.

Nu moet ik heel eerlijk zeggen dat mijn kinderen allebei een grote boekenkast hadden die we gevuld hadden met boeken. Ik ging om het half jaar naar een boekenbeurs met ze en daar mochten ze dan helemaal los gaan. Dat vonden ze geweldig en we kwamen er altijd met dozen vandaan vol met ‘nieuwe’ boeken. Daarin gaf ik overigens zelf het voorbeeld, want ik las ook altijd heel veel boeken.

 

Wat doe jij of heb jij gedaan om je kind te helpen met lezen?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelKids Weekend bij Kinepolis voor Frozen fans
Volgend artikelZindelijk in de nacht dankzij Oopsie Heroes app met sensor

8 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in