gefeliciTAART.nl - Black Friday

De eerste scholen beginnen alweer en dat betekent dat er weer (kleine) kinderen aan het verkeer deelnemen. Hoe bereid je je kind voor om veilig naar school te fietsen? Ontdek het nu met deze tips voor veilig naar school fietsen.

 

Vanaf welke leeftijd zelfstandig naar school fietsen?

Nederland is een land van fietsen. Vanaf de leeftijd van 4 jaar zie je al kinderen op de fiets naar school gaan. Op die leeftijd gebeurd dit nog onder toezicht van de ouder(s), vanaf een jaar of 8 gaan veel kinderen alleen op de fiets naar school. Eigenlijk is dit zelfs nog te jong, omdat een kind pas vanaf een leeftijd van 9 jaar meer inzicht heeft in hoe het verkeer werkt en zich beter kan concentreren in het straatbeeld.

Hoe oud je kind is als het zelfstandig naar school mag fietsen hangt echter ook af van andere factoren. Denk daarbij aan de verkeersdrukte van huis naar school, hoe verantwoordelijk je kind is (meisjes zijn vaak eerder meer verantwoordelijk) en hoe je er zelf als ouder instaat.

 

Tips veilig naar school fietsen

Of je nu met je kind meefietst of je kind alleen naar school laat fietsen, met onderstaande tips komt je kind veilig en wel aan op school en weer naar huis.

 

Veilig op de fiets

Om te beginnen zorg je ervoor dat je kind veilig op de fiets zit. Controleer of de jas niet tussen de spaken komt. Zorg dat je kind de rugtas op de rug draagt of voorzie in een fietsmand voor de schooltas. Controleer of de zadelhoogte goed ingesteld is voor je kind. En check of de veters van je kind niet loszitten om ongelukken te voorkomen.

 

Vertrouwd maken met de route

Voordat je kind alleen op pad gaat, is het belangrijk om de route naar school goed te kennen. Oefen de route enkele keren samen met je kind, zodat het vertrouwd raakt met het verkeer, de kruispunten en mogelijke obstakels onderweg.

 

Oefen verkeersvaardigheden samen met je kind

Naast het leren van de route, is het ook handig om enkele verkeersvaardigheden te oefenen. Denk daarbij aan het maken van handsignalen, goed en veilig afslaan, en het inschatten van de snelheid van andere voertuigen.

 

Zorg voor goede verlichting en reflectoren

Zichtbaarheid is cruciaal, vooral als je kind in de vroege ochtenduren of tijdens de schemering fietst. Zorg ervoor dat de fiets is uitgerust met goedwerkende voor- en achterlichten, evenals reflecterende strips op fiets en misschien zelfs op de kleding. Dit maakt je kind zichtbaar voor automobilisten en andere weggebruikers.

 

Volg de verkeersregels

Als fietser is je kind ook een deelnemer aan het verkeer en moet het zich aan de geldende verkeersregels houden. Stoppen bij stoplichten en stopborden, duidelijk richting aangeven en op het fietspad blijven fietsen.

 

Leer je kind de aandacht bij het verkeer te houden

Het gebruik van een mobiele telefoon tijdens het fietsen kan je aandacht afleiden van de weg en het verkeer. Zet de telefoon op stil en berg hem op in tas of zak totdat je op je kind op school is.

 

Groepen zijn sterker

Als het mogelijk is, overweeg dan om met je kind met een klasgenoot naar school te laten fietsen. Met z’n tweetjes ben je vaak beter zichtbaar voor automobilisten en kun je elkaar helpen bij het omgaan met verkeerssituaties. Let er wel op dat het ook te gezellig kan worden en dat er dan juist weer minder aandacht is voor het verkeer.

 

Laat jonge kinderen een helm dragen

Alhoewel het dragen van een help niet verplicht is, is het wel verstandig voor hele jonge kinderen. Een helm biedt geen 100% bescherming, maar kan wel ernstig hoofdletsel voorkomen als er sprake is van een val. Zorg ervoor dat de helm goed past en stevig is vastgemaakt voordat je kind op de fiets stapt.

 

Houd de fiets in goede staat

Een goed onderhouden fiets vermindert het risico op technische problemen tijdens het fietsen. Controleer regelmatig de bandenspanning, remmen en de algehele staat van de fiets. Zorg ervoor dat de bel goed werkt, zodat je kind kan waarschuwen wanneer dat nodig is.

 

Blijf alert en zelfverzekerd

Leer je kind dat het belangrijk is om altijd alert te blijven en vertrouwen te hebben in de eigen fietsvaardigheden. Als je kind zich onzeker voelt over een bepaalde situatie, leer dan dat het af moet stappen om verder te lopen met de fiets aan de hand.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips om middagdutje af te bouwen
Volgend artikelVerslikken bij kinderen: risico, voorkomen en wat te doen bij verslikken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in