gefeliciTAART.nl - Black Friday

Het is zo ver: je peuter of kleuter gaat voor het eerst naar school. Hoe bereid je je kind voor en wat kun je als ouder verwachten? Ik geef vandaag tips voor de eerste schooldag van je peuter of kleuter.

 

Voor het eerst naar school

De dag dat je kind voor het eerst naar school gaat is voor veel ouders en kinderen extra spannend. Ook al heeft je peuter of kleuter al een dagje of wat meegedraaid, het is toch iets anders als je kind nu echt de overstap maakt. Zeker als er nog een aantal weken (zomer)vakantie tussen zitten. Tijd dus om je kind, maar ook jezelf voor te bereiden op deze nieuwe levensfase.

 

Tips voor de eerste schooldag van je peuter of kleuter

Ik weet nog dat ik het als ouder hartstikke spannend vond om nu ineens deel uit te maken van de schoolpleinmoeders. Ineens besef je dat het met de ontwikkeling van je kind wel heel erg snel gaat en dat je een bepaalde periode afsluit. Het is tijd om een nieuwe fase in te gaan samen met je kind. Onderstaande tips helpen jullie om de eerste schooldag van je peuter of kleuter tot een succes te maken.

 

Kennismaken met de nieuwe omgeving

Een nieuwe omgeving is altijd spannend. Dat geldt niet alleen voor je kind, maar misschien ook voor jou. Tijd om hier verandering in te brengen. Ga in de weken voordat je kind daadwerkelijk naar school alvast een paar keer langs de school. Als het mogelijk is, ga dan ook samen het plein op. Nog beter: zorg dat je op het plein bent voordat de school begint of als deze net uit is. Dan krijgt je kind direct een beetje meer inzicht hoe een schooldag verloopt en kan het wellicht ook al kennis maken met leeftijdsgenoten.

 

Samen aftellen naar de eerste schooldag

Maak een leuke aftelkalender, zodat je kind weet wanneer hij/zij voor het eerst naar school mag. Vul de aftelkalender met kleine cadeautjes, zodat je kind echt iets heeft om naar uit te kijken. In Duitsland hebben ze speciaal voor kinderen die voor het eerst naar school gaan de Schultüte. Deze is gevuld met allemaal kleine cadeautjes en lekkers om de eerste schooldag extra feestelijk te maken.

Tips voor de eerste schooldag van je peuter of kleuter schultute

Wenochtenden

De meeste scholen hebben speciaal voor kleuters een aantal wenochtenden. Hierbij maakt je kind alvast kennis met de nieuwe klasgenoten en de juf. Dit neemt al een beetje van de spanning weg, omdat je kind dan een klein beetje een idee heeft wat hem of haar te wachten staat. Als ouder kun je bij het ophalen van je kind ook even kennis maken met de juf en wat meer informatie krijgen over het reilen en zeilen in de klas.

Tijdens een wenochtend mag je als ouder je kind ook naar de klas brengen. Daar kun je nog even korte tijd met je kind doorbrengen waarna je afscheid neemt. Vaak zal de juf ook uitleg geven waar je kind de jas op mag hangen, welke stoel en tafel voor hem of haar zijn enz. Jij kunt hierbij gewoon aanwezig zijn, zodat je kind helemaal op zijn gemak gesteld wordt.

 

Ga samen nieuwe schoolspullen shoppen

Natuurlijk heeft je peuter of kleuter nog niet zo veel nodig, toch is het handig om je kind direct bij alles te betrekken. Dat begint al met het uitzoeken van nieuwe schoolspullen. Ga samen een leuke kinderrugzak kopen, een lekvrije drinkbeker en een leuke lunchbox. Informeer vooraf bij de juf wat je voor het 10-uurtje mee mag sturen en koop aan de hand daarvan een lunchbox.

 

Nieuwe levensfase is nieuwe kleren shoppen

De één vindt het overdreven, de ander vindt het nodig of leuk: shoppen voor nieuwe kinderkleding. Ga samen met je kind nieuwe kleding kopen en maak duidelijk dat dit alvast is voor wanneer hij of zij naar school gaat. Laat je kind ook zelf een paar kledingstukken uitzoeken, dat maakt het allemaal een stuk makkelijker.

 

Gymlessen

Houd er rekening mee dat op de meeste scholen gymles gegeven wordt. Informeer op school wat je kind voor de gymlessen nodig gaat hebben en vergeet dit niet te kopen als je gaat shoppen. Vertel je kind ook wat gymmen is en leg daarbij vooral de nadruk op het feit dat het leuk is en je kind zich dan even uit mag leven.

 

Tips voor de eerste schooldag van je peuter of kleuter 1

 

Wat geef je je kind mee naar school?

Zo een eerste schooldag of schoolweek kan extra spannend zijn. Zorg er daarom voor dat je kind een nieuw setje kleren bij zich heeft, want een ongelukje schuilt in een klein hoekje. Heeft je kind een ongelukje gehad? Maak er dan bij het ophalen geen punt van. Stel je kind gerust en geef aan dat het allemaal zo spannend is dat je je kunt voorstellen dat er iets mis kan gaan.

 

Geef belangrijke informatie over bijvoorbeeld allergieën door aan de juf

Een grote klas met peuters of kleuters vraagt ook van de juf veel energie. Soms kan het gebeuren dat de juf daardoor iets over het hoofd ziet. Zorg er daarom voor dat de juf helemaal op de hoogte is van bepaalde allergieën of aandoeningen. Verzeker je er ook van dat de juf precies weet wat ze moet doen in geval het mis gaat en je kind medicijnen nodig heeft.

 

Blijf niet plakken

Het is heel verleidelijk om buiten de deur of voor het raam te blijven plakken als je kind voor het eerst naar school gaat. Toch raad ik dat uit eigen ervaring af. Het maakt het afscheid nemen voor je kind alleen maar moeilijker. Beter is het om je kind een knuffel en kus te geven en weg te wezen. Is dat leuk? Nee, ik moest een aantal tranen wegpinken toen ik mijn zoontje voor het eerst naar school bracht. Moet je ook een paar tranen laten? Doe dit dan in elk geval uit het zicht van je kind. Anders zal je peuter of kleuter school associëren met iets dat jou als moeder verdrietig maakt.

 

Leg de eerste schooldag voor altijd vast

De eerste schooldag van je peuter of kleuter is een memorabel moment. Leg de eerste schooldag daarom vast op foto. Ik kan me voorstellen dat je hoofd er niet naar staat. Misschien kun je je partner,  een andere ouder of de juf vragen om een aantal fotos te maken van de eerste schooldag. Leg alles vast: van het klaarmaken thuis tot het afscheid nemen en ook weer het ophalen van school. Leuk om later nog eens samen op terug te kunnen kijken.

 

Zorg voor voldoende ontspanning

Zowel de periode voor de eerste schooldag als de periode na de eerste schooldagen moet je voor voldoende ontspanning zorgen. Je kind heeft ruimte en tijd nodig om alle opgedane indrukken te kunnen verwerken. En dat kan alleen als je je kind alle ruimte daartoe geeft. Zorg dus dat je rond deze tijd geen nieuwe dingen inplant. Je kind heeft nu meer dan ooit behoefte aan rust, regelmaat en orde.

 

Leerplicht voor kleuters

Wist je dat je kind pas vanaf zijn vijfde echt leerplichtig is? Dat betekent dat je je kind tot deze leeftijd probleemloos een keer een dagje of middagje thuis kunt houden. Natuurlijk is het wel zo netjes om de school hiervan op de hoogte te stellen. Maar officieel is je kind dus  niet verplicht om elke dag naar school te gaan tot en met het vierde levensjaar.

 

Heb jij nog tips voor de eerste schooldag van je peuter of kleuter? Laat het me weten in de comments.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelVoeding en eetgewoonten peuter
Volgend artikelDe kinder modetrends herfst en winter 2019/2020

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in