gefeliciTAART.nl - Black Friday

Ook al heb je als vader de baby niet negen maanden lang onder je hart gedragen, dan nog zijn er verschillende manieren om een band op te bouwen. Een band tussen een kind en de vader is net zo belangrijk als de band tussen een baby en de moeder. Onderschat dit niet. Daarom deel ik 11 manieren om als vader een band op te bouwen met je kind.

 

De band tussen een kind en de vader

In een tijd waarin veel huwelijken op de klippen lopen is de rol van een vader binnen een gezin niet meer vanzelfsprekend. En alhoewel de meeste kinderen zich prima lijken te redden zonder een vader, is de band tussen een vader en het kind niet te onderschatten. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het verhaal van Arian de Wit die er op zijn 42ste achterkomt dat hij geboren is uit een donor. Zijn hele leven heeft hij doorgebracht met een man die niet zijn biologische vader was. En hoeveel hij ook van hem hield, er miste toch iets in de relatie met zijn vader.

 

11 Manieren om als vader een band op te bouwen met je kind 4

11 Manieren om als vader een band op te bouwen met je kind

De tips hieronder zijn speciaal geschreven voor vaders, omdat ik merk dat bijna de helft van mijn lezers man is. Met deze tips bouw je al voor de geboorte een band op met je kind.

 

1. Begin al tijdens de zwangerschap een band op te bouwen

Een band opbouwen met je kind: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Dat betekend dat je als vader al een band met je kind op moet bouwen als het nog in de buik van de moeder is. Dat lijkt misschien gek, maar dat kan heel goed als je zorgt dat je met je kind praat. Of je leest je kind voor of zingt. Je kind kan in de baarmoeder geluiden en trillingen opvangen en raakt daardoor ook al vertrouwd met jouw stem.

 

2. Onderschat de eerste uren na de geboorte niet

Misschien vergeet je door alle indrukken van de geboorte het helemaal, maar jij als vader bent voor je pasgeboren baby net zo belangrijk als de moeder. De eerste paar uren bepalen de impact en de band die je met je kind opbouwt in de eerste paar maanden. Zorg dus dat je de baby zo snel als mogelijk na de geboorte vasthoudt, wiegt, tegen de baby praat, troost enz.

 

3. Huid op huid contact

Niet alleen belangrijk voor een band tussen moeder en kind, maar ook voor vader en baby. Voor een moeder is dit redelijk makkelijk te realiseren, zeker als ze voor borstvoeding kiest. Als vader moet je hier de tijd voor nemen. Ontbloot je bovenlijf en leg de baby (alleen met luier) op je ontblote borst. Dit huid op huid contact maakt oxytocine vrij, waardoor je kind zich gelukkig en blij voelt. En wat is beter dan een blij kind dat een mooie band met jou opbouwt?

 

4. Neem zorgtaken op je

Als vader is het belangrijk om betrokken zijn bij je kind. Dat geldt op alle vlakken. Niet alleen leuke dingen, maar vooral ook zorgtaken. Ja, verschonen is misschien niet het leukste karweitje, maar hoort er wel bij. Net als in bad doen, voeden (fles of eerste hapjes) en omkleden. Niet alleen belangrijk voor het opbouwen van een band, maar ook ontlastend voor de moeder. Hierdoor kan de moeder even bijkomen en even iets voor zichzelf doen. Hierdoor voorkom je stress en strijd onderling, omdat de moeder alles zelf moet doen.

 

5. Speeltijd

Als je kind een paar maandjes oud is, is het belangrijk om over te stappen op andere manieren om een band op te bouwen. ‘Bonding’ kun je doen door spelletjes zoals bijvoorbeeld kiekeboe, vliegen en kietelen. Wedden dat je de eerste lachjes op die manier niet zullen ontgaan?

11 Manieren om als vader een band op te bouwen met je kind 3

 

6. Doe elke dag een bepaald ritueel samen

Of het nu een bad is, de laatste fles geven of samen een boekje lezen, het is belangrijk dat je samen een bepaald ritueel hebt. Iets waar je kind naar uit kijken. Door steeds hetzelfde met je kind te doen, raakt het vertrouwd met de vader en heeft het iets om naar uit te kijken, hoe jong het kind ook is.

 

7. Maak oogcontact en lach

Er zullen maar weinig mannen zijn die geen oogcontact maken en lachen naar hun kind, maar het kan niet genoeg benadrukt worden. Hou je kind zo dicht mogelijk tegen je aan, zeker als je kind pas geboren is. Je baby ziet de eerste tijd nog niet helemaal duidelijk, zeker als je te ver weg bent. Hou je gezicht daarom op een afstand van ongeveer 15 cm. Maak oogcontact met je kind en glimlach naar je zoon of dochter.

 

8. Doe je baby na

Baby’s vinden het geweldig om hun ouders na te doen. Maar, je kunt het spelletje ook omdraaien. Doe eens alles wat je baby doet na. Wedden dat de kleine zich amuseert en (afhankelijk van de leeftijd) zal schaterlachen? Een leuke en ongedwongen manier om een band met je zoon of dochter op te bouwen.

 

9. Ga samen een boekje lezen

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Lezen is belangrijk voor de algemene ontwikkeling van je kind. Hier kun je dus niet vroeg genoeg mee beginnen. Al met een paar maandjes zijn boeken interessant voor je kind. Neem de tijd om met je kind te lezen. Je kunt voorlezen afwisselen met het verzinnen van een verhaaltje dat bij de plaatjes past. Is je kind heel jong? Wijs dan de plaatjes aan en benoem wat je ziet.

11 Manieren om als vader een band op te bouwen met je kind 2

 

10. Draag je baby

Een babydrager is een mooie manier om je kind dicht bij je te hebben als je op stap bent. Op die manier ontlast je niet alleen moeder (een baby een paar uur dragen kan behoorlijk zwaar zijn), maar benut je de mogelijkheid om als vader dichter bij je kind te zijn. Je ontdekt bovendien waar je kind behoefte aan heeft, aangezien je het eerste aanspreekpunt bent voor hem of haar.

11 Manieren om als vader een band op te bouwen met je kind 1

11. Thuis kom ritueel

Voor je kind kan het raar zijn dat je als vader de deur uitgaat en pas in de avond weer terug bent. Dit geldt overigens niet alleen voor de vader maar ook voor de moeder. Zorg daarom dat je hier een vast ritueel voor maakt. Als je thuis komt, loop als eerste naar je baby om hem of haar te groeten. Maak oogcontact en zeg een paar lieve woorden. Een knuffel of kus zorgen voor een nog betere band en relatie.

 

 

Wat doe jij om de band tussen jouw zoon of dochter te verstevigen?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDit jaar niet op vakantie, maar wel mooie herinneringen aan de muur
Volgend artikelOp zoek naar een Vaderdagcadeau? Dit zijn de leukste Vaderdag cadeautjes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in