Elk mens is uniek, maar de hoeveelheid slaap ligt voor de meeste mensen tussen 7 -9 uur. Voor kinderen ligt dit tussen 16 – 9 uur. Vandaag tips om goed te slapen en zo veel slaap heeft je kind echt nodig.
Table of Contents
Zo veel slaap heeft je kind echt nodig
De hoeveelheid slaap die een kind nodig heeft hangt af van de leeftijd. Hieronder zie je een tabel met daarin de aanbevolen hoeveelheid slaap. Elk mens heeft voldoende slaap nodig om optimaal te herstellen en het lichaam de mogelijkheid te geven om alles wat je door de dag heen mee hebt gemaakt te verwerken.
Voor kinderen is slaap extra hard nodig omdat het hormoon dat groei bevordert vooral in de nacht actief is. Heeft een kind slaaptekort dan kan dit effect hebben op zijn of haar lichamelijke ontwikkeling. Daarnaast is te weinig slaap funest voor het gedrag van je kind. En dat kan dan weer zijn weerslag hebben op de rest van het gezin, zowel op broertjes/zusjes als op jou als ouder.
Slaaptabel
Leeftijd | Slaapbehoefte |
Pasgeboren | 16 uur |
3 – 6 maanden | 14 – 15 uur |
9 maanden – 2 jaar | 13 – 14 uur |
3 -5 jaar | 11 -12 uur |
6 -9 jaar | 10 – 11 uur |
10 – 14 jaar | 9 -10 uur |
15 – 18 jaar | 8 – 9 uur |
Een meer uitgebreide tabel inclusief slaaptips voor volwassen vind je in mijn artikel: 5 tips om sneller te slapen.
De hoeveelheid slaap die een kind nodig heeft wordt hieronder in de tabel aangegeven. Houd hierbij wel in gedachten dat dit een indicatie is en de hoeveelheid slaap per kind kan verschillen. Sommige kinderen hebben nu eenmaal minder slaap nodig dan andere kinderen. Zolang je kind gezond en blij is, kan het geen kwaad als je kind minder slaap krijgt dan het gemiddelde.
Middagdutjes voor peuters
Soms is het lastig om de behoefte aan een middagdutje van een 2- of 3-jarige in te kunnen schatten. Als ze de dag gewoon probleemloos doorkomen zonder vervelend te worden of extreem moe te zijn, dan kun je het middagdutje gerust overslaan. Het heeft dan ook geen nut om door te drammen, alleen om je kind te laten slapen. Soms helpt het ook om het middagdutje van dagelijks naar om de dag te verschuiven. Misschien niet zo handig voor je eigen dagindeling, maar op die manier krijgt je peuter wel de mogelijkheid om voldoende rust op te doen, zonder elke dag een middagdutje te moeten doen. Bekijk het zo: dit is een fase die ook weer overgaat. Daarna zal het gedaan zijn met de middagdutjes.
Slaapproblemen voorkomen door routines in te bouwen
Natuurlijk kun je met routines niet alle slaapproblemen voorkomen, maar het zal een stuk schelen. Goede bedrituelen worden al van jongsaf aan ingevoerd. Hoe jonger een kind bepaalde ritmes aanleert, hoe beter. Zorg voor een vaste bedtijd zonder hier al te veel of vaak van af te wijken. Het bedritueel moet kort en bondig gehouden worden.
Je bedroutine zou er als volgt uit kunnen zien: avondeten, nog even spelen, douchen of in bad, kort verhaaltje voorlezen/vertellen of dag even doornemen en dan slapen.
De bedroutine kan helemaal aangepast worden aan jouw tijdschema en de leeftijd van het kind. Afwijkingen zijn mogelijk, maar houd deze beperkt, anders raakt je kind in de war. Doordat je kind gewend raakt aan een bepaald ritme stelt het lichaam zich daarop in en kan je kind makkelijker en sneller in slaap vallen.
Wat te doen bij slaapproblemen?
Een goede routine is helaas geen garantie dat je kind geen slaapproblemen zal hebben. Soms verkijken ouders zich op de slaapbehoefte van hun peuter door ze in de middag wakker te houden. De redenatie erachter is dat een kind dan in de avond zeker moe is en sneller zal slapen. Feit is echter dat een oververmoeid kind juist moeilijker in slaap zal vallen. Daarnaast is een moe kind vaak niet te genieten en zorgt het voor nog meer stress en spanning.
Oudere kinderen kunnen dan weer last ondervinden van angst. Veel kinderen tussen 4 – 7 jaar hebben een levendige fantasie en zijn vaak bang in het donker. Ook nachtmerries op die leeftijd komen vaak voor. Verder helpt het om een nachtlampje te gebruiken in de kinderkamer. Voor het inslapen kun je een muziekje of een verhaaltje opzetten voor je kind. Dat zorgt niet alleen voor rust en voelt op een gegeven moment heel vertrouwd aan, het leidt de aandacht van je kind ook af van het feit dat het donker is.
Als je kind geregeld uit bed stapt, zorg er dan voor dat je hem/haar zo snel als mogelijk in bed teruglegd. Weersta de neiging om op de kamer te blijven. Je kind zal hier namelijk gewend aan raken en dit is een hele moeilijke gewoonte die moeilijk te verbreken is.
Tips bij slaapproblemen
Hieronder staan nog een aantal tips die je toe kunt passen als je kind slaapproblemen heeft:
- Spreek kalm en rustig met je huilende kind en verlaat de kamer zo snel als mogelijk
- Blijft je kind huilen, ga dan weer naar de kamer en laat je kind zien dat je er wel bent
- Blijf teruggaan tot je kind slaapt, maar laat de tussenpozen steeds langer duren
- Ook dit wordt op een gegeven moment een routine voor je kind en zal ervoor zorgen dat je kind sneller gaat slapen
Hoeveelheid slaap voor tieners
Het is bewezen: de meeste tieners hebben chronisch slaaptekort. Dit is vooral te danken aan het gebruik van de telefoon, televisie en andere multi media apparaten. Daarnaast hebben tieners vaak een verkeerde kijk op de hoeveelheid slaap die zij nodig hebben. Juist voor tieners die in de groei zitten en zowel fysiek, als mentaal en psychisch genoeg rust nodig hebben is voldoende slaap onontbeerlijk. Het drukke leven van een tiener bestaat naast school en huiswerk ook uit sporten, clubs en natuurlijk socializen met vrienden. Sommige tieners hebben daarnaast ook nog eens een bijbaan, naast alle andere verplichtingen. Je raadt het al: slaapgebrek bij tieners is niet zo gek.
Gemiddeld heeft een tiener 8 – 10 uur slaap nodig. De realiteit is echter dat de meeste tieners rond de 7 uur slaap krijgen. Dit uit zich dan (in het weekend) in irritaties, vermoeidheid, verminderde concentratie, stemmingswisselingen en nog veel meer. Het wordt er dus niet gezelliger op, niet alleen voor jou, maar ook voor je kind zelf is dit niet leuk.
Veel tieners hebben het idee dat ze het tekort aan slaap in het weekend in kunnen halen. Feit is echter dat juist het tegenovergestelde waar is. De biologische klok van je kind wordt hierdoor juist overhoop gegooid. Uitslapen in het weekend zorgt er namelijk voor dat je kind in de avond langer opblijft en daardoor komt het in een vicieuze cirkel van chronisch slaapgebrek terecht.
Tips om slaapgebrek bij tieners aan te pakken
Een goed bedritueel is niet alleen voor jonge kinderen een aanrader, dat geldt ook voor tieners. Elke avond op een vast tijdstip naar bed gaan is alvast een goed begin. Leer je kind ook dat schermen (telefoon en televisie) ruim een half uur voor bedtijd uitgaan. Het nemen van een warme douche of bad helpt om te ontspannen en makkelijker in slaap te vallen.
- Spreek een vaste bedtijd af en een vast moment om op te staan, ook in het weekend. Zorg ervoor dat je kind in elk geval de benodigde 9 uur slaap per nacht krijgt
- Zorg voor genoeg ontspanning voor het naar bed gaan door samen te lezen of je kind een douche of bad te laten nemen
- Zorg voor een koele, comfortabele en donkere slaapkamer
- Houd het licht in de avond beperkt, terwijl je in de ochtend juist zorgt voor natuurlijk licht en wel zo snel als mogelijk na het wakker worden
- Creëer voldoende rust voor het naar bed gaan door schermen uit de slaapkamer te weren of deze ruim op tijd uit te zetten
- Vermijd het gebruik van caffeïne na de lunch, aangezien caffeïne nog best lang in het lichaam blijft en er ook voor kan zorgen dat je kind niet kan slapen
Slaapproblemen: ik weet er alles van
Helaas weet ik alles van slaapproblemen, zowel van mezelf als mijn kinderen. Toen ik kind was was ik behoorlijk bang in het donker. Wij hadden (ik sliep met mijn zusje op de kamer) een cassetterecorder en mochten voor het slapen gaan naar een verhaaltje luisteren om in slaap te vallen. Ik moet zeggen dat het wel geholpen heeft, al waren sommige verhalen een beetje te spannend 😉
Mijn eigen kinderen hadden ook slaapproblemen. Mijn zoon sliep zelden door, was of eigenlijk is nog steeds een nachtbraker en in slaap vallen was een groot probleem. Het leek alsof hij als kind heel weinig slaap nodig had. Nu is hij inmiddels 20 en slaapt het liefst een gat in de dag en gaat pas ergens midden in de nacht naar bed. Wel waren er vaste bedrituelen voor hem: douchen, verhaaltje lezen, later vooral zelf lezen (hij las altijd heel graag en veel) en dan slapen op een vast tijdstip.
Mijn dochter sliep heel snel door, maar ging op latere leeftijd spoken. Zij was bang in het donker en vond het niet fijn om alleen op de kamer te liggen. Met veel liefde en geduld is dat ook helemaal goed gekomen. Inmiddels is ze 17 en was ze tot voor kort iets verstandiger dan haar broer, maar momenteel maakt ze het ook laat en staat ze laat op. Ik weet dat het bij haar alleen een fase is en laat het momenteel voor wat het is. Voor haar was er ook een vast bedritueel: douchen, verhaal vertellen, dag doornemen en dan slapen.
Zoals je ziet komt het heus wel allemaal goed, al zul je wel geduld moeten hebben.
Komt jouw kind aan genoeg slaap? Of heb je nog leuke tips om slaapproblemen aan te pakken? Deel deze dan hieronder met andere moeders.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- 50e Editie Verkiezing Speelgoed van het Jaar: stem op jouw favoriete speelgoed - 10 september 2024
- Sophie de Giraf baby bezighouders winactie - 9 september 2024
- Leuke en leerzame thuisactiviteiten met kinderen - 4 september 2024
[…] waar. Het is juist beter om je kind zo vroeg mogelijk naar bed te brengen, zodat hij of zij genoeg uren slaapt. Half 8 of 8 uur is een prima bedtijd voor je peuter. Zorg daarbij voor een rustgevende slaapkamer […]
[…] alles weer in balans te brengen en je kind klaar te maken voor een nieuwe dag met nieuwe energie. Hoeveel slaap je kind nodig heeft hangt onder andere af van de leeftijd. Heeft je kind moeite met slapen? Zorg dan voor een vast […]
[…] Het ene kind is het andere niet en sommige kinderen kunnen met minder slaap dan anderen. Maar over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je kind vanaf 9 maanden tot 12 jaar 14 tot 10 uur slaap per nacht nodig heeft. Wil je precies weten hoeveel slaap je kind nodig heeft? Ik heb er een uitgebreid artikel aan gewijd inclusief schema, zodat je weet hoeveel slaap je kind nodig heeft. […]
[…] opstaat. Of dat dit voor jouw gevoel slechts te vroeg is. Dat kun je alvast doen door te kijken hoeveel slaap een kind nu werkelijk nodig heeft. Is je kind na het wakkeer worden nog steeds moe? Is je kind uit zijn hum? Dan kun je er bijna […]