gefeliciTAART.nl - Black Friday

Vandaag een leuke gastblog van een zwemjuf. Zij vertelt alles over zwemles, wanneer starten en tips om de zwemlessen goed te laten gaan. Twijfel je over zwemmen voor je kind? Lees dan vooral snel verder en ontdek wanneer het de juiste leeftijd is om te starten met zwemmen inclusief handige tips.

 

Zwemles, wanneer starten en tips!

Hallo! Ik ben Francis Thomassen van de blog mamazetkoers.nl, en heb dit artikel exclusief geschreven voor tipsvoormama.nl. Wist je dat ik naast mijn huidige baan en blog ook een gediplomeerd zwemjuf ben? In dit artikel deel ik met jullie wanneer je met je kindje het beste met de zwemlessen kunt starten. En niet onbelangrijk: ik deel tips die je makkelijk thuis toe kunt passen voordat je kleintje op zwemles gaat! Lees je mee?

 

Zwemles

Zwemles, voor de een het leukste uurtje van de week en voor de ander een ware hel. De meningen zijn verdeeld, al hebben de negatieve geluiden vaak de overhand. Persoonlijk vind ik dat jammer: zwemles is eigenlijk heel erg leuk maar wordt als een ‘’moetje’’ gezien. Want bij het behalve van het A-diploma mogen de kinderen vaak op voetbal, handbal en atletiek.

Zwemles, wanneer starten en tips! 1

 

Zwemdiploma

Even over die diploma’s, zie jij als consument nog wel het verschil? Vroeger waren alle zwemdiploma’s uitgegeven door de NRZ: Nationale Raad Zwemdiploma’s. Dit is een onafhankelijke organisatie met als doel om de zwemveiligheid van de Nederlandse bevolking zo hoog mogelijk te krijgen en te houden. Tegenwoordig heeft menig zwembaduitbater (zwembadeigenaar van meerdere locaties) zijn eigen diploma in het leven groepen.

Zo haal je bij een Optisport zwembad een zogenaamde Zed en Sop diploma’s. Deze diploma’s bevatten dezelfde eisen als een NRZ diploma en toch zie je ze overal opduiken. Ik vraag me dan af: waarom? Als de eisen toch hetzelfde zijn? Ik kan je hier geen sluitend antwoord op geven, behalve dan dat ik denk dat die ‘’nieuwe’’ diploma’s niet onafhankelijk worden uitgegeven maar worden verstrekt door het betreffende zwembad zelf. Dan krijg je zoiets van ‘’Wij als wc-eend bevelen wc-eend aan!’’

 

Wanneer starten met zwemlessen?

Ook dit is weer persoonlijk maar de zwembaden willen maar al te graag dat de kinderen zo vroeg mogelijk starten. Wanneer je kindje namelijk rond zijn 4e verjaardag start met zwemles duurt het gemiddeld 2,5 jaar om het ABC-diploma te behalen. Anderhalf jaar voor A en een half jaar voor B en C. Met alleen een A-diploma kan je kindje zich redden, met de hele ABC-set is je kindje zwemveilig zoals we dat zo mooi noemen.

Veel ouders starten braaf zodra de kleine 4 wordt en stoppen dan vaak na 2 jaar zwemles. Het A-diploma is net binnen en men vindt het genoeg geweest. Mijn dochter is afgelopen januari 4 geworden en heb haar net pas ingeschreven. Waarom? Zodra ze 5 of 5,5 jaar is start ik pas met de zwemlessen. Niet omdat ik zwemmen niet belangrijk vind, integendeel zelfs, maar omdat ik 4 jaar echt nog te jong vind.

Een kindje van 5 jaar is sterker waardoor het zwemmen beter gaat. Daarnaast is je kindje dan op een leeftijd waarop ze zich beter kunnen concentreren én de lesstof kunnen onthouden. Persoonlijk vind ik de overstap naar de basisschool al erg groot, laat ze eerst daar maar eens wennen aan die nieuwe omgeving en regels voordat ze ook ‘’moeten’’ gaan zwemmen.

Een ander voordeel: wanneer je kindje later start met zwemles behaalt hij vaak ook sneller zijn diploma.

 

Tips om thuis zelf toe te passen

Voordat het leren zwemmen kan beginnen is het belangrijk dat je kindje watervrij is, oftewel: niet bang voor water. Je kindje watervrij maken kun je voor een gedeelte ook zelf. Dit kan onder de douche, in bad of in de zomer buiten met een watertafel. Deze kleine dingen kun je doen:

  • Spetters maken, grote en kleine.
  • Lichaamsdelen natmaken, bijvoorbeeld haren en wangen.
  • Blazen in het water, er ontstaat dan een kuiltje. Een stap je verder is bellenblazen met je neus onder water.
  • Een oor onderwater doen of het puntje van je neus.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips. Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen? Hoe denk jij over zwemles? Laat het me weten bij de reacties hieronder! Bedankt voor het lezen van dit artikel. Groetjes Francis

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelTips en ideeën voor het Paasontbijt op school
Volgend artikel10 Leuke familiefilms voor Pasen

2 REACTIES

  1. […] Een aantal jaren geleden zijn Ockyz Sweakers op de markt gebracht. Sweakers is een samenvoeging van de woorden sneakers en swimming. Deze zwemsokken zijn veel lichter dan zwemschoenen, zitten heerlijk en zorgen ervoor dat uitglijden in en rond het zwembad tot het verleden behoort, dankzij de antislip zool. De sweakers hebben open tenen en zijn bovendien antibacterieel. Ideaal voor als je kind start met zwemmen. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in