gefeliciTAART.nl - Black Friday

Veel ouders hebben zo nu en dan een moment dat ze zich schamen. Schamen omdat ze denken dat ze geen goede ouder zijn. Daarmee moet het nu voor eens en altijd gedaan zijn. Dit zijn 7 dingen waarvoor ouders zich niet meer zouden moeten schamen

 

Op het ouderschap kun je je niet voorbereiden

Hoeveel boeken je ook leest, video’s je bekijkt en wat je voornemens ook zijn, op het ouderschap kun je je gewoon niet voorbereiden. Natuurlijk kun je theoretisch wel alles weten, maar in de praktijk zijn er tal van nuances wat opvoeden betreft. Tel hierbij het karakter van je kind, veranderende omstandigheden in je persoonlijke leven en je snapt: opvoeden kun je niet leren en erop voorbereiden is amper mogelijk.

 

7 Dingen waarvoor ouders zich niet meer zouden moeten schamen

Tijdens het opvoeden geldt vaak: al doende leer je. Helaas zijn er wat opvoeden betreft ook allerlei trends te bespeuren. Je krijgt te maken met andere ouders (met meer ervaring) en moeders in diverse uitvoeringen (de helicopter moeder, eco mama…) en hun mening en kritiek. En juist die kritiek zorgt ervoor dat wij als moeders niet voor elkaar opkomen maar elkaar afkraken.

Hierdoor kan een medemoeder in de stress schieten en het idee hebben dat ze eigenlijk helemaal geen goede ouder is. De eigen ideeën over opvoeden worden overboord gegooid om maar ergens in het plaatje te passen. Dat dit geen goed idee is, blijkt vaak pas op het moment dat het echt niet meer gaat (zowel vanuit moeders kant als vanuit de kant van het kind).

Twijfel jij ook wel eens of je alles goed doet omdat andere ouders zeggen dat dit niet hoort? Voortaan hoef jij je voor onderstaande 7 dingen niet meer te schamen, gewoon, omdat veel ouders dit doen. Zelfs als ze het niet toe willen geven.

 

1. Een niet opgeruimd huis

Ken je dat: van die moeders die pochen met een opgeruimd huis, dat bij voorkeur veel weg heeft van een VT woning? Juist… en bij jou is het al bij binnenkomst duidelijk dat er kinderen in huis wonen. Voel je je daardoor vaak opgelaten en verplicht je huis tip top in orde te houden? Niet doen! In een huis moet geleefd kunnen worden en dat betekent ook dat kinderen zich hier thuis moeten voelen en mogen spelen.

Natuurlijk moet je kind de kinderkamer opruimen, maar je kunt moeilijk verwachten dat ze met een klein stukje speelgoed ergens teruggetrokken in een hoekje van de bank zitten om zichzelf te vermaken. En als de kinderen naar school gaan, dan kan het gebeuren dat er wat meer rommel is na thuiskomst.

Maak je er niet druk om! Dit hoort allemaal bij het leven met kinderen. Of je huis is altijd om door een ringetje te halen of je leeft in je huis. Alle moeders die beweren dat hun huis altijd schoon en netjes is, er nooit rommel is of chaos heerst hebben geen kinderen, maar gedrilde robots 😉 of doen het beter voorkomen dan het is omdat ze zich ook schamen.

 

2. Niet consequent zijn

Waarschijnlijk neem je je al tijdens de zwangerschap voor om altijd consequent te zijn. Je maakt regels en daar kun je niet vanaf afwijken. Helaas blijkt dit in de praktijk vaker niet dan wel haalbaar te zijn. Natuurlijk zijn er dingen waar je niet vanaf moet wijken en gewoon standvastig bij je regels moet blijven. Maar soms kun je regels ook loslaten.

Stel je hebt de regel dat je kinderen alleen in het weekend van iets lekkers mogen genieten. Ze hebben in het weekend genoten van lekkers, maar dan is het ineens midden in de week en jullie worden getrakteerd op een stralende middag met veel zon. Je kinderen vinden dit een goede reden om samen van een ijsje te genieten. Natuurlijk kun je vasthouden aan je regel, maar is dat werkelijk nodig? Soms kun je regels loslaten en samen genieten.

Het kan ook gebeuren dat je kind over een regel valt of goede argumenten geeft waardoor je bij nader inzien anders toch af moet wijken van consequent zijn. Hierover hoef je geen schuldgevoelens te hebben. Ouders die altijd 100% consequent zijn bestaan niet.

 

3. Een gemis aan creativiteit

Tegenwoordig zie je voor traktaties en de surprises voor Sinterklaas de prachtigste creaties voorbij komen. Helaas is dat voor jouw kind niet weggelegd, want hij bent niet zo creatief. Of je ziet dat andere ouders uitpakken met allerlei creatieve activiteiten voor hun kind, waaronder een gezellige knutselmiddag met vrienden en vriendinnen. Alhoewel je dat ook zou willen, het lukt gewoon niet.

Hierover hoef je je echt niet schuldig te voelen. Niet iedereen is even creatief. Natuurlijk kun je creativiteit tot op bepaalde hoogte leren door bijvoorbeeld Pinterest af te struinen, maar als je het niet in je hebt dan wordt het lastig. Komen je kinderen hierdoor iets te kort? Nee! Mocht je toch willen dat je kind in elk geval op school met iets leuks aankomen als ze jarig zijn of voor de feestdagen, dan is er altijd een mouw aan te passen. Laat je vooral niet gek maken door andere moeders die graag pronken met hun creaties.

 

4. Te veel achter de schermen zitten

Soms kom je er door omstandigheden gewoon niet onderuit dat je kinderen eigenlijk veel te lang achter de schermen zitten. Denk bijvoorbeeld aan een situatie dat je het zelf druk hebt, je kind niet in de gaten kan houden of er echt niets met de kinderen te beginnen is omdat het weer het af laat weten. Daarnaast kunnen er tal van andere redenen zijn waarom jij je kind af en toe gewoon veel te veel schermtijd geeft.

Geloof me, je bent niet de enige ouder. Veel ouders kiezen ervoor om hun kind achter een scherm te plaatsen als de omstandigheden erom vragen. Je kunt dit nog een beetje goed maken door je kind iets nuttigs te laten doen achter het scherm. Zet een educatieve film of serie aan of laat je kinderen een leerzaam spelletje doen. Op die manier hoef je je in elk geval minder schuldig te voelen.

 

5. Fastfood eten

Natuurlijk moet je het eten van fast food en ongezonde voeding beperken. Maar door omstandigheden kan het gebeuren dat je zo nu en dan eens vaker naar fast food moet grijpen. Dus heb je een drukke dag achter de rug en zie je het niet zitten om thuis ook nog eens de keuken in te duiken om een gezonde maaltijd op tafel te zetten? Dan kun je als alternatief best eens een kant-en-klare pizza maken of langs de grote M rijden voor het avondeten. Morgen is een nieuwe dag met nieuwe kansen om gezond te eten. Je ervoor schamen? Dat is zeker niet nodig!

 

6. Geïrriteerd zijn

Tja, soms zit het gewoon niet mee. Je bent de hele dag van hot naar her aan het rennen en vervolgens kom je thuis zijn de kinderen aan het jengelen en zeuren. Geen wonder dat je zo nu en dan geïrriteerd bent en misschien zelfs uit je slof schiet. Vergeet niet: je bent ook maar gewoon een mens en teveel is teveel. Het is niet meer dan menselijk dat je niet altijd op je best kunt zijn tegenover je kinderen. Dat hoeft ook niet. Je kinderen moeten weten dat alle emoties erbij horen, ook als deze misschien wat minder leuk zijn.

Zorg er wel voor dat je je kinderen uitlegt waarom je geïrriteerd bent. Dat maakt het voor hun ook makkelijker om te begrijpen. Voorals als de kinderen zich redelijk gedragen en zij het idee kunnen krijgen dat jouw reactie iets te maken heeft met hun gedrag.

 

7. Onregelmatige slaaptijden

Voor kinderen zijn de drie ‘R’s’ (rust, reinheid en regelmaat) nog steeds het beste. Toch kan het soms gebeuren dat je kind uit zijn ritme raakt en je ineens hele andere slaaptijden aanhoudt. Of dat het heel onregelmatig is, omdat je kind nou eenmaal niet op commando moe kan zijn. Maak je niet druk, zolang je kind voldoende slaap krijgt en jij je er goed bij voelt, moet je je niets aantrekken van het commentaar van andere moeders.

Dat geldt overigens niet alleen voor het op tijd naar bed gaan, maar zeer zeker ook voor het slapen in eigen bed. Soms lukt het niet en is het voor ieders bestwil dat je je kind een nachtje of twee bij jou in bed neemt. Ook daar ben jij de enige die er iets over te zeggen heeft. Geen enkele andere ouder moet zich daarmee bemoeien of jou een schuldgevoel aanpraten.

 

 

Onthoud: geen enkele ouder is perfect ook al laten veel moeders dat denken als je hun social media of Youtube bekijkt. Dit zijn echter allemaal moment opnames. Voel je niet schuldig als dingen anders lopen dan je had gepland of gehoopt. We zijn en blijven mensen en maken ook in de opvoeding fouten.

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelAuto ongeluk? Dankzij een klein briefje kun je het leven van je kind redden
Volgend artikelOnze 5 favoriete kidsproof plekjes op Texel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in