Als je voor de eerste keer ouder bent geworden zijn er veel dingen die je zullen verrassen. En daar horen deze 8 verrassende dingen die je pasgeboren baby doet zeker ook bij.
Table of Contents
Voorbereiding op de komst van de baby
Veel ouders zijn weken of zelfs maanden van tevoren bezig om zich voor te bereiden op de komst van de baby. Daarbij worden babyspullen aangeschaft en de toekomstige babykamer helemaal in orde gemaakt. Verder wordt gewerkt aan een bevalplan, waarbij wellicht ook gekeken wordt naar de geboortetrends.
Voor de meeste kersverse moeders wordt echter een paar weken na de geboorte al snel duidelijk dat ze veel belangrijke dingen in de voorbereiding vergeten zijn. Een veelgehoord antwoord is dat moeders liever nog veel meer hadden willen weten over de baby zelf in plaats van zich te storten in het opmaken van een leuke kinderkamer. Overigens maken veel ouders hier uiteindelijk geen gebruik van, omdat ze kiezen voor co-sleeping.
8 Verrassende dingen die je pasgeboren baby doet
Wil jij als moeder of vader in spe wél meer weten over je baby? Lees dan snel verder en ontdek verrassende dingen die je baby na de geboorte wel of niet doet.
1. Kruipen naar de borsten
Alhoewel je baby na de geboorte niet echt kan kruipen, is deze wel in staat om zich vanuit je buik omhoog te werken naar je borsten. Zelfs als je ervoor kiest om geen borstvoeding te geven, zal je baby altijd de warmte en geborgenheid van je borsten opzoeken. Dit kun je heel goed zien in deze video.
2. Hoofd omhoog houden – tummy time
Eigenlijk ligt dit in het verlengde van het kruipen naar de borsten, omdat je baby alleen naar de borst kan kruipen omdat er veel kracht in de nekspieren zit. Dit zorgt ervoor dat je baby direct naar de geboorte het hoofdje omhoog kan houden.
Het is belangrijk om je kind elke dag 20 minuten tummy time te geven. Dit houdt in dat je je kind op de buik legt, om hiermee het omhoog houden van het hoofdje te stimuleren. Doe dit vanaf de eerste week na de geboorte. Verdeel het over de hele dag, elke keer een paar minuten lang.
3. Lachen
Helaas, alhoewel je baby vanaf de geboorte kan lachen is dit de eerste paar weken niets anders dan een reflex. Je baby moet nog heel veel leren en daar hoort het op de juiste manier gebruiken van de gezichtsspieren als een uiting van emotie bij. In het begin zal je baby dus niet bewust naar jou lachen. Na ongeveer 6 weken is je baby in staat om bewust naar jou te lachen vanuit emoties.
Merk je dat je kind na 8 weken nog niet bewust (glim)lacht naar jou? Bespreek dit dan even met de huisarts of het consultatiebureau.
4. Ouders herkennen aan de geur
Je pasgeboren baby heeft een zeer sterk ontwikkeld reukvermogen. Dit heeft zich ontwikkelt in de zesde maand van de zwangerschap. Niet zo gek dus dat je baby kalmeert als je een door jou gedragen T-shirt in het bedje legt. Sommige baby’s hebben zo een sterk reukvermogen dat ze hun ouders zelfs als deze alleen in dezelfde kamer zijn kunnen ruiken.
5. Baby’s huilen zonder tranen
Hoe gek dit ook klinkt en misschien eruit ziet: je baby kan niet huilen met tranen. Je baby wordt geboren met traankanaaltjes die nog niet volledig ontwikkeld zijn. Ergens in de eerste drie maanden na de geboorte zullen de traankanaaltjes open gaan en zal je baby voor de eerste keer huilen met tranen.
Merk je dat je baby vochtige ogen heeft en nog niet met tranen huilt? Of dit eerder wel heeft gedaan en nu de ogen alleen vochtig blijven? Dan is het raadzaam om even de huisarts te contacteren. Misschien heeft je kleine wel last van een verstopte traanbuis.
6. Dit kan je baby echt zien
Wist je dat een baby na de geboorte alleen heel beperkte zicht heeft? Je baby kan alleen in de kleuren zwart, wit en grijstonen zien. Dat heeft te maken met het feit dat de hersenen van je baby kleuren nog niet kunnen herkennen. Daarnaast ziet je baby alleen dingen die op 20 – 30 cm zijn scherp. Alles wat verder weg is ziet je kind alleen wazig en niet in detail. Met de leeftijd van 6 weken begint je kind langzaam maar zeker scherper te zien.
Het veranderen van het zicht van de baby kan behoorlijk overrompelend zijn voor de baby. Hou hier rekening mee!
7. Baby’s zijn hooggevoelig
Aangezien je baby de eerste tijd vooral aangewezen is op de zintuigen en nog veel moet leren is je kind hooggevoelig. Je kind zal sneller emoties voelen en opvangen dan een volwassene. Daarom is het vooral in de eerste weken van groot belang dat je voor rust zorgt. Dingen als stress, gespannenheid, angst en bezorgdheid kunnen zo overslaan naar je baby. Daar wordt de kleine onrustig en onzeker van. Dit kan zich uiten in huilbuien, onrust en slapeloosheid. En dit heeft dan weer invloed op jouw gemoedstoestand.
8. Slapen, slapen en nog eens slapen
Veel kersverse ouders staan er niet bij stil, maar je pasgeborene heeft dagelijks 15 – 18 uur slaap nodig. Deze hoeveelheid slaap heeft je baby hard nodig om zich aan het leven buiten je buik aan te kunnen passen. Het lichaam en de hersenen van je baby krijgen zo veel indrukken te verwerken, dat het noodzakelijk is om dit vooral tijdens de slaap te doen.
Kijk dus niet raar op als je baby de eerste tijd niet langer dan 30 – 60 minuten aan één stuk wakker is en vervolgens weer wil slapen. Het ritme bestaat de eerste tijd vooral uit slapen, wakker zijn voor de voeding en verschonen en vervolgens weer slapen.
Omdat je baby nog zo veel moet leren, onder andere om de bloedsuikerspiegel op peil te houden, moet er ook in de nacht om de zoveel uur gevoed worden. Een baby die direct na de geboorte doorslaapt is eerder zorgwekkend dan iets om blij over te zijn. Bespreek dit dus zeker met de verloskundige!
Welke dingen over je pasgeboren baby wist jij nog niet of had je eerder willen weten?
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- 50e Editie Verkiezing Speelgoed van het Jaar: stem op jouw favoriete speelgoed - 10 september 2024
- Sophie de Giraf baby bezighouders winactie - 9 september 2024
- Leuke en leerzame thuisactiviteiten met kinderen - 4 september 2024