gefeliciTAART.nl - Black Friday

Pesten is er in alle vormen en maten. Voor jou als ouder is het belangrijk om te herkennen dat je kind gepest wordt, maar ook te weten welke vormen van pesten er zijn. Lees nu alles over 4 vormen van pesten die jij als ouder moet herkennen.

 

Pesten onder kinderen

Je hoort en leest het dagelijks: pesten onder kinderen is een veel voorkomend fenomeen. Of het nu komt omdat je kind geen merkkleding draagt en gepest wordt of omdat je kind er anders uitziet of zich anders gedraagt, kinderen kunnen behoorlijk gemeen zijn onder elkaar. Helaas zijn er ook veel ouders die ontkennen dat hun kind een pester is. Daarom is het goed om op deze 8 redenen te letten waardoor je kind een pester kan worden. Twijfel je of je kind lekker in zijn of haar vel zit en gepest wordt? Ga dan vooral het gesprek met je kind aan en observeer of er veranderingen in gedrag zijn.

Leestip: Tips tegen pesten voor ouders

 

4 Vormen van pesten die jij als ouder moet herkennen

Pesten heb je in verschillende vormen en maten. Dat hangt samen met de leeftijd van je kind, maar ook de omgeving waarin je kind zich bevindt. Hieronder ontdek je de vier meest voorkomende vormen van pesten en wat je moet doen als je kind gepest wordt. Overigens moet je pesten niet verwarren met discriminatie, ook dat komt helaas voor onder kinderen, vooral pubers.

 

1. Verbaal pesten

Verbaal pesten gebeurd zoals de naam al aangeeft vooral via uitspraken. Als je kind constant geconfronteerd wordt met respectloze opmerkingen dan zal het zich op den duur terugtrekken. Daarnaast schaad het ook het zelfvertrouwen van je kind. Vaak merk je dat je kind bepaalde vragen gaat stellen om te zien of de pesters wellicht gelijk hebben (denk aan: ben ik echt dik/dun, heb ik lelijk haar of een grote neus).

Voor jou als ouder is het daarom noodzakelijk om het zelfvertrouwen van je kind een oppepper te geven en hem of haar er dagelijks aan te herinneren dat hij/zij er mag zijn. Bovendien is het goed om je kind te helpen om verbaal sterker te worden om zo met een vriendelijk, maar wel dringend tegenwoord de pesters hun mond te snoeren.

 

2. Fysiek pesten

Dit is direct de meest erge vorm van pesten, omdat kinderen dan over de grenzen van iemands integriteit heen stappen. Denk daarbij aan (in elkaar) slaan, schoppen, krabben en veel meer. Dit is een serieuze zaak die net zo serieus aangepakt moet worden. Afhankelijk van hoe erg het is kun je zelfs overwegen om aangifte te doen tegen de pesters. Zeker als dit ook nog eens gefilmd is en online gegooid.

Sowieso moet je ervoor zorgen dat de school direct op de hoogte gebracht wordt als je kind fysiek gepest wordt. Zorg ook dat je alles schriftelijk vastlegt. Vergeet daarbij ook niet uitvoerig te beschrijven wat er is gebeurd, datum, tijd en bij voorkeur wie er bij betrokken was/is. Steun je kind in alles en geef vooral aan dat het niet de schuld van je kind is. Eventueel kun je je kind weerbaarder maken door het op een zelfverdedigingssport te zetten.

4 Vormen van pesten die jij als ouder moet herkennen fysiek pesten

 

3. Pesten door buitensluiten

Vaak zie je dat als er verschillende groepen in een klas zijn en een nieuw kind probeert zich aan te sluiten bij één van de groepen. De kinderen uit de groep doen er dan alles aan, zodat het kind geen aansluiting vindt. Buitensluiten is zeker ook een vorm van pesten. Thuis merk je dat vooral aan het feit dat je kind zich steeds vaker terugtrekt, vaker last heeft van stemmingswisselingen en zich op sociaal vlak terugtrekt.

Als ouder kun je je kind helpen door je kind duidelijk te maken wat het zo speciaal maakt, welke talenten je kind heeft en hoe waardevol het is. Help je kind daarnaast om buiten school om veel sociale contacten op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan sporten, zeker aan teamsporten, waar samenwerken met een groep en elkaar accepteren een must is.

4 Vormen van pesten die jij als ouder moet herkennen buitensluiten

4. Cyberpesten

Dit gebeurt vooral als het kind wat ouder is en meer toegang heeft tot internet. Tegenwoordig lopen kinderen op steeds jongere leeftijd met een telefoon rond en dat maakt cyberpesten heel toegankelijk. Bij cyberpesten wordt je kind online aan de schandpaal gesteld. Dat kan met teksten, maar vaak genoeg gebeurd het ook met foto’s en filmpjes (al dan niet bewerkt). Dit heeft grote invloed op kinderen. Je kunt dit aan je kind merken als het na gebruik van de telefoon/social media een verdrietige of zelfs bange indruk maakt.

Voor jou als ouder is het belangrijk om inzicht te hebben in de online activiteiten van je kind. Spreek met je kind vooraf af dat je zo nu en dan door de telefoon gaat om deze te checken. Je kunt ook gebruik maken van speciale familie apps. Ook het beperken van de schermtijd kan enorm helpen.

4 Vormen van pesten die jij als ouder moet herkennen cyber pesten

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDit mag je wel en niet doen na je bevalling
Volgend artikelAlles wat je moet weten over dyscalculie of rekenzwakte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in