gefeliciTAART.nl - Black Friday

Mijn kind werd geplaagd omdat hij geen merkkleding aan had. Er kwam een leeftijd waarbij je er plotseling als kind niet meer bij hoorde als je merkloze kleding droeg. Merkkleding werd een pre en merkloze kleding stond voor armoe. Waarom maken deze kinderen dat onderscheid?

 

Mijn kind werd geplaagd omdat hij geen merkkleding droeg

Vandaag het verhaal van moeder Lesley van de blog boostbyles. Zij vertelt hoe het is als je kind geplaagd wordt vanwege zijn kleding. Iets wat veel ouders waarschijnlijk zullen herkennen. Van de ene op de andere dag wordt je kind gepest. Eigenlijk om niets, maar kinderen hebben er de hand naar om dingen op te blazen. Zo ook in dit geval.

Leestip: Tips tegen pesten voor ouders 

Mijn zoon kiest altijd zijn eigen kleding uit. Hij hoefde met deze kleding niet op de catwalk te lopen, hij ging er gewoon mee naar school. Hij droeg een shirt, jeans en sneakers. Gewoon goede merkloze kleding. Ik vond het zonde om veel geld uit te geven aan merkkleding, want hij groeide als kool en klom in bomen waardoor niks heel bleef. Zowel mijn zoon als de rest van de klas liepen de gehele basisschool tijd in tweedehands kleding of goedkope merkloze kleding. Nooit hebben ze daar onderling een probleem van gemaakt. Tot op het moment dat hij in groep 7 kwam. Er ontwikkelde zich een plotselinge interesse in mode, zowel bij de jongens als bij de meisjes.

 

‘Kom jij in die kleding naar school?’ ‘Jij staat voor schut!’

Voor schut staan is ook maar relatief, want wat houdt precies ‘voor schut staan’ in? In dit geval stond hij ‘voor schut’ omdat het meer dan gewenst was om merkkleding te dragen in groep 7. Dit was bedacht door de kinderen zelf. Best irrelevant dus, maar leg dat maar eens uit aan kinderen van 9 en 10 jaar. Ze hadden bedacht dat je niet meer cool bent zonder merkkleding. Merkkleding stond vanaf dat moment gelijk aan armoede. En dat terwijl er bij ons thuis helemaal geen armoede is, ik vond merkkleding gewoon zonde van het geld. Hij liep er altijd netjes bij, maar dan zonder bekend merk. Helaas zijn kinderen hard en eerlijk tegen elkaar en haalden flink uit naar de kinderen zonder merkkleding, waaronder mijn zoon. ‘Kom jij in die kleding naar school?’ Werd er afkeurend geroepen.

 

Zijn karakter heeft hem gered

Het kan niet anders dan dat hij zich ook afgekeurd gevoeld heeft. Als een groot gedeelte van de klas je opeens heeft afgekeurd omdat je geen merkkleding draagt, dan moet dat echt wel iets met je doen. Mijn kind werd geplaagd, maar toch op de een of andere manier worstelde hij zich hier goed doorheen. Hij deed geen moeite om er alsnog bij te kunnen horen. Hij vroeg mij niet om merkkleding en accepteerde dat hij één van die kinderen was zonder merkkleding. Mode vond hij alles behalve boeiend en dat de rest van de klas dat wel belangrijk vond, moesten zij zelf weten. Hij vond het de moeite allemaal niet waard! Ik vond dat best een hele sterke eigenschap. Hij deed niet zijn best om ergens bij te horen, maar deed alleen wat hij zelf het beste vond. Zijn karakter heeft hem gered.

 

Mijn moederhart was gebroken

Ondanks dat mijn zoon zich hier goed doorheen had geslagen, was mijn moederhart wel gebroken geweest. Want ondanks dat ik bewust geen merkkleding kocht en daar 100% achter stond, brak mijn hart elke keer weer wanneer hij thuiskwam met vervelende verhalen. Wat hadden zijn klasgenoten nu weer gezegd en waar werd hij allemaal voor uitgescholden. Ik hield vast aan het feit dat hij zich er niet veel aan stoorde en gewoon droeg wat hij wilde. Maar oh ik kon die kinderen wel wat aan doen! Wat wilde ik ze graag een beetje door elkaar schudden en laten weten dat mode er niet toe doet in het leven. Wat er wel toe doet in het leven zijn plezier en geluk.

 

Heeft jouw kind last van mode struggles en hoe ga jij daar mee om? Zou het helpen om schooluniformen in te voeren? 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelHoe ga je zo goedkoop mogelijk op vakantie met je gezin?
Volgend artikelBudgetproof kinderfeestje organiseren, zo doe je dat

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in