gefeliciTAART.nl - Black Friday

Het is nog nooit zo makkelijk geweest voor jou kind om te leren programmeren! Er zijn inmiddels veel verschillende manieren om als kind aan de slag te gaan met technologie en programmeren. In dit artikel gaan we het hebben over leren programmeren met Scratch.

Wat is Scratch

Scratch is een gratis programmeeromgeving waarin kinderen kunnen (leren) programmeren. Ze kunnen hier interactieve projecten maken zoals games, animaties en verhalen. Deze kunnen ook worden gedeeld met mensen over de hele wereld! Kinderen leren op spelende wijze programmeren. Kinderen krijgen de mogelijkheid om hun creativiteit om te zetten naar een interactief project.

Door Scratch te gebruiken leren ze naast programmeren extra creatief te denken, maar ook om systematisch te redeneren. Scratch is ontworpen en onderhouden door de Lifelong Kindergarten group van het MIT Media Lab. Scratch is van origine een Engels talige omgeving. Echter is het volledig vertaald en in het Nederlands te gebruiken.

 

Hoe werkt Scratch?

Scratch is een object-georiënteerde visuele programmeertaal die zich speciaal richt op kinderen vanaf 8 jaar. Wanneer je Scratch opent, ziet het er ongeveer zo uit:

 

 

Je programmeert door codeblokken naar elkaar te slepen en deze te verbinden. Dit is veel makkelijker om te begrijpen dan om zelf regels code te schrijven. Hierdoor is het dus uitermate geschikt voor kinderen van ca 8 jaar oud. Werkt de code toch niet helemaal zoals je het zelf fijn vind? Geen probleem! Haal gewoon een codeblokje weg of voeg er een toe.

Hou je van tekenen? Fantastisch! Teken je eigen achtergronden, doolhoven, scenes en karakters. Ben je klaar met tekenen? Dan is het tijd om je project interactief te maken. Laat de kat een rondje lopen of laat hem iets zeggen. Heb je een theater getekend? Dan kun je hier je eigen interactieve orkest in maken. De mogelijkheden zijn echt eindeloos.

Programmeren voor kinderen – Scratch raspberry Pi

Scratch gebruiken op een Raspberry Pi

Onze favoriete manier om Scratch te gebruiken is op een Raspberry Pi single-board computer. Een Raspberry Pi is dus een computer, maar dan in het formaat van een creditcard. Je kunt hier alles op doen wat je op een normale computer ook kan. Teksten bewerken, filmpjes bekijken, internetten het kan allemaal! Het voordeel van de Raspberry Pi is dat deze echt veel goedkoper is dan een standaard computer. Het is super makkelijk om Scratch te installeren op de Raspberry Pi. Uiteraard kun je Scratch ook gebruiken op een gewone computer of laptop.

Echter kun je op de Raspberry Pi veel meer dan alleen Scratch. Begin met Scratch en breidt uit naar andere programmeertalen zoals Python. Het is met een Raspberry Pi ook mogelijk om lampjes en motortjes te besturen. Deze kun je ook programmeren in Scratch. Als je dit soort dingen wilt gaan doen is een Raspberry Pi veel handiger dan een standaard computer. Bij de Raspberry Pi zijn er namelijk 40 pinnen waar je elektronische componenten en sensoren op kunt aansluiten.

Conclusie

Het is tegenwoordig veel makkelijker om op jonge leeftijd aan de slag te gaan met de wonderen van porgrammeren. Kinderen vanaf ca 8 jaar kunnen op een leuke spelende wijze leren programmeren. Zelf hebben ze vaak niet eens door dat ze bezig zijn met programmeren! Wacht dus niet en ontdek vandaag nog samen met jouw kind de wonderen van Scratch!

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelHet bevallingsverhaal van… Xenia de geboorte van haar zoon
Volgend artikelMoeder worden op je 40ste of later? Dit zijn de voor- en nadelen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in