gefeliciTAART.nl - Black Friday

Heb je een langere rit met de auto gepland? Weet je dat je kind last heeft van reisziekte? Tips voor als je kind wagenziek is vind je hieronder.

 

Wat is wagenziekte of reisziekte?

In het Engels heet wagenziekte heel mooi: motion sickness. Dat maakt direct duidelijk waar het om gaat: je kind wordt ziek van bewegingen. Wagenziekte valt onder de noemer reisziekte. Helaas blijft dit niet beperkt tot rijden in de auto. Reis ziek kun je ook worden van: vliegen, het maken van een boottocht of zelfs het liggen op een ligbed in een zwembad.

Misselijkheid, soms gevolgd door overgeven zijn een duidelijk teken van wagenziekte. Dit komt omdat reisziekte te maken heeft met het evenwichtsorgaan in je oor, je ogen, maar ook je hersenen.Gelukkig kun je wel maatregelen nemen om wagenziekte te beperken en (deels) te voorkomen.

 

Zo houd je de kinderen bezig in de auto

 

 

Dit verergert de klachten bij reisziekte

Zoals ik hierboven als vermeld heb wordt reisziekte veroorzaakt door een samenspel van het evenwichtsorgaan, de ogen en hersenen. Het is het gevolg van hersenen die conflicterende informatie ontvangen van het binnenoor, de ogen en de zenuwen in de gewrichten en spieren. Wagenziekte komt vooral voor bij kinderen tussen 2 en 12 jaar. Waarom dit per se bij deze groep voorkomt is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat de klachten getriggerd worden of verergeren als je kind in de auto leest of op de achterbank zit. Ook een scherm kan reisziekte verergeren.

 

Reisziekte? Tips voor als je kind wagenziek is

Heeft je kind last van reis- of wagenziekte? Probeer dan eens onderstaande tips, zodat jij relaxed op autovakantie kunt gaan met je kind.

 

1. Kies voor een lichte maaltijd

Heeft je kind last van wagenziekte dan is het noodzakelijk om vooraf te eten. Rijden op een lege maag werk net zo min als samen met je kind eerst langs de Mac te gaan. Wat dan wel helpt? Een lichte maaltijd met complexe koolhydraten en proteïne is het beste. Vermijd dingen als fast food, chips en pittig eten.

 

2. Zorg voor voldoende ventilatie

Optimale luchtcirculatie in de auto kan misselijkheid beperken. Kies bij voorkeur voor verse lucht of indien niet haalbaar: airco. Zorg er ook voor dat er geen sterke geuren in de auto zijn. Dus vooral niet in de auto snacken, eten of gebruik maken van een geurverfrisser. Mocht je kind toch overgeven in de auto, neem dan de eerste beste afslag en zorg dat de auto weer fris ruikt. Even goed door laten luchten na het schoonmaken is een must.

 

3. Laat je kind in het midden of bij een raam zitten

De beste plek voor je kind is voorop aan de bijrijderskant. Is dit niet mogelijk, laat je kind dan achterin in het midden zitten. Op die manier kan je kind makkelijker recht voor zich uit kijken op de weg

 

4. Houd de ogen op de weg

Hoe leuk het ook is om in de auto op een scherm te kijken: dit kan wagenziekte uitlokken. Ook lezen of tekenen in de auto is af te raden. Laat je kind liever zijn ogen recht vooruit op de weg houden. Hierdoor krijgen de hersenen de juiste signalen en is de kans kleiner dat je kind onderweg misselijk wordt.

 

5. Zorg voor afleiding

Het kan saai zijn om de hele autorit alleen voor je uit te kunnen staren. Zorg daarom voor voldoende afleiding, zodat je kind zich niet gaat vervelen en naar een scherm gaat grijpen. Zing samen leuke liedjes, luister naar muziek of praat simpelweg met je kind.

 

6. Gember snoepjes

Het is algemeen bekend dat gember tal van gezondheidsvoordelen heeft. Is je kind vaak wagenziek? Probeer dan eens een gember snoepje. Gember helpt tegen misselijkheid.

 

7. Plan een trip tijdens de nacht

Slapen is de beste remedie om wagenziekte te voorkomen. Heb je dus een lange rit voor de boeg? Zorg er dan voor dat je deze zo veel als mogelijk plant als je kind slaapt. Op die manier voorkom je een heleboel ellende voor je kind, maar ook voor jezelf.

 

Autovakantie met peuter 9 tips die echt werken 1

 

8. Gebruik essentiële olie

Heb je toevallig etherische olie in huis? Neem dan een paar druppels gember, pepermunt of lavendel olie en druppel deze op het shirt of de trui van je kleine. Door het inhaleren van deze geuren kan misselijkheid afnemen of zelfs voorkomen worden.

 

9. Medicijnen tegen wagenziekte

Bij sommige kinderen is het zo erg dat ze zelfs tijdens een korte rit wagenziek worden. Dan is het tijd om drastische maatregelen te nemen en naar de dokter te stappen. Voor wat oudere kinderen kun je prima naar de drogist gaan om daar tabletten tegen wagenziekte te kopen.

 

Mijn ervaring met wagenziekte en reisziekte

Zelf had ik als kind heel veel last van wagenziekte.  Wij reden geregeld naar Oostenrijk en steevast werd ik misselijk en moest ik overgeven. Dat ging op een gegeven moment over toen ik ouder werd. Ik heb hier wel nog last van als ik achterin een auto moet zitten en niet zelf achter het stuur zit. Toch is het lang niet meer zo erg als dat het geval was toen ik kind was.

Mijn zoon had slechts één keer last van reisziekte: wij zaten in het vliegtuig dat een grote bocht maakte. Mijn zoon van vijf vond dit gaaf (dat zei hij tenminste) om het volgende moment over te geven. Daarna heeft hij nooit meer last gehad van wagen- of reisziekte. Integendeel: hij zit in de snelste achtbanen en attracties zonder een spier te vertrekken.

Is jouw kind wel eens wagenziek geweest? Wat doe jij tegen wagenziekte?

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDe leukste Valentijn DIY’s voor kinderen
Volgend artikel6 Redenen om een huisdier te nemen als je kinderen hebt

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in