gefeliciTAART.nl - Black Friday

Alleen slapen is voor veel kinderen moeilijk. Ze zijn bang, hebben overdag te veel indrukken opgedaan of vinden het gewoon fijner om bij de ouders in bed te liggen. Daarom deel ik 5 tips om je kind in zijn eigen kamer te laten slapen.

 

Waarom kind in eigen slaapkamer laten slapen?

Er zijn verschillende redenen waarom het prettig is om een kind in de eigen kamer te laten slapen. Als je baby heel jong is vallen de voordelen nog wel mee, maar hoe ouder je kind wordt hoe meer voordelen het heeft. Denk daarbij aan meer privacy voor jou en je partner, maar ook meer rust voor je kind.

 

 

Vanaf welke leeftijd in eigen kamer slapen?

Dat is eigenlijk een heel persoonlijk iets. Sommige ouders vinden het fijn dat de baby direct al op de eigen kamer slaapt, terwijl anderen liever nog even co-sleeping doen met de baby. Sommige ouders vinden het idee eng om samen met de baby te slapen. Dit is echter niet nodig als je deze tips om samen met de baby te slapen opvolgt.

Of je er nu voor kiest om de baby vanaf dag 1 of pas na de eerste verjaardag alleen te laten slapen, het is jouw keuze als ouder. Laat je hierover niet beïnvloeden door andere ouders. Jij bepaalt wanneer je baby op de eigen kamer slaapt.

 

 

5 Tips om je kind in zijn eigen kamer te laten slapen

Zolang je kind bij jouw op de kamer slaapt noem je het rooming-in. Wil je jouw kind op de eigen kamer laten slapen? Dan heet dat rooming-out. Om het proces van rooming-out makkelijker te laten verlopen vindt je hieronder 5 handige tips die je vooral bij wat oudere kinderen toe kunt passen.

 

1. Rooming-out: kind aan eigen bed laten wennen door vol te houden

Dit is een heel belangrijke tip: Ongeacht op welke leeftijd je kind op de eigen kamer moet slapen, belangrijk is dat je als ouder volhoudt. Veel kinderen zullen er alles aan doen om toch weer bij de ouders op de kamer te mogen slapen. Dit kan zich uiten in langdurige huil- of zelfs driftbuien en een urenlang getouwtrek, wat de nachtrust van je kind en jou niet ten goede komt.

Wees dus duidelijk en blijf bij je standpunt: je kind slaapt op de eigen kamer en dat verandert niet door een huilbui. Hoe ouder je kind is hoe makkelijker je dat kunt bespreken. Geef overdag ook vaker aan dat je kind vanavond echt in de eigen kamer moet slapen. Op die manier kan je kind zich er alvast op voorbereiden.

 

2. Zelf in de kamer slapen

Om je kind makkelijker aan de eigen kamer te laten wennen kun je samen met je kind een paar nachten in de kamer slapen. Op die manier voelt je kind zich niet alleen gelaten en kan het rustig wennen aan het slapen in het eigen bedje.

Rooming-out voor een baby is zelfs nog iets makkelijker. Daar hoef je in principe niet zelf bij te liggen. Je lost jouw afwezigheid simpelweg op door een knuffel of een doekje met jouw geur. Op die manier heeft je baby het idee dat je heel dichtbij bent. Ook kun je een knuffel met jouw hartslag in de buurt van je baby leggen.

 

3. Rooming-out: kinderkamer aantrekkelijk maken

Als de kinderkamer leuk ingericht is zal het voor je kind makkelijker wennen zijn. Daarnaast is het belangrijk om de kamer niet alleen leuk in te richten, maar ook te letten op dingen als tocht, temperatuur en luchtvochtigheid. Soms wil je baby wel in de eigen kamer slapen, maar zijn de omstandigheden heel anders dan in jouw kamer. Kijk ook even of er geen rare schaduwen te zien zijn als het donker is om te voorkomen dat je kind angstig wordt. Een prikkelarme omgeving is ook heel belangrijk voor je kind.

Desnoods slaap je zelf een keer in de kamer om te kijken of de kamer daadwerkelijk zo aantrekkelijk is voor je kind als je zelf denkt. Is het niet te warm of juist te koud? Zijn er misschien vreemde geluiden te horen van naastgelegen woningen of vanaf de straat? Allemaal dingen waar je rekening mee moet houden. Zeker als je kind ouder is en vaker overstuur wakker wordt en niet meer in de eigen kamer wil slapen.

5 Tips om je kind in zijn eigen kamer te laten slapen rooming out kinderkamer

4. Overdag laten wennen aan de eigen kamer

Of je nu te maken hebt met een baby of een wat ouder kind: laat je kind overdag al wennen aan de eigen kamer. Voor een baby geldt dat je hem of haar overdag dutjes kan laten doen op de eigen kamer. Is je kind al ouder? Laat je kind dan overdag ook een tijdje op de eigen kamer spelen. Op die manier heeft je kind overdag de tijd om te wennen aan de omgeving van de eigen kamer.

 

 

5. Vast bedritueel

Kinderen hebben van nature behoefte aan rust, reinheid en regelmaat. Dat geldt ook voor een vast bedritme. Zorg niet alleen voor een vaste bedtijd, maar ook een vast bedritueel. Zo kan je kind wennen aan het feit dat het eerst moet douchen, tandenpoetsen en dan nog in eigen bed, in de eigen kamer voorgelezen krijgt.

Leestip: Tips om je kind te helpen met lezen

 

 

 

Rooming-out makkelijker maken

Om het alleen slapen op de kamer voor je kind makkelijker te maken let je dus op:

  • Volharding (niet terugnemen in eigen bed)
  • Eventueel slaap je zelf een paar dagen op de kamer met je kind
  • Een prikkelarme kamer die aangenaam is om te vertoeven
  • Je laat je kind overdag in de kamer spelen/slapen
  • Een vast bedritueel

En met deze tips slaapt je kind voortaan door!

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelGametip Taxi Chaos voor racespel liefhebbers
Volgend artikelZo help je jouw kind vrienden maken

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in