Niets zo vervelend als een baby die moeite heeft met slapen. Niet kunnen slapen kan verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld honger, een volle luier of een te hoge temperatuur. Slaapt je baby slecht? Dit is de perfecte temperatuur voor de babykamer.
Table of Contents
Help, mijn baby slaapt slecht!
Als ouder is niets zo frustrerend als een baby dat niet goed slaapt. Dat gaat namelijk ook ten koste van jouw nachtrust. Er wordt vaak aan van alles en nog wat gedacht, maar het meest voor de hand liggende: de temperatuur in de babykamer wordt vaak over het hoofd gezien. Dat resulteert in een bezwete baby of een baby die het juist heel koud heeft. Naast temperatuur speelt ook de luchtvochtigheid een grote rol als het gaat om het welzijn van je baby.
Leestip: Tips om je baby door te laten slapen
Wat is de perfecte temperatuur voor de babykamer?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de ideale temperatuur voor de babykamer is 16 – 20 graden. Daarbij is 20 graden in de zomer wel het maximum. In elk geval is het beter om de kamertemperatuur wat lager te houden in plaats van te hoog. Dat komt omdat een babylichaam veel sneller opwarmt en zelfs oververhit kan raken.
De temperatuur in de kamer meet je bij voorkeur met een thermometer of een babyphone met geïntegreerde temperatuurmeter.
Hoe kun je de babykamer koelen in de zomer?
Op het moment van schrijven is het hoogzomer, met voor augustus uitzonderlijk warme temperaturen. Dat merk je ook direct in huis, waar de temperatuur vele malen hoger ligt dan 20 graden. Gelukkig zijn er wel manieren om de temperatuur in de babykamer wat aangenamer te maken:
- Sluit overdag alle gordijnen en kies bij voorbaat voor verduisterende stof. Ook jaloezieën of lamellen helpen de warmte uit de kamer te houden
- Luchten: zet zo vroeg mogelijk het raam open om de boel te luchten. Vervolgens het raam gesloten houden overdag. Pas later in de avond kan het raam weer geopend worden om te luchten.
- Raam gesloten houden. Houd overdag het raam gesloten, om de warmte buiten te sluiten.
- Zorg voor een luchtig opgemaakt bed met katoenen materialen. Vergeet een deken en kussen, maar leg je kind gewoon op de matras met matrashoes (geen extra plastic bescherming eronder, want daardoor gaat je kind zweten).
Hoe kun je de babykamer op temperatuur houden in de winter?
In de winter kan de babykamer juist weer te koud zijn. Alhoewel dit een relatief begrip is aangezien het beter is om een te koude kamer te hebben dan een te warme. Zet het babybed in elk geval niet bij de verwarming. Lucht overdag voldoende, maar sluit het raam op tijd, voordat je je baby in bed legt. Voorkom ook dat je baby op de tocht ligt. Extra maatregelen: doe een slaapzak aan en combineer dit met een dekbed. Zet de verwarming vooral niet te hoog aan!
Welke rol speelt de vochtigheid in de babykamer voor een goede slaap?
Naast de ideale temperatuur moet ook de luchtvochtigheid optimaal zijn. In een te vochtige omgeving groeien huisstofmijt en schimmels heel goed. Beide erg slecht voor de gezondheid van je kleintje. Bovendien zorgt een hogere luchtvochtigheid ervoor dat je baby meer gaat zweten. Je kunt dit voorkomen door:
- Goed te luchten (bij voorkeur ramen tegen elkaar opzetten)
- Zet een schaal met zout neer (vochtvreter)
- Schaf een luchtontvochtiger aan
In een te droge omgeving slaapt je kind ook niet lekker. Dat heeft impact op de slijmvliezen en de huid die daardoor sneller uitdrogen. Bovendien slaapt het in een droge omgeving ook lastiger. Om dit te voorkomen kun je:
- Plaats een kommetje water op de vensterbank boven de verwarming
- Plaats wat plantjes in de kamer
- Zet een luchtbevochtiger in de kamer
- Maak de gordijnen vochtig
De ideale luchtvochtigheid moet tussen de 30 – 50% liggen. Met een hygrometer kun je luchtvochtigheid goed bijhouden en eventueel bijsturen.
Anja
Laatste berichten van Anja (toon alles)
- Ontdek MGA’s Miniverse Make It Mini Spa – perfect voor jonge spa-fans - 3 december 2024
- 6x de leukste VTech cadeautips voor de feestdagen - 23 november 2024
- Review: DEPLAY Kindertablet – leerzaam en leuk cadeau voor kinderen - 22 november 2024