gefeliciTAART.nl - Black Friday

Voor veel ouders is het een groot dilemma: waar moet de baby slapen na de geboorte? Met deze tips kun je veilig slapen met je baby als je kiest voor co-sleeping of bed-sharing.

 

Co-sleeping of bed-sharing met je baby

In het Westen zijn de meeste ouders ervan overtuigd dat er aan co-sleeping of bed-sharing zoals dit zo mooi heet grote gevaren en nadelen kleven. Denk daarbij aan verstikkingsgevaar of gevaar om uit bed te rollen. De voordelen, zoals hechting met je kind (attachment parenting) die in andere, niet Westerse landen, gezien worden, worden meestal over het hoofd gezien. Maar hoe zit het nu eigenlijk echt? Kun je probleemloos veilig slapen met je baby in je eigen tweepersoonsbed? Maakt de grootte van je tweepersoonsbed nog iets uit? En is het wel veilig om de baby bij jouw in bed te laten slapen?

 

Met deze tips kun je veilig slapen met je baby

Zoals ik al aangaf kennen de meeste mensen alleen het gevaar van bed-sharing. De gevaren (wiegendood, verstikking) zijn overigens wel reëel, maar kunnen met onderstaande tips geminimaliseerd worden.

Let op: hoe groter het tweepersoonsbed hoe makkelijker deze tips te realiseren zijn. Dat geldt niet alleen voor de grootte van het bed, maar ook de kamer. Zeker omdat er naast de kant van de moeder nog ruimte moet zijn om iets tegen het bed aan te zetten.

 • Laat de baby alleen aan de kant van de moeder slapen. Vaders slapen over het algemeen dieper
 • De baby moet aan de buitenkant van het bed slapen. Zet iets tegen de rand van het bed aan, zodat je baby niet uit bed kan vallen
 • Het beste matras voor co-sleeping is niet te zacht, maar ook niet te hard. Een waterbed of een heel zacht matras zijn niet geschikt
 • De baby moet op de rug liggen om te slapen
 • Laat de baby niet onder jouw deken slapen, maar in de eigen slaapzak, waardoor je de kans op verstikking vermindert
 • Let op bij het gebruik van een kussen voor jezelf: voorkom dat de baby hieronder kan schuiven
 • Extra kussens, nepvachten en andere poespas moet uit het bed verwijderd worden
 • Huisdieren mogen niet in de kamer slapen als je baby bij je in bed ligt. Dit geldt ook voor oudere broers en zussen
 • De meest ideale temperatuur in de slaapkamer is 16 – 18° Dit lijkt misschien koud, maar als je baby voldoende gekleed is en in een slaapzak ligt is dit goed. Zet je baby geen muts op tijdens het slapen, want dan bestaat de kans dat je kind oververhit raakt
 • Slaapkamer moet rookvrij zijn
 • Slaap je samen met je baby in één bed? Gebruik dan geen alcohol (ook niet één glaasje, rook niet, gebruik geen drugs en geen medicatie, vooral als deze je reactievermogen beïnvloedt). Dit geldt overigens voor beide partners!

Met deze tips kun je veilig slapen met je baby bed-sharing

 

Stay close sleep apart

Vind je het ondanks alle tips om je bed te delen met je baby? Dan kun je de Amerikaanse methode van stay close sleep apart hanteren. Hierbij slaapt je baby tot en met het eerste jaar bij jou op de kamer, maar dan wel apart in een bed. De eerste tijd kun je kiezen voor het slapen in een co-sleeper. Is je kind wat groter, dan kun je het babybedje gewoon in jouw slaapkamer zetten.

Op die manier is je baby dicht bij jou en je partner, maar is er geen gevaar van oververhitting, uit bed vallen of verstikking omdat je per ongeluk op de baby gaat liggen.

 

Veilig slapen met je baby

Alhoewel de meeste ouders het niet toe zullen geven, zijn er best veel mensen die samen met hun baby slapen. Als het niet om een dagelijks ritueel gaat, dan zeker voor een middagdutje. Vooral versbakken moeders vinden het fijn om tussen de middag even te gaan liggen met hun pasgeboren baby. Hier is dus helemaal niets op tegen, alhoewel de Nederlandse richtlijnen aangeven dit pas te doen vanaf een leeftijd van vier maanden. Houd in elk geval wel rekening met eerder genoemde tips voor de veiligheid van je baby.

 

Slaap jij wel eens samen met je baby in jouw bed? Zo ja, hoe houd je je baby veilig?

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelDit zijn de leukste poppen voor jongens en meisjes vanaf 1 jaar
Volgend artikelSpelenderwijs een nieuwe taal leren met Heromask

3 REACTIES

 1. […] Baby’s moeten na de geboorte erg wennen aan het leven buiten de baarmoeder en de aanwezigheid van ouders helpt hen daarbij. Dat heeft invloed op de hechtingsontwikkeling en draagt bij aan een gevoel van veiligheid van de baby. Ter preventie van wiegendood en ter bevordering van de hechtingsontwikkeling, wordt geadviseerd in ieder geval gedurende de eerste zes maanden, maar liefst het hele eerste jaar, baby’s in aanwezigheid van ouders te laten slapen. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in