gefeliciTAART.nl - Black Friday

Naar muziek luisteren, spelletjes spelen, een filmpje kijken of foto’s maken, smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Steeds meer kinderen hebben een eigen telefoon. Smartphone voor kinderen: wanneer geef je jouw kind een eigen telefoon

 

Smartphones en kinderen

Veel ouders zullen in eerste instantie vooral aan de veiligheid van hun kind denken als het aankomt op het hebben van een eigen telefoon. Niet zo gek, want met een telefoon en diverse apps voor ouders kun je je kind volgen, ook als het onderweg is. Daarnaast ben jij en het kind altijd bereikbaar. Ideaal als je kind een bus gemist heeft of er andere problemen zijn waarbij je kind jouw hulp kan gebruiken. Toch is het niet altijd raadzaam om een eigen telefoon te hebben. Vooral voor kinderen onder 12 jaar is het hebben van een mobiel af te raden.

Mocht het je toch een veiliger gevoel geven, lees dan vooral snel door en ontdek wanneer je je kind een eigen telefoon moet geven.

 

 

Smartphone voor kinderen: wanneer geef je jouw kind een eigen telefoon

In principe hebben kinderen op de basisschool geen eigen telefoon nodig, zeker omdat kinderen in de leeftijd van 4 – 11 jaar nog niet genoeg verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Natuurlijk verschilt dit van kind tot kind, dus staar je hier vooral niet blind op. Ook kiezen veel ouders er juist wel voor om hun kind in het laatste jaar van de basisschool (groep 8) wel een telefoon te geven met het oog op oefenen voor het voortgezet onderwijs.

Toch is het zeker niet noodzakelijk dat je kind op deze leeftijd al een eigen mobiel heeft. Wel is het handig om een goedkope telefoon achter de hand te houden mocht je kind naar voetbal gaan of een andere hobby uitoefenen waar je niet bij bent. Op die manier kun jij je kind bereiken en andersom. Hiervoor volstaat een simpele mobiele telefoon zonder toeters en bellen, waarmee gebeld en gesmst kan worden.

Afhankelijk van de leeftijd zou je zelfs een senioren telefoon kunnen overwegen. Deze hebben net iets grotere toetsen en zijn heel simpel in gebruik. Internet heeft je kind onderweg niet nodig. Alleen bellen en smsen is nodig. Nog beter: geef je kind een kindersmartwatch. Deze zijn niet duur in aanschaf, je kunt zien waar je kind zich bevindt via GPS en je kind kan jou bellen.

 

Vanaf welke leeftijd moet je kind een telefoon hebben?

Moeten is hierbij een groot woord: je kind moet helemaal niets. Wel is het zo dat de meeste ouders vinden dat een kind vanaf de eerste klas op het voortgezet onderwijs een smartphone moet hebben. Niet in de laatste plaats omdat zaken als magister en contact met klasgenoten en leerkrachten vaak via apps gebeurd. In principe is het dus voldoende om je kind vanaf 11 – 12 jaar de eerste smartphone te geven.

Belangrijk is dat je op die leeftijd in elk geval toezicht houdt op het online gedrag van je kind. Kinderen zijn zeker op die leeftijd redelijk makkelijk te beïnvloeden, waardoor je ze bijvoorbeeld moet beschermen tegen cybergrooming. Maak dus vooraf goede afspraken. Overigens geldt dat ook voor het gebruik van platforms zoals TikTok en Whatsapp, maar ook zoals media waaronder Instagram.

Ga niet stiekem in de telefoon van je kind, want dat leidt alleen maar tot een vertrouwensbreuk. Maak vooraf duidelijk dat je de telefoon af en toe wil controleren in het bijzijn van je kind. Maak het gebruik van de smartphone ook bespreekbaar: wat zijn de gevaren, wat moet je kind vooral niet doen enz.

Smartphone voor kinderen wanneer geef je jouw kind een eigen telefoon kinderen

Mobiele telefoon voor kinderen: waarop moet je als ouder letten?

Voor de aanschaf van een telefoon duidelijke regels opstellen, voorkomt achteraf veel gedoe met je kind.

  • Laat je kind eerst een tijdje wennen aan het gebruik van een mobiele telefoon door geen toegang tot internet te geven. Zeker als je kind nog niet oud genoeg is. Pas als je kind duidelijk aangeeft dat het hiermee weet om te gaan (altijd bereikbaar is) kun je toegang tot internet verlenen
  • Heeft je kind toegang tot internet? Bespreek dan met regelmaat de gevaren van online zijn. Belangrijk is vooral om duidelijk te maken welke informatie je kind wel en niet mag delen met anderen. Denk daarbij aan persoonlijke informatie, maar ook aan foto’s
  • Vergeet niet om een ad-blocker te installeren en de toegang tot het maken van online betalingen uit te zetten (dit kun je ook op je eigen telefoon instellen als je kind regelmatig jouw telefoon gebruikt om spelletjes te spelen)
  • Geef je kind een beperkt mobiel abonnement of nog beter: laat je kind beginnen met prepaid data- en beltegoed. Hierdoor leert je kind het gebruik te beperken en goed om te gaan met de beschikbare data (dus niet thuis op het toilet zitten en met data een filmpje kijken).
  • Overweeg om je kind een klein beetje mee te laten betalen aan het abonnement of het prepaid tegoed. Dit kan je kind bijvoorbeeld betalen met zakgeld. Het gaat hierbij vooral om het feit dat je kind beseft dat alles geld kost. En het hoeft echt geen groot bedrag te zijn, al is het 1,00 euro om duidelijk te maken dat het gebruik van een mobiel niet gratis is
  • Spreek vooraf af hoe lang je kind achter zijn telefoon mag zitten. Voor kinderen van 11 jaar is het bijvoorbeeld niet nodig om langer dan 45 minuten per dag achter de telefoon te zitten.
  • Stel duidelijke regels op wanneer de telefoon NIET gebruikt mag worden: bijvoorbeeld tijdens het eten aan tafel (laat je kind vooral ook het geluid uitzetten om ongestoord te kunnen genieten)
  • Afhankelijk van de leefijd installeer je geschikte apps en games op de telefoon van je kind
  • Misschien vraagt je kind wel om een gloednieuwe iPhone, bij voorkeur het nieuwste model. Dit is echter helemaal niet nodig. Als je kind klaar is voor een smartphone voldoet een afdankertje van jou prima om ermee om te leren gaan en verantwoordelijkheid te toenen. De kans dat deze telefoon gestolen wordt is een stuk kleiner en mocht de telefoon vallen, dan is er nog geen man overboord. Wil je kind een andere telefoon? Leer dan dat het hiervoor moet sparen

Tot slot: geef vooral zelf het goede voorbeeld. Als jij de hele dag bezig bent met je telefoon kun je van je kind niets anders verwachten dan dat het dit gedrag na gaat doen. En bovenal: blijf praten met je kind, ook als het een tiener is. De gevaren in de online wereld zijn immens en je kind zal niet de eerste en zeker niet de laatste zijn die gevaar loopt als het zich in de digitale wereld begeeft.

 

Heeft jouw kind een eigen telefoon? Zo ja, hoe oud is jouw kind?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikel10x De leukste houten kinderkeukentjes
Volgend artikelAuto ongeluk? Dankzij een klein briefje kun je het leven van je kind redden

4 REACTIES

  1. ik heb als tussenstap een smartwatch gegeven. dochter van 9 is helemaal in de gloria en ik heb de telefoon weer even uitgesteld. maar de halve klas heeft er al wel 1…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in