gefeliciTAART.nl - Black Friday

Als je kind 1 wordt is het geen baby meer, maar behoort het officieel tot de peuters. Een nieuwe leeftijd, een andere fase. Tijd voor speelgoed dat hierbij past. Dit is niet alleen het leukste speelgoed voor kinderen vanaf 1 jaar, maar ook verantwoord en educatief speelgoed.

 

Waarom is spelen zo belangrijk?

Ik heb er al eerder een artikel aan gewijd, waarin ik het belang van spelen uitgelegd heb. Spelen in het algemeen is belangrijk voor de complete ontwikkeling van je kind. Niet alleen op motorisch gebied, maar je kind kan door spelen ook de wereld om zich heen beter leren begrijpen. Ook helpt het in de ontwikkeling van het brein en kan het zelfs de relatie tussen jou en je kind versterken.

Om de voordelen van spelen optimaal te kunnen benutten moet je kind natuurlijk wel geschikt speelgoed hebben. Dit speelgoed moet aan de leeftijd, ontwikkeling en vooral de interesses aangepast zijn. Speelgoed dat hieraan niet voldoet zal in een hoek van de kamer belanden en is zonde van het geld. Kleine tip: liever iets meer geld uitgeven aan iets dat je kind echt leuk vindt en duurzaam is dan goedkope pullaria halen die binnen de kortste keren kapot is en waar je kind niet naar omkijkt.

 

Dit is het leukste speelgoed voor kinderen vanaf 1 jaar

Hieronder vind je een lijst met leuk en verantwoord speelgoed vanaf 1 jaar. Veel van de producten die opgenoemd worden vallen bovendien onder de noemer educatief speelgoed. Je kind zal dit echter niet doorhebben, aangezien het voor hem of haar gewoon spelen is.

 

Trek en duw speelgoed

Trek en duw speelgoed, zoals bijvoorbeeld een blokkenkar of een poppenbuggy zijn perfect geschikt voor een 1-jarige. Niet alleen goed voor de grove motoriek, maar ook een mooi hulpmiddel om makkelijker en sneller te leren lopen. Daarnaast biedt een karretje of poppenwagen ook de mogelijkheid om hierin allerlei speeltjes te ‘vervoeren’. Trekspeelgoed, zoals bijvoorbeeld een diertje dat met een lijntje achter het kind aangetrokken wordt voegt een hele andere optie toe: je kind leert lopen en tegelijkertijd omkijken naar het diertje dat achter hem of haar aankomt.

 

Simpele verkleedspulletjes

Een kind van 1 kan een hoop plezier beleven aan dingen als een hoedje, een pet of een rokje dat makkelijk aan en uit te doen is. Zet je kind daarbij voor de spiegel en pret is gegarandeerd. Je kind ziet zichzelf elke keer op een andere manier en dat zorgt voor veel hilariteit. Bovendien is dit goed voor de emotionele intelligentie en leert je kind andere gezichtsuitdrukkingen. Een sjaal is ook een optie, maar laat je kind dit alleen gebruiken onder toezicht van jou. Ideaal om bijvoorbeeld kiekeboe te spelen!

Grote (houten) blokken

De meeste kinderen zijn dol op spelen met grote houten blokken. Dit is niet alleen leuk, maar vooral verantwoord en educatief speelgoed voor kinderen vanaf 1 jaar. Het bouwen met blokken zorgt voor de eerste kennismaking met wiskundig inzicht en bevordert de fijne motoriek. Je kunt hier echter nog zo veel meer mee. Spring samen met je kind over de stapel blokken en werk daarmee aan de grove motoriek. Zelfs het opbouwen en omgooien leert je kind nieuwe dingen. Je kind ziet wat oorzaak en gevolg met elkaar te maken hebben.

 

Zand en water speelgoed

Soms zijn de meest simpele speelgoedjes het meest gewild. Dat geldt zeker voor zand en waterspeelgoed. Het mooie hiervan is dat je er alle kanten mee op kunt. Je kunt een echter waterbaan kopen of je verzint zelf iets. Zelfs een badje met daarin speelgoed van verschillende texturen is al een feestje op zichzelf en goed voor de ontwikkeling van je kind. In de zomer is een kleine zandbak of desnoods een teiltje met daarin zand onontbeerlijk.

Je kind kan daardoor niet alleen zijn fantasie de vrije loop laten, maar het is ook nog eens goed voor heel veel andere vaardigheden. Als je kind met bekertjes van verschillende formaten speelt leert het basisvaardigheden voor wiskunde (niet in elke beker kan evenveel). De verschillende texturen zijn eveneens goed voor de ontwikkeling.

 

Simpele puzzels voor een 1-jarige

Puzzels zijn een must voor kinderen vanaf 1 jaar. Ideaal om de fijne motoriek verder te ontwikkelen, maar ook goed voor het brein van je kind. Het geeft bovendien voldoening als de puzzel compleet is en je kind ziet dat het dit steeds sneller en makkelijker kan.

 

Rollenspel

Voor kinderen vanaf 1 jaar is speelgoed waarbij ze hun fantasie kunnen gebruiken een must. Geef je kind daarom al van jongs af aan een keukentje, een winkeltje of speelgoed huishoudelijke apparaten waar je kind zich helemaal mee uit kan leven. Zelfs een pop kan de fantasie van je kind bevorderen. Vaak willen kleine kinderen nadoen wat ze van jou zien. Dus als jij veel in het huishouden bezig bent, dan zal je kind dat ook willen zijn. Heeft je kind een broertje of zusje en ben je veel met de baby bezig, geef je kind dan een pop. Laat je kind een eigen wereld creëren met speelgoed dat hierbij aansluit.

 

Harde kartonnen boeken

Helaas blijkt steeds vaker dat kinderen moeite hebben met lezen. Natuurlijk kun je je kind helpen met lezen en dat kan niet vroeg genoeg beginnen. Zoek je dus verantwoord speelgoed voor 1 jaar? Geef dan een stapel met kartonnen boekjes. Kies daarbij voor boeken die grote, simpelen plaatjes of foto’s hebben. Nog leuker: kies voor boekjes waar je kind niet alleen plaatjes kan kijken, maar ook kan voelen. Vaak zijn dit dierenboeken, waar je kind bijvoorbeeld ‘vacht’ kan voelen. Ga geregeld samen met je kind het boekje bekijken en vertel er dingen bij.

 

Schilderen voor 1 jarige kinderen

Naast kliederen met zand en water is kliederen met verf hartstikke leuk. Dit is wel een activiteit die je samen met je kind moet doen. Zorg voor makkelijk afwasbare verf en een schortje. Je kunt je kind met kwasten, een verfroller of een penseel laten schilderen. Nog leuker is het natuurlijk als je je kind de vrije hand geeft en het gewoon met zijn handen mag ‘schilderen’.

 

Welk speelgoed vermijden voor 1 jaar?

Hierboven zie je een lijst met verantwoord en educatief speelgoed 1 jaar. Er zijn natuurlijk ook een hoop dingen die je beter kunt vermijden. Als er op een product vermeld is dat het geschikt is vanaf 1 jaar wil dat nog niet zeggen dat het ook daadwerkelijk goed is voor de kleine, dat het duurzaam of educatief is. Om te beginnen moet het echt wel aansluiten op de interesses van het kind. Geef liever iets meer uit dan goedkoop Chinees spul te kopen.

Veel kinderen worden op steeds jongere leeftijd achter een scherm gezet. Of dat nu een tv, laptop of zelfs de telefoon is, schermtijd is voor kleine kinderen not done. Zo af en toe een kort filmpje kijken kan geen kwaad, maar beperk dit zo veel als mogelijk. Zeker op de leeftijd van 1 jaar behoort je kind vooral bezig te zijn met spelen.

 

Wat is jouw favoriete speelgoed voor een kind van 1 jaar?

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelBuikgriep bij kinderen symptomen en wat te doen
Volgend artikelVeilige nagellak tijdens zwangerschap

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in