gefeliciTAART.nl - Black Friday

Het jaar loopt langzaam ten einde en de feestdagen staan voor de deur. Tijd om te kijken naar populair speelgoed 2022 rages, trends en hypes. Overzicht van speelgoedtrends 2022, ideaal om inspiratie op te doen voor de feestdagen.

 

 

Trends op het gebied van speelgoed

Trends zie je op allerlei gebieden en ook in de speelgoedwereld zijn er ieder jaar nieuwe speelgoedtrends te bespeuren. Populair speelgoed dat leuk is om te krijgen en te geven. Het gaat dan om trends die opleven door de actuele gebeurtenissen in de maatschappij.  Rages zoals Pop it fidget die zorgen dat kinderspeelgoed korte termijn populair is en hypes die over komen waaien uit andere landen, vooral Amerika.

 

Beste kinderspeelgoed kopen

De feestdagen staan voor de deur en voor veel mensen begint de stress van het vinden van een geschikt cadeau voor Sinterklaas of onder de Kerstboom. Daarnaast zijn ook kinderverjaardagen dé tijd bij uitstek om te kijken welk populair speelgoed leuk is voor je kind.

Bij het kopen van kinderspeelgoed is het echter raadzaam om niet alleen te kijken naar de heersende speelgoed rages, maar veel meer naar wat het kind echt leuk vindt. Hierdoor heb je meer garantie dat het kind er ook (langdurig) mee gaat spelen.

 

Populair speelgoed 2022 de nieuwste trends, hypes en rage voor beste kinderspeelgoed

Ben je toch benieuwd wat de nieuwste speelgoed trends 2022 worden? Volgens de voorspellingen van de Duitse Spielwarenmesse en de organisator van Speelgoed Verkiezing van het Jaar zijn er verschillende trends die een grote impact hebben op de keuze van kinderen.

Het gaat daarbij vooral maatschappelijke trends zoals duurzaamheid of beter gezegd toys go green, inclusiviteit, speelgoed dat dicht bij de digitale wereld staat, maar ook speelgoed en bordspellen voor volwassenen zijn een ware hype. Niet zo gek, in een tijd waarin we door alle maatregelen meer dan ooit op elkaar als gezin aangewezen zijn en veel thuis blijven heeft speelgoed voor jong en oud een belangrijke plek ingenomen in het dagelijkse leven.

Leestip: Daarom is spelen zo belangrijk voor kinderen

 

Toys go green

Een trend die wereldwijd toeneemt is duurzaamheid. Steeds meer wordt gelet op de impact die producten hebben op het klimaat en milieu. Was speelgoed vroeger vooral gemaakt van plastic, steeds meer bedrijven stappen over op de productie van duurzame materialen. Dit zie je duidelijk terug in de speelgoed trends en de genomineerden voor de Verkiezing Speelgoed van het Jaar.

Volgens de Spielwarenmesse wordt speelgoed ingedeeld in vier verschillende categorieën: Made by Nature, Inspired by Nature, Recycle & Create en Discover Sustainability.

Made by Nature speelgoed

Houten speelgoed heeft al lang en breed zijn plek in de kinderkamer veroverd. Niet zo gek, want hout is duurzaam en gaat vaak langer dan een generatie mee. Daarnaast wordt speelgoed steeds vaker gemaakt van duurzame materialen zoals rubber, kurk, bamboe, maïs en wol. Materialen die uit de natuur afkomstig zijn en op duurzame wijze omgetoverd worden tot bijzonder duurzaam kinderspeelgoed.

 

Inspired by Nature kinderspeelgoed

Tot kort geleden werd het meeste speelgoed gemaakt van kunststof al dan niet voorzien van weekmakers. Gelukkig blijven ook speelgoedmakers met de tijd meegaan en is ook hier de noodzaak voor meer duurzaamheid en milieuvriendelijk doorgedrongen. Fossiele bronnen zoals aardolie, kolen en gas worden steeds minder gebruikt voor de productie. Maar daar stopt het niet bij.

Veel fabrikanten maken de overstap naar bio-based plastic. Bio-based plastic is eigenlijk een soort kunststof, maar dan gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals maïs.

 

Recycle & Create van oud naar nieuw

Duurzaam geproduceerde producten, daar draait alles om in de categorie Recycle & Create. Het gaat daarbij om speelgoed dat gemaakt is van gerecyclede grondstoffen. Daarnaast zie je wat de speelgoed trends 2022 betreft ook steeds meer upcycling gebruikt wordt als het gaat om de productie van nieuw speelgoed en spelletjes.

 

Discover Sustainability spelend leren

Speelgoed wordt niet alleen ontworpen om te spelen, maar maakt het mogelijk om complexe vraagstukken voor kinderen behapbaar en begrijpelijk te maken. Deze producten zijn het middelpunt als het gaat om discover sustainability. Het gaat om speelgoed waarbij thema’s als het milieu en klimaat centraal staan die op kinderlijke wijze uitgelegd worden aan kinderen.

 

Duurzaam speelgoed 2022 – Toys go green

Na het lezen van bovenstaande ben je waarschijnlijk benieuwd wat nu echt duurzaam speelgoed is. En bovenal welk populair kinderspeelgoed je kunt kopen voor de feestdagen of een verjaardag.

Houten speelgoed blijft onminderd populair. Denk daarbij aan houten poppenhuizen, garages en houten speelkeukens. Zelfs budgetketens als Action hebben deze trends met open armen verwelkomd en hun assortiment uitgebreid met betaalbaar, duurzaam speelgoed. Ook bij de Verkiezing Speelgoed van het Jaar zie je divers houten speelgoed terugkomen onder andere van Peppa Pig.

Naast hout zijn er talloze andere duurzame materialen. Ook het welbekende en tijdloze Lego speelt hierop in door met plantaardige blokjes op de markt te komen. En zij zijn niet de enigen. Wat dacht je van Geomag die magnetische bouwstenen van gerecycled plastic op de markt brengt?

 

Duurzaam en tegelijkertijd met het oog op het klimaat zijn de verschillende spelletjes, bordspellen en experimenteerkits om kinderen te leren hoe de wereld in elkaar steekt. Ontdek hoe een windturbine werkt, zonne-energie omgezet wordt of maak je eigen kristallen.

 

Inclusiviteit: poppen voor iedereen, ongeacht geslacht en huidskleur en body positivity

Steeds meer fabrikanten erkennen dat poppen niet meer per se kinderspeelgoed is dat puur voor meisjes is gemaakt. Je hebt ze nog wel, bijvoorbeeld het razend populaire merk L.O.L. Surprise dat zich met zijn poppen specifiek richt op jonge meisjes. Maar over het algemeen zie je dat merken zoals Mattel en ook Barbie steeds vaker de overstap maken naar genderneutrale verpakkingen en poppen. Want ook steeds meer jongen vinden poppen gewoon ontzettend leuk om mee te spelen.

 

Naast poppen die zowel jongens als meisjes aanspreken is er ook een verschuiving te zien in het uiterlijk van de poppen. Waren poppen vroeger vooral wit, tegenwoordig heb je poppen met verschillende huidskleuren en achtergronden. Van Aziatisch en licht getint tot mooie Afrikaanse poppen met een diepbruine kleur. Poppen die kinderen van alle culturen en achtergronden aanspreken.

Daarnaast wordt met de poppen ook body positivity benadrukt. Geen lange slanke poppen die perfect zijn en meisjes doen verlangen naar een perfect lichaam. Maar poppen die kleiner zijn, misschien wat dikker tot aan poppen die een beperking hebben. Alles voor inclusiviteit, zodat kinderen zichzelf kunnen herkennen in de pop waarmee ze spelen.

 

Speelgoed dat dicht bij de digitale wereld staat

In de afgelopen jaren is de kloof tussen de echte en digitale wereld nog kleiner geworden. Kinderen waren noodgedwongen thuis en volgden online onderwijs. Dat heeft voor een grote verschuiving gezorgd wat de speelgoed trends en rages betreft. Speelgoed dat de digitale en echte wereld dichter bij elkaar brengt is enorm populair.

Dat geldt ook voor speelgoed dat iets te maken heeft met een film. Zoals nu momenteel de rage is met Squid Game, waar veel bedrijven op inspelen. Voorlopig zal de Squid Game ook nog niet afnemen in populariteit. Het is wachten tot de eerste (bord)spellen hiervan op de markt komen.

 

Steeds meer films en series draaien om speelgoed en games. Was het vroeger andersom en werd bij Toy Story speelgoed na het zien van de film op de markt gebracht, nu wordt eerst speelgoed op de markt gebracht en er later een film van gemaakt. Denk maar aan Paw Patrol the Movie en Monopoly Money the Movie.

Ook digitale middelen die gebruikt worden tijdens het spelen nemen in populariteit toe. Een goed voorbeeld hiervan is Pixicade dat genomineerd is voor de Verkiezing Speelgoed van het Jaar. In hetzelfde rijtje past ook Vidiyo Lego.

 

Tijdloos speelgoed: bordspellen en puzzels

Gelukkig is er ook nog tijdloos speelgoed dat niet onderhevig is aan allerlei rages, hypes en trends. Speelgoed dat tijdloos is en zelfs generaties lang meegaat. Natuurlijk vallen hier onder andere Lego en Playmobil onder. Maar vooral bordspellen zijn het laatste jaar herontdekt. En dat is te zien aan het aantal nieuwe spellen dat op de markt gebracht wordt. Voor kinderen is de keuze reuze: van het grappige spel: Oma’s woeste waslijn tot coöperatieve spellen zoals Nocturnally en Max de Kat.

 

Het was in 2021 al een beetje te zien, maar puzzels zijn een ware speelgoed hype geworden. Jong en oud, iedereen is aan het puzzelen geslagen. Voor kinderen is er wat puzzels betreft een grote keuze. Van houten puzzels voor de allerkleinsten tot uitgebreide puzzels die aansluiten bij de belevingswereld van oudere kinderen.

 

Speelgoed en spelletjes voor volwassenen

Waarschijnlijk denk je bij het woord spelen vooral aan kinderen. Toch is spelen voor volwassenen minstens net zo belangrijk. Dat is ook goed te zien aan de enorme toename aan populariteit van bordspellen. Naast klassieke bordspellen zoals Mens erger je niet, Monopoly en Catan worden nieuwe spellen op de markt gebracht. Bijzonder populair zijn onder andere Ticket to Ride, Escaperooms voor thuis en bijvoorbeeld Paleo.


Klassieke spelletjes worden in een nieuwe jas gegoten, waardoor ook volwassenen weer interesse krijgen in De betoverde doolhof 3D uitvoering, Mankomanie dat nu Bankroet heet en electronische Monopoly.

Maar daar blijft het niet bij, want voor volwassenen is meer speelgoed op de markt gebracht. Lego heeft talloze setjes ontworpen speciaal voor volwassenen. Playmobil is niet achtergebleven en heeft onder andere een samenwerking opgezet met het automerk Volkswagen. Voor de fervente puzzelaars zijn talloze 3D puzzels ontworpen waarmee je uren zoet bent.

Gedurende het nieuwe jaar zullen er meer speelgoed rages opduiken die de heersende speelgoed trends even doen vergeten. Maar als je op zoek bent naar speelgoed waar je kind langer van genieten en dat niet bepaald wordt door een hype kijk dan vooral naar bovenstaande speelgoed trends 2022.

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelBankroet weg met die poen, verlies een miljoen
Volgend artikelDIY Herfst knutselen egel maken

11 REACTIES

  1. Je zou zelf weer kind willen zijn met al dat mooie speelgoed. Ik ben altijd al dol geweest op houten speelgoed voor mijn kinderen. Nu nog eens de plastic spoelkeuken vervangen voor een houten.

  2. […] Alles was anders in de eighties en dat geldt ook voor het speelgoed. Kinderen speelden niet achter de schermen, maar hielden zich bezig met echt speelgoed, ook tieners. En er was volop keuze in ontzettend leuk speelgoed. Misschien niet zo modern als tegenwoordig, maar daarom niet minder leuk. Overigens werden grote merken zoals Barbie, Lego en Playmobil juist in de jaren ’80 ontzettend populair. Dit heeft ervoor gezorgd dat al deze merken nog steeds bestaan, al zijn ze wel in een modern jasje gestoken. Dat kun je heel goed zien als je kijkt naar de speelgoed trends en rages 2022. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in