gefeliciTAART.nl - Black Friday

Spelen is belangrijk voor de algemene ontwikkeling van je kind. De grote keuze aan speelgoed maakt het voor jou als ouder er niet makkelijker op. Daarom deel ik vandaag tips voor speelgoed om de fijne motoriek van je kind te ondersteunen.

 

Wat is fijne motoriek?

De motoriek kan onderverdeeld worden in grove en fijne motoriek. Iedereen begint in zijn leven met grove motoriek. Dit omvat handelingen zoals zwaaien, rollen, maar ook kruipen en lopen. Onder fijne motoriek valt het gebruik van handen en vooral de vingers, waarmee dingen vastgepakt en gegrepen worden.

Voor de ontwikkeling van de fijne motoriek op gang komt moet je kind eerst leren kijken met de nadruk op onderzoeken met de ogen. Pas als een kind dit onder de knie heeft zal het zijn handen en vingers gaan gebruiken. Als het om fijne motoriek gaat dan gaat het om torentjes bouwen, stapelen van blokjes, tekenen, knippen, zelfstandig eten met vork en lepel en grijpen naar een stuk speelgoed.

Zowel aanraken, voelen als vastpakken maken allemaal deel uit van de fijne motoriek. Niet alleen de motoriek wordt getraind, maar ook de zintuigen. Op het moment dat je baby dingen aanraakt en vastgrijpt ontwikkelt hij of zij ook de tastzin. Dat betekend dat de motorische ontwikkeling hand in hand gaat met de zintuigelijke ontwikkeling.

 

Ontwikkeling fijne motoriek

Een goede ontwikkeling van de fijne motoriek is belangrijk voor je kind. Door een goede hand-oog coördinatie is je kind straks in staat om naar school te gaan, waar de fijne motoriek onmisbaar is. Tekenen, schrijven, veters strikken en knippen en plakken, het zijn allemaal dingen waar fijne motoriek aan te pas komt.

De eerste aanzet tot de fijne motoriek wordt rond de 7 maanden gegeven. Dat merk je ook, aangezien je kind ineens speelgoed en knuffels vast begint te pakken. Op de leeftijd begint je kind zijn duim en wijsvinger beter te gebruiken, waardoor kleine dingen makkelijker te pakken zijn. Nog een paar maanden later heeft je kind de zogenaamde pincetgreep (dingen pakken met duim en wijsvinger) onder de duim en pakt het moeiteloos een rozijntje van een bord.

 

Fijne motoriek per leeftijd

Hieronder vind je per leeftijd de ontwikkeling van de fijne motoriek. Hou er wel rekening mee dat het ene kind vlotter is dan het andere. Vergelijk je kind vooral nooit met een ander kind. Elk kind is uniek en ontwikkelt zich op zijn of haar snelheid. Natuurlijk kun je je kind stimuleren om de motoriek onder de knie te krijgen, maar forceren heeft echt helemaal geen nut. Dat levert onnodige stress voor jou en je kind op. Niet doen dus!

 

Fijne motoriek baby

Van 0 tot 3 maanden heeft je baby nog een grijpreflex. Als je iets in de handjes stopt sluit het automatisch de hand in een soort reflex. Om bewust te kunnen grijpen moet je baby eerst voorwerpen met ogen leren te volgen en fixeren. Met een week of 8 begint de baby dingen te volgen met de ogen. Vanaf een week of 10 ziet je baby zijn eigen handen steeds vaker en gaat de grijpreflex verloren.

Is je kind eenmaal de grens van 3 maanden gepasseerd dan zul je merken dat je kind zich steeds bewuster wordt van zijn eigen handjes. Het bewust grijpen begint tussen 3 – 4 maanden. Na het ontdekken van de eigen handen zijn de voeten aan de beurt. Dat gebeurd rond de leeftijd van 5 tot 6 maanden. Vanaf een maand of 4 – 5 moet je opletten met je bril, sieraden en dat soort dingen, want dit is nu allemaal letterlijk binnen handbereik voor je kind.

Speelgoed om de fijne motoriek van je kind te ondersteunen baby

Voor baby’s van 6 – 9 maanden begint de wereld steeds groter te worden. Met die leeftijd ontdekken kinderen dat ze niet alleen dingen met de vuist, maar ook met de vingers vast kunnen pakken. Ook leren ze dat de armen en handen onafhankelijk van elkaar werken. Je kind kan dus in de ene hand een speelgoed vasthouden en met de andere hand speelgoed tegen de grond slaan (om maar iets te noemen).

Een baby van 9 – 12 maanden leert mijn zijn vinger dingen aan te wijzen. Dat is een heel lang proces en kost best wel veel inspanning. Bij het wijzen moet namelijk een vuist gemaakt worden, waarbij 1 vinger moet wijzen. Dat lukt steeds beter, tot het moment dat je kind dit volledig onder de knie heeft.

 

Motoriek peuter

Vanaf het moment dat je kind 1 is, is het officieel baby af en een dreumes. De meeste kinderen beginnen dan voorzichtig met lopen (aan de hand), waardoor de wereld nog groter wordt. Met een maandje of 13 zie je dat je kind de wijsvinger duim coördinatie al heel goed onder de knie heeft. Kleine dingen van een bord pakken bijvoorbeeld wordt steeds makkelijker.

Na 13 maanden maakt je kind reuzensprongen in de ontwikkeling met name wat de fijne motoriek betreft. Is je kind 14 maanden dan is het waarschijnlijk al zelf in staat om de pagina’s van een boek om te slaan.

Tot de peuterleeftijd zie je dat nu alles razendsnel gaat. Je kind speelt met Duplo, vermaakt zich met het bouwen van blokkentorens en ringspelletjes zijn ook geen probleem meer.

 

Kleuters fijne motoriek

In de leeftijd van 4 – 6 jaar is je kind een kleuter. Dit is de periode dat je kind voor het eerst naar school mag en daar komt de fijne motoriek pas echt om de hoek kijken. Je kind leert steeds beter om binnen de lijntjes te tekenen, knippen, plakken en nog veel meer. Sommige kinderen leren op deze leeftijd ook al hun veter strikken en verdienen daarmee hun eerste diploma.

Speelgoed om de fijne motoriek van je kind te ondersteunen kleuter

Basisschool

Hoe ouder je kind wordt hoe beter de fijne motoriek zal worden. Dat is hard nodig, want de werkjes op school worden ook steeds moeilijker en daarbij is fijne motoriek onmisbaar. Elke dag schrijven, mooie tekeningen maken, rekenen, knutselen of handwerken, het zijn allemaal dingen waar de fijne motoriek voor nodig is.

 

Speelgoed om de fijne motoriek van je kind te ondersteunen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het belangrijk voor je kind om aan de fijne motoriek te werken. Alhoewel je niets moet pushen is het wel goed om speelgoed te geven dat de fijne motoriek ondersteunt. De voorkeur gaat daarbij uit naar houten speelgoed met vormen en kralen. Voor een baby vanaf 12 maanden kun je bijvoorbeeld een kralenbaan kopen. Dit leuke speeltje stimuleert je kind om de kralen van de ene naar de andere kant te schuiven. Uitgevoerd in duurzaam materiaal, waardoor het ook tegen een stootje kan.

Speelgoed om de fijne motoriek van je kind te ondersteunen kralenbaan

 

Hoe ouder je kind wordt hoe uitdagender het speelgoed moet zijn natuurlijk. Voor de wat oudere kinderen kun je naast Duplo ook kiezen voor duurzaam houten speelgoed. Hierbij is grote keuze uit blokjes om torentjes te bouwen en evenwichtsspelletjes waar kinderen uitgedaagd worden om blokken zodanig te rangschikken dat het dier niet omvalt.

Speelgoed om de fijne motoriek van je kind te ondersteunen evenwichtsspel

Misschien denk je er niet direct aan, maar ook een keukentje of winkeltje is handig speelgoed dat de fijne motoriek stimuleert. Door je kind steeds ander speelgoed aan te bieden kan het de motoriek goed ontwikkelen en zorg je dat je kind geïnteresseerd blijft. En dat laatste is belangrijk want een kind moet gestimuleerd blijven om zich te blijven ontwikkelen.

 

Wat doe jij om de fijne motoriek van je kind te ondersteunen? Kies je daarbij ook het liefst voor duurzaam speelgoed?

 

 

 

 

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelThuiswerken met kinderen: 5 tips om er een succes van te maken
Volgend artikel8 Veiligheidstips voor kinderen die elke ouder moet kennen

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in