gefeliciTAART.nl - Black Friday

Heb je of ken je een kind dat astma heeft en ben je benieuwd welk speelgoed geschikt is voor kinderen met astma? Lees dan snel verder en ontdek welk type speelgoed wel of juist niet geschikt is. Waar je op moet letten bij de aanschaf van speelgoed. Hoe je speelgoed kunt onderhouden en hoe het zit met sporten en buitenspelen.

 

Kinderen met astma willen ook spelen

Of je nou zelf een kind met astma hebt of een kind kent met astma, het is en blijft lastig om het meest geschikte speelgoed te vinden. Gelukkig kan een kind met astma gewoon lekker spelen en genieten van speelgoed als rekening gehouden wordt met een aantal zaken. Ook sporten, buitenspelen en met andere kinderen spelen is helemaal geen probleem.

 

Hoe ontstaat astma?

Astma is niets meer dan een irritatie van de luchtwegen die als een reactie op prikkels reageren. Deze prikkels kunnen allergeen zijn, maar dat hoeft niet per se. Niet allergische prikkels zijn onder andere koude lucht, mist, rook, verflucht, maar ook chloor, parfum en bijvoorbeeld braadlucht.

Stoffen die een allergische prikkel veroorzaken zijn onder andere huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren zoals honden, pollen, stuifmeel (hooikoorts), schimmels en bepaalde bestanddelen van voedsel. Als een reactie op deze stoffen kan het lichaam reageren met benauwdheid, piepende ademhaling, hoesten en in sommige gevallen met eczeem.

In de meeste gevallen reageert een kind met astma op deze stoffen met kortademigheid. Om deze benauwdheidsaanval aan te pakken moet het kind inhaleren.

 

Huisstofmijt een groot probleem

Een grote boosdoener van astma is huisstofmijt. Deze is verantwoordelijk voor ongeveer 75% van de astma aanvallen van kinderen. Mijten groeien goed in een vochtig en warm klimaat en zoals aangegeven in stof. Dat betekent dat speelgoed van stof waaronder knuffels en poppen een bron kunnen zijn waar huisstofmijten graag vertoeven.

Kies bij knuffels en poppen altijd voor exemplaren die probleemloos in de wasmachine gewassen kunnen worden. Dit speelgoed moet dus in goed afsluitbare bakken of kasten opgeborgen worden. Daarnaast zijn ook open boekenkasten of planken een bron van huisstofmijt.

 

Onderhoud van speelgoed

Speelgoed voor kinderen met astma moet goed onderhouden worden. De speelomgeving moet daarbij zo goed mogelijk stofvrij gehouden worden. Dit kan het beste door alle speelgoed geregeld nat af te nemen. Dat geldt niet alleen voor klein, maar ook groot speelgoed met een glad hard oppervlak van hout of plastic. Klein plastic speelgoed zoals bijvoorbeeld Lego en keukenspulletjes kun je probleemloos in de wasmachine stoppen in een kussensloop.

Pluche beesten, stoffen knuffels en poppen zijn niet ideaal, maar hoeven niet gemeden te worden als rekening gehouden wordt met een aantal zaken. De knuffels en lappenpoppen moeten eens in de zes weken gewassen worden. Bij voorkeur op 60°C wassen in de wasmachine. Daarna goed laten drogen en stofzuigen om eventuele resten van de uitwerpselen van de huisstofmijt te verwijderen.

Speelgoed zoals poppen en knuffels die niet gewassen kunnen worden, kunnen ook in een plastic zak in de vriezer gestopt worden. Laat het speelgoed 1 week in de vriezer liggen om de mijten te doden. Hierna even afspoelen met lauwwarm water en goed laten drogen.

Wil je zelf een knuffel of lappenpop maken? Bij de Allergiewinkel kun je losse kussenvulling van stof- en allergeendicht materiaal bestellen.

 

Geschikt speelgoed voor kinderen met astma

Kinderen met astma kunnen het beste met speelgoed gemaakt van plastic of hout spelen. Dit speelgoed is onderhoudsarm, makkelijk schoon te maken en trekt minder stof aan. Hard plastic poppen met haar, zoals bijvoorbeeld Barbie poppen zijn geen probleem, als deze geregeld gewassen worden (zie de tips hierboven). Hieronder een kleine lijst met speelgoed dat zeker geschikt is:

 • Lego
 • Playmobil
 • Barbiepoppen/plastic poppen
 • Houten blokken
 • Plastic speelgoed
 • Keukentje met toebehoren
 • Winkeltje
 • Autootjes
 • Gezelschapsspelletjes
 • Buiten speelgoed zoals glijbaan, schommel, huisje
 • Houten speelgoed in het algemeen

Speelgoed algemeen

Buiten spelen

Kinderen die astma hebben vinden buitenspelen in de lente en zomer net zo heerlijk als alle kinderen. Zeker als zij in de koude wintermaanden extra last  hebben gehad van astma. Helaas zijn dit juist de seizoenen waar veel kinderen dan weer last hebben van hooikoorts. Dit zorgt voor benauwdheid en extra last. Dit kan alleen voorkomen worden door kinderen medicatie te geven. Daarnaast moet het lichaam voldoende tijd krijgen om zich in te kunnen stellen op de nieuwe inspanningen en het seizoen.

 

Samen spelen en sporten met andere kinderen

Kinderen met astma kunnen door hun benauwdheid al snel buiten gesloten worden door andere kinderen. Immers, het kind kan niet hetzelfde tempo aanhouden, krijgt het snel benauwd en moet tussendoor wel eens een pauze nemen. Astma mag echter nooit de aanleiding zijn om kinderen buiten te sluiten.

Hiervoor is een goede begeleiding door zowel sport-en hobbyclubs en leerkrachten onmisbaar. Een goede communicatie met de ouders speelt eveneens een grote rol in de begeleiding. Een goede warming up bij inspanning is voor kinderen met astma een must. Als het kind langzaam aan meer inspanning kan wennen, kan het daarna in veel gevallen gewoon meedoen met de rest.

Daarnaast kan het ook helpen om met de rest van de kinderen te praten over de aandoening, zodat de kinderen begrijpen waarom hun vriendje of klasgenote niet met alles en altijd mee kan doen.

Ervaring met kinderen met astma

Bovenstaande informatie is ontleend aan de folder ‘Speelgoed voor kinderen met astma’ die uitgegeven is door Speelgoedinfo. Het onderwerp sprak mij direct aan, aangezien mijn zoon en mijn dochter allebei astma hebben. In de tropen waar zij zijn opgegroeid hadden ze weinig tot geen last omdat daar geen huisstofmijt is, hier in Nederland moeten zij echter gebruik maken van medicatie. Mijn dochter heeft door haar astma ook niet mee kunnen doen aan de gymlessen in het laatste jaar. Mijn zoon heeft vaak medicatie nodig, vooral bij grote inspanningen.

Toch merkte ik toen ze kleiner waren wel dat er bepaalde allergenen waren die benauwdheid konden veroorzaken. Dat was vooral bij mijn zoon het geval die hier de eerste 5 jaren van zijn leven gewoond heeft. Hij speelde toen graag met knuffels met alle gevolgen van dien. Inmiddels is hij volwassen, maar leveren bepaalde dingen nog steeds grote problemen op, vooral in de koude wintermaanden. Dat geldt ook voor mijn dochter.

Helaas wist ik toen zij klein waren nog niet veel over welk speelgoed nu wel en niet geschikt was voor ze. Vandaar dat ik deze informatie wel wilde delen met jou. Ik hoop dat je deze informatie gebruikt om met anderen te delen. Hoe meer mensen hierover weten, hoe prettiger het leven van een kind met astma wordt.

Speelgoed geschikt voor kinderen met astma 1

The following two tabs change content below.

Anja

Moeder van twee volwassen kinderen, creatief, denk graag out of the box en weet wat het is om kinderen op te voeden. Hier deel ik tips die je als ouder altijd wel kunt gebruiken. Daarnaast inspireer ik met artikelen over de laatste trends, uitjes, gezondheid en nog veel meer.
Vorig artikelRecensie ‘Mama worden de weg naar geluk via IVF’ met winactie
Volgend artikelAlles wat je moet weten over kleedgeld

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in